Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Σοκαρίστηκε η βαρόνη


Προωθώ σήμερα το εύστοχο  άρθρο του αρχισυντάκτη του Φιλελευθέρου κ. Άριστου Μιχαηλίδη για τις πρόσφατες δηλώσεις της βαρώνης Λάτφορτ με μια ενημερωτική εισαγωγή από μένα.
 Η Βαρώνη Λάτφορτ των Φιλελευθέρων Δημοκρατών στην Βρετανία, είναι γνωστή σε μας στο Λονδίνο για τις φιλοτουρκικές της δηλώσεις και ενέργειές.

Μία τέτοια πράξη ήταν η επίσκεψή της στα κατεχόμενα τη πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου  2005 συνοδευόμενη από την τουρκικής καταγωγής τότε δημοτική σύμβουλο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στο ΄Ισλινγτον του Λονδίνου και μετέπειτα προαχθείσα σε ΒαρώνηMeral Ece. Για εξεύρεση τρόπων αποτελεσματικής... «επανένωσης» της νήσου όπως  γράφτηκε, μετά το δημοψήφισμα και την απόρριψη από τους Ελληνοκύπριους του Σχεδίου Ανάν.  Η Βαρώνη Sarah Ludford προτού πάει στην Ευρωβουλή υπηρέτησε και αυτή ως δημοτικό σύμβουλος στη Δημαρχεία του ΄Ισλινγτον για 8 χρόνια όπου και γνωρίστηκε προφανώς με την τουρκικής καταγωγής Meral Ece η οποία ανήκει στο ίδιο κόμμα.  ΄Ηταν μέλος της Βουλής των Λόρδων από το 1997 όπως ως ευρωβουλευτής δεν μπορούσε να έχει ενεργό ρόλοσ΄αυτή. Τώρα που έχασε την ευρωβουλευτική της έδρα επανήλθε στη Βουλή...

Ως ευρωβουλευτής μεταξύ 10 Ιουνίου 1999 – 22 Μαίου 2014 η προσφορά της ήταν συνεχής προς τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία. Τώρα ενώνει τη φωνή της με την υπόλοιπη ομάδα των φιλότουρκων στη Βουλή των Λόρδων. Ανήκει στις ομάδες  Φίλοι της Τουρκίας και Φίλοι του Ισραήλ,  του κόμματός της.

Φανούλα Αργυρού – Λονδίνο 4.3.2015
+-------------------------------------------------------------------------------------------

Εκτός από ανήσυχοι για τις συμφωνίες Κύπρου - Ρωσίας, οι Βρετανοί είναι και «σοκαρισμένοι». Αυτές τις λέξεις χρησιμοποίησε χθες η βαρόνη Λάντφορντ στη Βουλή των Λόρδων. «Είμαι εξαιρετικά σοκαρισμένη», είπε. Κι επειδή χτες μιλούσαμε για τον Τζακ Στρο που εξυπηρετεί συμφέροντα επί πληρωμή, πρέπει να πούμε ότι η βαρόνη Λάντφορντ όταν ήταν ευρωβουλευτής, μετά από συνάντηση της στο Στρασβούργο με δύο Τ/κ «βουλευτές» (13/6/2012) απηύθυνε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην κατοχυρώσει την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης του χαλλουμιού στην Κυπριακή Δημοκρατία. Διότι, έλεγε, «η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε το 2004 στους Τ/κ για άρση της "απομόνωσής" τους». Δεν είναι λοιπόν, όπως φαίνονται τα πράγματα. Η βαρόνηΛάντφορντ, είναι δήθεν σοκαρισμένη για τις συμφωνίες με τη Ρωσία, όπως ήταν και για το χαλλούμι, όπως είναι και για όλα όσα δημιουργούν προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Το λυπηρό είναι ότι υπάρχουν Ελληνοκύπριοι, πολιτικοί, αναλυτές ή και πολίτες, που παίρνουν τοις μετρητοίς τις δηλώσεις των βαρόνων και των λόρδων και μεταφέρουν την προπαγάνδα τους και στο «εσωτερικό μέτωπο». Πεπεισμένοι κι αυτοί ότι θύμωσαν πραγματικά οι «φίλοι» μας οι Βρετανοί και οι Αμερικάνοι και δεν πρέπει να τους θυμώνουμε. Δεν είναι, δηλαδή, μόνο ο Αμερικάνος πρέσβης και η βαρόνη Λάντφορντ, είναι και πολλοί δικοί μας που υποβάλλουν ακριβώς τα ίδια ενάντια στην ανάπτυξη των σχέσεων με τη Μόσχα, συνδέοντας μάλιστα το άσχετο γεγονός της δολοφονίας του Μπόρις Νεμτσόφ με την επίσκεψη του Προέδρου, όπως έκανε ο Αμερικάνος.

Χτες γράψαμε για την ομάδα των εφτά παραγόντων του δημόσιου βίου, που παρά το ότι η πολιτική ηγεσία αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Τζακ Στρο, το 2006, που ήρθε να προπαγανδίσει τις τουρκικές θέσεις, πήγαν αυτοί και τον συνάντησαν στο σπίτι του Βρετανού πρέσβη. Δημοσιεύσαμε μόνο το όνομα του Γιώργου Βασιλείου και αρκετοί μας διαμήνυσαν να γράψουμε και τα ονόματα των άλλων έξι. Αλλά, δημοσιεύσαμε το όνομα του Γιώργου Βασιλείου διότι ως πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει θεσμική ευθύνη και οι πράξεις του, ακόμα και ως πρώην, αντανακλούν στο κράτος. Οι άλλοι έξι είναι ιδιώτες κι έχουν δικαίωμα να πράττουν για τον εαυτό τους ό,τι κόψει ο νους τους. Δεν είναι σκοπός μας να καταρτίσουμε λίστες κανιβαλισμού. Κρίνουμε τις πράξεις, όχι τα πρόσωπα, παρότι είναι παράγοντες που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη με τις θέσεις τους και είχαν ξεχωρίσει όλοι το 2004 για τον φανατισμό τους υπέρ του σχεδίου Ανάν. Το θέμα όμως είναι να αντιληφθούμε ότι οι ξένοι, όπως ο Τζο Κόνινγκ, ο Τζακ Στρο, η βαρόνη Λάντφορντ, που δήθεν ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, δεν έχουν το ηθικό έρεισμα να μας υποδεικνύουν ποια πολιτική θα ακολουθήσουμε για να σώσουμε την πατρίδα μας από τις ραδιουργίες τους. Ούτε έχουν γνήσιο ενδιαφέρον, αφού αποδεικνύεται ότι κάποιοι από αυτούς είναι πληρωμένοι για να εξυπηρετούν συμφέροντα, άλλοι φιλοδοξούν να εργοδοτηθούναπό τουρκικές εταιρείες (ΦερχόιγκενΜπράιζα) κι άλλοι είναι απλώς ανόητοι και άδικοι. Η όλη παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία ήταν η πολιτική απάντηση, που πρέπει να ενισχυθεί και να έχει συνέχεια, σε όλους αυτούς, που του υποσχέθηκαν βοήθεια στο Κυπριακό και στο φυσικό αέριο και την ώρα της κρίσεως επέλεξαν να βοηθήσουν τον Ερντογάν. Τον σουλτάνο, που έχει ρεκόρ στις φυλακίσεις δημοσιογράφων και πολιτικών του αντιπάλων και που στο παλάτι των χίλιων δωματίων, που έκτισε, τώρα διόρισε και πενταμελή επιτροπή για να ελέγχει τα φαγητά και τα ποτά του μήπως τον δηλητηριάσουν. Οι βαρονέσσες, οι λόρδοι και οι καουμπόηδες την πολιτική τους κι εμείς τη δική μας. Φτάνει να την ασκούμε συνειδητά και στρατηγικά κι όχι στα κουτουρού. Μια έτσι και μια αλλιώς επειδή σοκάρονται οι όποιες βαρονέσσες.

Άριστος Μιχαηλίδης


Η φωτογραφία που πλαισιώνει το άρθρο είναι από την διαμαρτυρία των Κερυνειωτών όταν ο «πουλημένος» στους Τούρκους Τζάκ Στρό ως ΥΠΕΞ πήγε στην Κύπρο και επισκέφθηκε και τα κατεχόμενα. Φ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: