Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Το Ισλαμικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακειλειό στη Μόσχα

Ένοπλοι εισέβαλαν στο συναυλιακό χώρο «Crocus City Hall» του Κρασνογκόρσκ κοντά στη Μόσχα και εκτέλεσαν εν ψυχρώ 93 ανθρώπους, ενώ υπάρχουν και δεκάδες τραυματίες.  Τον αριθμό των θυμάτων επιβεβαίωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου και η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, «η τρομοκρατική επίθεση άφησε πίσω περισσότερους από 90 νεκρούς. Δυστυχώς, ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί», αναφέρει.


Προηγούμενος απολογισμός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), έκανε λόγο για τουλάχιστον 40 νεκρούς και 146 τραυματίες, εκ των οποίων 60 είναι σε σοβαρή κατάσταση. Ο υπουργός Υγείας της Ρωσίας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε τα ξημερώματα ότι 115 άνθρωποι νοσηλεύονται -πέντε από αυτούς είναι παιδιά. Οι μουσικοί του συγκροτήματος Picnic δεν τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών, δήλωσε στο TASS ο διευθυντής του Γιούρι Τσερνισέφσκι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στους τραυματίες της επίθεσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τον επικεφαλής της FSB Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε, μέσω ανάρτησης στο Telegram, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να επιβεβαιώσουν ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησε την επίθεση στη Μόσχα, ενώ τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Βρετανία είχαν προειδοποιήσει τη Ρωσία για απειλή τρομοκρατικών ενεργειών. Από την πλευρά της η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει τα περί ανάλυψης ευθύνης, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να εκφράζει την καχυποψία της για την αντίδραση των ΗΠΑ να ισχυριστεί αμέσως ότι η Ουκρανία δεν εμπλέκεται στο περιστατικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: