Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015

Ισλαμιστές εισέβαλαν σε ξενοδοχείο της Σομαλίας. Επέμβαση των Ειδικών Δυνάμεων

Άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Σομαλίας ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του ξενοδοχείου στο οποίο είχαν εισβάλει νωρίτερα ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ, σκότωσαν τους περισσότερους από τους δράστες και διέσωσαν τους παγιδευμένους αξιωματούχους και τους ομήρους.

«Πιστεύουμε ότι οι δράστες ήταν εννέα. Οι έξι από αυτούς σκοτώθηκαν. Τρεις μάλλον κρύβονται ακόμη στο εσωτερικό γιατί ακούγονται πυροβολισμοί και εκρήξεις από χειροβομβίδες», δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας Ισμαήλ Ολόου.
Οι ισλαμιστές αντάρτες εισέβαλαν πυροβολώντας στο δημοφιλές ξενοδοχείο Μάκα αλ Μουκάραμ του Μογκαντίσου, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα ανθρώπους και παγιδεύοντας εκεί πολλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Λίγο αργότερα, άνδρες των ειδικών δυνάμεων, της αποκαλούμενης μονάδας «Γκαασάν» («Ασπίδα»), που έχουν εκπαιδευτεί από Αμερικανούς, κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του κτιρίου.
«Το μεγαλύτερο μέρος του ξενοδοχείου είναι πλέον στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά ακούγονται ακόμη (…) σποραδικά πυρά και εκτοξεύονται χειροβομβίδες από τα παράθυρα του δευτέρου ορόφου», είπε ο Ολόου μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Οι περισσότεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διασώθηκαν.
Μεταξύ αυτών ήταν και ο πρεσβευτής της Σομαλίας στην Ελβετία. Η Αλ Σεμπάμπ, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, εκδιώχθηκε από το Μογκαντίσου το 2011, με την επέμβαση των ειρηνευτικών δυνάμεων της Αφρικανικής λνωσης. Ωστόσο, συνέχισε τον ανταρτοπόλεμο, εξαπολύοντας επιθέσεις με σκοπό να ανατρέψει την κυβέρνηση και να επιβάλει στη Σομαλία τη Σαρία, τον ισλαμικό νόμο. λχει επίσης αναλάβει την ευθύνη για βομβιστικές επιθέσεις σε γειτονικές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: