Εικόνες απόλυτης φρίκης αντικρίζουν όσοι διασώστες έχουν φτάσει στον τόπο όπου συνετρίβη το Airbus A320 της Γερμανικής εταιρείας Germanwings, με αποτέλεσμα 150 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Οι έρευνες που διακόπηκαν τη νύχτα πρόκειται να επαναληφθούν σήμερα τα χαράματα στις νότιες γαλλικές Άλπεις, όπου αναμένονται ο Φρανσουά Ολάντ, η Άγγελα Μέρκελ και ο Μαριάνο Ραχόι.
Δεκάδες χωροφύλακες μιας ορεινής μονάδας πρόκειται να μεταβούν σ' αυτή την πολύ δύσβατη περιοχή των Άλπεων της Άνω Προβηγκίας, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της θυγατρικής χαμηλού κόστους της Lufthansa, το οποίο είχε αναχωρήσει χθες, Τρίτη, το πρωί από τη Βαρκελώνη (Ισπανία) με προορισμό το Ντίσελντορφ (Γερμανία), με 144 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα. Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες ήταν Γερμανοί και Ισπανοί.
Χιλιάδες συντρίμμια του αεροπλάνου και πτώματα είναι διασκορπισμένα στην πλαγιά του βουνού, μακριά από κατοικίες και δρόμους πρόσβασης.
Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσε ότι η συντριβή του αεροσκάφους είναι δυστύχημα και ότι οποιαδήποτε άλλη θεωρία διατυπώνεται -περί τρομοκρατικής επίθεσης- δεν είναι παρά απλή εικασία.
Φως στα αίτια της τραγωδίας αναμένεται να ρίξει το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά που ήδη εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε για εξέταση των δεδομένων του ώστε να καθοριστούν τα αίτια της καταστροφής. Για φρικιαστικές εικόνες μιλούν όσοι πέταξαν πάνω από το σημείο της τραγωδίας
Οι πρώτες εικόνες από το σημείο της συντριβής, που καταγράφηκαν από το ένα από τα 10 ελικόπτερα που «χτενίζουν» το σημείο της συντριβής και μεταδόθηκαν χθες βράδυ, δείχνουν ότι το μοιραίο αεροσκάφος έπεσε σε μια πολύ απόκρημνη βραχώδη πλαγιά. Από την πρώτη στιγμή το πλήρωμα του ελικοπτέρου που κάνει έρευνες στα συντρίμμια είπε ότι αποκλείεται να υπάρχουν επιζώντες.
Σύμφωνα με ερευνητές η πρόσκρουση του αεροσκάφους στην βουνοπλαγιά ήταν τρομακτική. Και αυτό διότι όπως ανέφεραν πηγές που μετέχουν στις έρευνες για την περισυλλογή κομματιών του αεροπλάνου «τα μεγαλύτερα μέρη που έχουν εντοπιστεί, δεν είναι μεγαλύτερα από μια βαλίτσα». Μεταξύ των αναρίθμητων συντριμμιών «μόνο το σύστημα προσγείωσης μπορεί να προσδιοριστεί» επιβεβαίωσε ένας ερευνητής. Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το αεροπλάνο πραγματικά κομματιάστηκε κατά την πρόσκρουσή στο έδαφος.
«Σε αυτό το στάδιο πιστεύουμε ότι είναι ένα δυστύχημα και ότι άλλο θα ειπωθεί είναι φήμη», δήλωσε ο Χέικε Μπίρλεμπανχ αντιπρόεδρος της Lufthansa σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρκελώνη.
«Τα μόνα πράγματα που μπορώ να πω είναι ότι η ταχεία απώλεια ύψους του αεροσκάφους είναι ανεξήγητη» δήλωσε ο εισαγγελέας της Μασαλίας. «Δεν υπήρξε καμία επαφή μέσω ασυρμάτου και σε σύντομο χρόνο το αεροσκάφος έχασε ύψος» πριν πέσει στα βουνά, πρόσθεσε. «Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με το αεροπλάνο μέσω ραδιοσυχνότητας αλλά δεν έλαβαν καμία μια απάντηση», είπε. Σύμφωνα επίσης με τον εισαγγελέα της Μασσαλίας «δώδεκα ιατροδικαστές και ειδικοί ανθρωπολόγοι» θα είναι σε ετοιμότητα την Τετάρτη για να γίνει η αναγνώριση των θυμάτων χρησιμοποιώντας δείγματα DNA.
Οι επιβάτες του μοιραίου Αirbus
Σύμφωνα με την Germanwings, από τους επιβάτες οι 67 ήταν Γερμανοί- συμπεριλαμβανομένων δύο μωρών και 16 μαθητών που ήταν σε ταξίδι στην Ισπανία μέσω προγράμματος ανταλλαγής σπουδαστών-, οι 42 Ισπανοί, οι 39 Τούρκοι, ενώ υπήρχε τουλάχιστον ένας Βέλγος. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης, Σοράγια Σάινθ ντε Σανταμαρία ο κατάλογος των επιβατών περιλαμβάνει «45 επιβάτες που φέρουν ισπανικά επώνυμα» αλλά ελέγχεται η υπηκοότητά τους.
Στο Σίδνεϊ ανακοινώθηκε ο θάνατος δύο Αυστραλών, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο δύο Κολομβιανών. Το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε το θάνατο τουλάχιστον ενός Βέλγου πολίτη. Ένας Δανός και δύο Αργεντινοί ήταν επίσης επί του αεροσκάφους, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη και το Μπουένος Άιρες, Το Μεξικό ερευνά την πιθανή παρουσία δύο πολιτών του επί των επιβατών
Δύο τραγουδιστές της όπερας του Ντίσελντορφ, ο μπάσος βαρύτονος Όλεγκ Μπρίγιακ 54 ετών και η κοντράλτο Μαρία Ράντνερ 33 ετών επέβαιναν στη μοιραία πτήση. Η Ράντνερ συνοδευόταν από τον σύζυγό της και το μωρό της.
Αυτή είναι η πρώτη αεροπορική τραγωδία στη Γαλλία από τη συντριβή του Concorde της Air France, στις 25 Ιουλίου του 2000 λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ στο Παρίσι.
Στην Ισπανία αποφασίστηκε τριήμερο εθνικός πένθος όπως είπε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σοράγια Σάινθ ντε Σανταμαρία. «Επιπλέον καλούμε σε ενός λεπτού σιγή αύριο το μεσημέρι όλες τις χώρες», πρόσθεσε. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς τόνισε πάντως ότι σε «αυτό το στάδιο, δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία αιτία» της πτώσης του αεροπλάνου. Πάντως ώρες μετά την συντριβή τα αίτια παραμένουν άγνωστα.
Η βουτιά θανάτου διήρκησε 8 λεπτά
Ο πιλότος δεν εξέπεμψε ποτέ σήμα κινδύνου, ενώ όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Monde» στην ηλεκτρονική της έκδοση, από τη στιγμή που χάθηκε η επαφή με το Airbus και στα 8 λεπτά που διήρκεσε η «βουτιά θανάτου» ο πύργος ελέγχου καλούσε επανηλειμμένως τον πιλότο, o οποίος δεν αποκρινόταν, με αποτέλεσμα να σηκωθεί πολεμικό αεροσκάφος για να προσεγγίσει το σημείο.
Οι τελευταίες δύο λέξεις που καταγράφηκαν από το αεροπλάνο, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ήταν «Emergency, emergency» και αμέσως μετά ο πιλότος ζήτησε να κατέβει σε ύψος και να εκκενωθούν οι αεροδιάδρομοι στο σημείο. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της πτήσης το αεροσκάφος ήταν σε επαφή με τον πύργο ελέγχου της Μασσαλίας.
Η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία των τελευταίων 40 ετών στη Γαλλία
Σημειώνεται ότι η συντριβή του Airbus στις γαλλικές Άλπεις είναι η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία των τελευταίων 40 ετών στη Γαλλία και έρχεται περίπου 15 χρόνια μετά την συντριβή του Concorde, της πτήσης 4590, με κατεύθυνση από το Παρίσι προς τη Νέα Υόρκη που συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του στις 25 Ιουλίου του 2000, προκαλώντας το θάνατο 113 ατόμων.
Τον Μάρτιο του 1974, 346 άτομα σκοτώθηκαν κατά την συντριβή αεροσκάφους τουρκικών αερογραμμών, λίγα λεπτά μετά την απογείωση του από το Παρίσι, ενώ τον Δεκέμβριο του 1981, 180 επιβαίνοντες βρήκαν το θάνατο όταν αεροσκάφος γιουγκοσλαβικών αερογραμμών προσέκρουσε σε βουνό της Κορσικής.
Παρόμοιο δυστύχημα είχε συμβεί 52 χρόνια πριν με αεροσκάφος της Air France
Ενα ακόμη τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, σχεδόν στην ίδια περιοχή όπου κατάπεσε το μεσημέρι της Τρίτης το Airbus A320 της Germanwings είχε συμβεί πριν από 52 χρόνια την 1η Σεπτεμβρίου του 1953. Σύμφωνα με τα αρχεία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο προ μισού αιώνα αεροπορικό δυστύχημα είχαν σκοτωθεί 42 άτομα όταν ένα αεροσκάφος της Air France είχε καταπέσει 16 χιλιόμετρα από την πόλη Μπαρσελονέτ, πολύ κοντά στον τόπο της τωρινής καταστροφής.
Το αεροπλάνο που εκτελούσε πτήση από το Παρίσι στη τότε Σαϊγκόν και αργότερα πόλη του Χο Τσι Μινχ είχε προσκρούσει στο βουνό λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ο πιλότος της πτήσης είχε έλθει σε επαφή με τον περιφερειακό πύργο έλεγχο του Aix-en-Provence στις 23:25 της πρώτης ημέρας του Σεπτέμβρη του 1953 μόλις 5 λεπτά πριν από την πτώση του αεροσκάφους.
Δεν είχε αναφέρει κανένα ζήτημα στην πτήση ή κάποιο μηχανικό πρόβλημα και είχε απλώς ζητήσει άδεια για να κατέβει από τα 13.500 πόδια στα 11.500 πόδια. Το αεροπλάνο συνετρίβη στις 23:30 σε ένα σημείο περίπου 2.800 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και μόλις 200 μέτρα κάτω από την κορυφή του βουνού Cemet, σε μια βραχώδη σχισμή, πολύ δύσκολη στην πρόσβαση.
Σχεδόν παρόμοια συντριβή με αυτή της πτήσης του Airbus A320 της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Germanwings, όπου έχασαν τη ζωή τους 151 άνθρωποι.
http://www.protothema.gr/world/article/462478/antigrafotouaeroskafos-airbus-a320-sunetrivi-stis-gallikes-alpeis/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου