Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Μεγάλη φωτιά στην Τάλα. Ζημιές σε κατοικίες και οχήματα

Αριθμός κατοικιών και οχημάτων υπέστησαν ζημιές από την μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 14:45 παρά την κοινότητα Τάλας, και η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη, σύμφωνα με τον Ανδρέα Κεττή, Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου.

Η Αστυνομία σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα εκκενώνουν κατοικίες ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύονται με ακόμα τρία οχήματα από Επαρχίες Λάρνακας και Λευκωσίας και από την ΕΜΑΚ.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, ανέφερε ο κ. Κεττής, έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο Ίκαρος 2, με επτά εναέρια μέσα εκ των οποίων δύο ελικόπτερα που εκμισθώνει η Δημοκρατία και τρία αεροσκάφη του Τμήματος Δασών, ενώ θα ενισχυθούν με ακόμα 2 ελικόπτερα από τις Βρετανικές Βάσεις, αυξάνοντας τον αριθμό των εναέριων μέσω σε εννέα.
Η πυρκαγιά βρίσκεται ακόμη εκτός ελέγχου ενώ καταβάλλονται τιτάνιες προσπάθειες για την κατάσβεση της. Τα αίτια πρόκλησης της θα διερευνηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο .
Εργαζόμενοι περιγράφουν την έναρξη της φωτιάς στην Τάλα που κατέστρεψε βλάστηση και προκάλεσε ζημιές
Eκτός ελέγχου μαίνεται η μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 14:45 παρά το χωριό Τάλα ενώ για την κατάσβεση της συνδράμουν εναέριες δυνάμεις 9 στο σύνολο αλλά και οκτώ οχήματα πυρόσβεσης από τις επαρχίες Πάφου, Λεμεσού , Λάρνακας και της ΕΜΑΚ.
Εργαζόμενοι στην περιοχή περιγράφουν την έναρξη της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από αργάκι που καλύπτονταν από πυκνή βλάστηση και δέντρα ανάμεσα στις περιοχές“Ζελεμένος” και “ Καμάρες “ στις οποίες υπάρχει μεγάλος αριθμός κατοικιών και επαύλεων. Oι εργαζόμενοι ανέφεραν στα ΜΜΕ πως με το ξέσπασμα της φωτιάς ήταν άμεση η ανταπόκριση της πυροσβεστικής με εναέριες και επίγειες δυνάμεις.
Στο μέρος της πύρινης λαίλαπας έσπευσε και ο βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος Πάφου Χρύσανθος Σαββίδης. Αυτό είπε ο κ. Σαββίδης που βιώσαμε σήμερα έφεραν θύμησες και εικόνες από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Μάτι της Ελλάδας όπου η φωτιά πέρασε μέσα από τις κατοικίες.
Είδαμε είπε σήμερα, “ να καταστρέφονται υποστατικά και οχήματα” , ενώ συνεχάρη την πυροσβεστική υπηρεσία και τα μέλη της για την άμεση ανταπόκριση της. Έθεσε επίσης σε επιτακτική ανάγκη την εξέταση του επανασχεδιασμού κατοικιών σε περιοχές οι οποίες γειτνιάζουν με πολύ βλάστηση,ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοια περιστατικά. Θεωρώ είπε, ότι ήταν ένα σοβαρό περιστατικό το σημερινό σημειώνοντας πως μπορεί να μην θρηνήσαμε θύματα αλλά θα πρέπει να επεναξεταστεί το θέμα για το μέλλον, συμπλήρωσε.
Από την φωτιά προκλήθηκαν ζημιές σε κάποιες κατοικίες και οχήματα αλλά κάηκε και πυκνή βλάστηση. Το έργο της κατάσβεσης συνεχίζεται, ωστόσο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή έχει καταστεί δύσκολο.
Σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» ο κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών
Το Τμήμα Δασών πληροφορεί το κοινό ότι λόγω της αισθητής ανόδου της θερμοκρασίας ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών είναι ακόμη μεγαλύτερος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι ευκολότερη η πρόκληση πυρκαγιών από ενέργειες και δραστηριότητες όπως το άναμμα φωτιάς, η χρήση εργαλείων που παράγουν σπινθήρες ή θερμότητα, η απόρριψη αποτσίγαρων κ.τ.λ.
Ως εκ τούτου το Τμήμα Δασών αύριο Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021 θα βρίσκεται σε επίπεδο ετοιμότητας «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ».
Απευθύνεται λοιπόν θερμότατη έκκληση και προτρέπεται το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά.
Ταυτόχρονα επισύρεται η προσοχή ότι, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια και ότι το άναμμα φωτιάς ή η πρόκληση πυρκαγιάς συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.
Το άναμμα φωτιάς, για ετοιμασία φαγητού, επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων.
Τέλος, σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά καλείται να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).
 

ΚΥΠΕ

για τις φώτο ευχαριστούμε το φίλο Μάριο Δημητρίου



Στο μέτωπο της φωτιάς στην Τάλα ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου Χρύσανθος Σαββίδης συμβάλλοντας στο έργο της κατάσβεσης. Ο κ. Σαββίδης έκανε σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook με το παρακάτω φωτογραφικό υλικό.










Δεν υπάρχουν σχόλια: