Με μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε την τρίτη κατά σειρά μελέτη του dedomenon που καταπιάνεται με τα στατιστικά στοιχεία γάμων και διαζυγίων στην Κύπρο μεταξύ των ετών 1975-2019. Τις τελευταίες εβδομάδες διαβάζουμε για εικονικούς γάμους που γίνονται στην Κύπρο. Διάφορα δημοσιεύματα αναφέρουν περίπου 130 γάμους που ερευνά η αστυνομία.
Το 2024 είναι δίσεκτο έτος (με μια επιπλέον ημέρα για τον Φεβρουάριο). Παραδοσιακά τα δίσεκτα έτη θεωρούνται κακότυχα και ως τέτοια τα αποφεύγαμε για σημαντικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα την τέλεση γάμου. Στην τελευταία μελέτη του dedomenon.eu επιβεβαιώσαμε την σημαντική μείωση των γάμων (των θρησκευτικών μόνο) στην Κύπρο μέχρι και το 2008 (μεταξύ -40% και -20% στο δίσεκτο έτος). Από τότε και μετά δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρή μεταβολή του αριθμού των γάμων. Αποτελεί άραγε αυτό σημάδι ωρίμανσης της κυπριακής κοινωνίας και έξαλειψης τέτοιων δεισιδαιμονιών;
Πόσο πιθανό είναι οι αριθμοί που ακόυμε και διαβάζουμε να είναι χαμηλοί; Στα δημοσιευμένα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία (τα πιο πρόσφατα στοιχεία είναι μέχρι το και το 2019), παρατηρούμε για παράδειγμα την αλματώδη αύξηση (πολιτικών) γάμων μεταξύ αντρών με καταγωγή την Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές και γυναικών κύριως από τη Ρουμανία. Οι γάμοι αυτοί ανήλθαν για το 2019 σε περίπου 2000 ή το 25% του συνόλου των γάμων που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο το 2019 (!).
Με βάση τον κυπριακό νόμο για να δικαιούται κάποιος να υποβάλει αίτημα παραμονής στη Δημοκρατία (μεταξύ άλλων), πρέπει να είναι παντρεμένος για τουλάχιτον 3 έτη. Αναμένουμε να δούμε πόσοι από τους γάμους αυτούς θα διαρκέσουν στο χρόνο, όταν δημοσιευτούν τα αντίστοιχα στοιχεία διαζυγίων (2019+3, δηλαδή από το 2022 και μετά).
Σας προσκαλούμε να δείτε όλοκληρη την μελέτη για τέτοια αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. https://www.dedomenon.eu/marriagesdivorces2024
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου