Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Καμία ανοχή σε διακρίσεις με βάση το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο, καμία ανοχή σε εθνοτικές διακρίσεις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Φυλετικών Διακρίσεων, η ΕΔΕΚ διακηρύσσει τα αυτονόητα για ένα σοσιαλιστικό κόμμα:

• Καμία ανοχή σε διακρίσεις με βάση το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις πεποιθήσεις, το οικονομικό ή κοινωνικό στάτους.
• Καμία ανοχή σε εθνοτικές διακρίσεις.
Τέτοια ημέρα θυμόμαστε τη σφαγή των μαύρων φοιτητών από το τότε ρατσιστικό καθεστώς της Νοτίου Αφρικής στην πόλη Σάρπβιλ, στις 21 Μαρτίου του 1960 και η σκέψη μας πάει στον Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος απέρριψε διευθέτηση του ζητήματος της Νοτίου Αφρικής, επειδή δεν διασφαλιζόταν η βασική δημοκρατική αρχή ισότητας «ένας άνθρωπος – μία ψήφος».
Και επειδή οι διακηρύξεις δεν πρέπει να αφορούν μόνο άλλες περιπτώσεις λαών που παλεύουν για καταπολέμηση των διακρίσεων, η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να αγωνίζεται και για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, που να μην εμπεριέχει πρόνοιες εθνοτικών διακρίσεων και ρατσισμού.
Στεκόμαστε απέναντι σε ρατσιστικές, λαϊκίστικες και ανεφάρμοστες, δήθεν προτάσεις για αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης, αλλά και στην ισοπεδωτική, δήθεν αντιρατσιστική φιλολογία, η οποία υποθάλπει την εργαλειοποίηση των μεταναστών από χώρες όπως η Τουρκία και τη δράση των δουλεμπόρων ανθρωπίνων ψυχών, που σκοτώνουν μετανάστες μέσα σε σαπιοκάραβα και βάρκες.
Το φαινόμενο της μετανάστευσης, που δυστυχώς παράγει και ρατσισμό, θα αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα με βαριές ποινές κατά των διακινητών, κυρώσεις κατά χωρών που προκαλούν μεταναστευτικά κύματα για δικό τους όφελος και θεσμικά μέτρα, όπως αυτά που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Μακροπρόθεσμα, το κοινωνικό φαινόμενο της μετανάστευσης θα αμβλυνθεί εάν εφαρμοστεί αυτό που διακήρυξε ο Βάσος Λυσσαρίδης από τη δεκαετία του 1970, δηλαδή οι αναπτυγμένες χώρες να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται τον Τρίτο Κόσμο και να ενισχύσουν οικονομικά τις χώρες του, για να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες, που δεν θα αναγκάζουν τους λαούς να μεταναστεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: