Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

Οι πολιτικοί μπάτλερ του κ. Χάμμοντ

Φανούλα Αργυρού

«Η ευθύνη δεν είναι μόνο δική σας. Ανήκει και στους ημετέρους, οι οποίοι σας ανέχονται δίνοντάς σας, σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, την εντύπωση ότι είναι ακόμη υπάλληλοι της Αυτής Μεγαλειότητος.»

Τα πιο κάτω άρθρα αναφέρονται στην  επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας κ. Φίλιπ Χάμμοντ στην Κύπρο, αύριο 31.3.2015 και την... εμμονή του να μεταβεί ΚΑΙ στα κατεχόμενα να δει  και τον εκπρόσωπο του Αττίλα Ντερβίς Έρογλου την ίδια μέρα τώρα (αντί της 1ηςΑπριλίου που είχε αρχικά οριστεί και αυτό κατόπιν των σφοδρών αντιδράσεων του Κυπριακού Ελληνισμού).

 Φαίνεται, δυστυχώς ότι οι «πολιτικοί μπάτλερ» του Χάμμοντ, όπως εύστοχα τους χαρακτηρίζει  ο αρθρογράφος της Σημερινής,  συμβιβάστηκαν όπως αναμενόταν.  Να κατεβεί στη Κύπρο από το αεροδρόμιο Λάρνακας (αντί Ακρωτηρίου όπως ήθελε) για να ισχυρίζονται ότι «κέρδισαν» μια τρύπα στο νερό και ο ίδιος να μεταβεί στα κατεχόμενα ανενόχλητος νοουμένου, λένε,  θα «τηρηθούν οι ευαισθησίες της κυπριακής πλευράς»!

 Φανούλα Αργυρού – Λονδίνο.

Κύριο άρθρο στη Σημερινή  30.3.2015

Οι πολιτικοί μπάτλερ του κ. Χάμμοντ

30 Μάρτιος 2015, 07:00 | ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Οι Βρετανοί δεν μπορούν να ξεπεράσουν την ήττα, την οποία υπέστησαν από την ΕΟΚΑ. Μας το κρατούσαν μανιάτικο ώς το σχέδιο Ανάν, όταν ηττήθηκαν εκ νέου, χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα αυτήν τη φορά. Και τώρα συνεχίζουν να καθοδηγούνται από τα συμπλέγματά τους. Απόδειξη τούτου συνιστά η επιλογή του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμμοντ να επισκεφθεί στα κατεχόμενα τονΝτερβίς Έρογλου, ανήμερα την 1η Απριλίου.

 Καθόλου τυχαία, αφού ο στόχος της Βρετανίας είναι η ανατροπή των παραγώγων του Αγώνα της ΕΟΚΑ σε εθνικό, κοινωνικό και πολιτειακό επίπεδο. Θέλουν να ανατρέψουν την Ιστορία. Και τη μετατροπή της ήττας του αγώνα της ΕΟΚΑ και του δημοψηφίσματος του 2004 σε νίκη! Και για τους ίδιους και για τους Τούρκους, μέσω της ομοσπονδίας, που θα διχοτομεί την Κύπρο σε δυο ισότιμα συνιστώντα κράτη και θα τριχοτομεί την κυπριακή ΑΟΖ. Εξ ου και το μήνυμα που θέλει να στείλει ο Φίλιπ Χάμμοντ με την παρουσία του στα κατεχόμενα. Ότι, δηλαδή, στην Κύπρο δεν υπάρχει ένα ενιαίο κράτος, αλλά δυο οντότητες, που θα συνεταιριστούν μεταξύ τους. Και διαλέγει να το πράξει την ημέρα της επετείου της ΕΟΚΑ.

Αληθές είναι ότι η βρετανική πολιτική ενισχύεται από το αγγλοτραφές κομματικό κατεστημένο, που υποβάλλει ηδονιζόμενο τα σέβη του στον εκάστοτε Ύπατο Αρμοστή και σε άλλους Άγγλους αξιωματούχους, για να αναρριχηθεί στην εξουσία. Όμως, τόσο ο κ. Χάμμοντ όσο κι η κυβέρνησή του δεν κατανοούν επί σειράν ετών κάτι πολύ απλό: Ότι οι θέσεις της κομματικής ηγεσίας και των Κυβερνήσεων της Κύπρου, καθώς και η ανοχή που επιδεικνύουν στις προκλήσεις του Λονδίνου, δεν εκφράζουν τους Έλληνες του νησιού.

 Και κάτι άλλο: Η αγγλική πολιτική δεν εξυπηρετεί καν τα δυτικά συμφέροντα και δη εκείνα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή. Το είπαμε πολλάκις. Και το επαναλαμβάνουμε, για να το εμπεδώσουν οι Βρετανοί, οι Ευρωπαίοι και Ισραηλινοί φίλοι μας, καθώς και οι ημέτεροι: Η ανθενωτική πολιτική της Βρετανίας στο παρελθόν προκάλεσε διαρκή προβλήματα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Και προκαλεί ακόμη, λόγω της «λύσης», την οποία το Λονδίνο επινόησε με την ομοσπονδία, για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα, καθώς και αυτά της Τουρκίας. Αλλά πάνω απ' όλα για να μας εκδικηθεί και να διαχειριστεί τα δικά του συμπλέγματα, που κληροδοτούνται από τη μια γενιά διπλωματών στην άλλη. Και θα συνεχίσει να δημιουργεί συνθήκες αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας.

Ακούτε, κ. Χάμμοντ, ανεξαρτήτως εάν θα συναντηθείτε ή όχι με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, η ουσία δεν αλλάζει. Η βαρβαρότητα, κατά την περίοδο του Αγώνα της ΕΟΚΑ, που το στέμμα σας έχει επιδείξει σε βάρος του λαού μας, συνιστά μαύρη κηλίδα για την παγκόσμια ιστορία, για τη δημοκρατία και για εσάς τους ιδίους ως αποικιοκράτες, που δεν βρήκατε ποτέ τη δύναμη και την τόλμη να ζητήσετε συγγνώμη. Αντιθέτως, επιμένετε να μας διαλύσετε.

 Η ευθύνη δεν είναι μόνο δική σας. Ανήκει και στους ημετέρους, οι οποίοι σας ανέχονται δίνοντάς σας, σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, την εντύπωση ότι είναι ακόμη υπάλληλοι της ΑυτήςΜεγαλειότητος. Ο λαός, όμως, έχει και αξιοπρέπεια και περηφάνια και λεβεντιά. Είναι νοήμων. Και όταν θα έρθει η ώρα, θα δείτε ότι δεν θα επιτρέψει ούτε σε σας ούτε στους εν Κύπρω«πολιτικούς σας μπάτλερ» να μας στείλετε στο πυρ το εξώτερον. Θα βάλει βέτο στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην εφαρμογή ενός καθεστώτος κατοχικής αγγλοτουρκικήςομοσπονδίας, εμπνευσμένης από το Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής. Γι' αυτό να είστε σίγουρος!Του Κωστάκη Αντωνίου  (Σημερινή 30.3.2015)

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ Χάμμοντ-Στρο

 Το αν θα έλθει εδώ την 31η Μαρτίου ή την 1η Απριλίου, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμμοντ, είναι δευτερεύον. Το πρωτεύον είναι ότι θα δει τον Έρογλου στο "προεδρικό" του και ακολούθως θα συναντηθεί με τον νόμιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό δεν ενοχλεί την Κυβέρνηση; Αλλά, γιατί να την ενοχλήσει; Εδώ ο ΔΗΣΥ υπήρξε ο φανατικότερος υποστηρικτής του Τζακ Στρο, όταν, παρά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας συνάντησε τον κατοχικό ηγέτη στο "προεδρικό". Ο Τάσσος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να τον δεχθεί και η ηγεσία του ΔΗΣΥ εξεμάνη και έβαλλεκατά του τότε Προέδρου, ότι "εξόργισε φίλους και δημιουργεί εχθρούς". Πόσο "φίλος" αποδείχθηκε αργότερα οΣτρο, φαίνεται και από τη φιλοτουρκική πορεία του και τη στήριξη των τουρκικών θέσεων...


Να πάμε κι εμείς στην Ελισάβετ

Μη μου πείτε ότι ήταν σύμπτωση. Υπάρχουν 365 ημέρες τον χρόνο. Και ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών ΦίλιπΧάμοντ επέλεξε την 1η Απριλίου, με ό,τι σημαίνει για μας, για να πραγματοποιήσει επίσκεψη στα κατεχόμενα και να συναντήσει τον Έρογλου. Ούτε στις 31 Μαρτίου, ούτε στις 2 Απριλίου θα πάει. Θα πάει ακριβώς την 1η Απριλίου! Αν το αναγάγουμε και σε θέμα πιθανοτήτων, υπήρχε μία πιθανότητα στις 365 να επιλέξει τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Και ω του τζογαδορικού θαύματος, την επέλεξε! Ρε, μας δουλεύετε; Δεν νομίζω να μην υπάρχει κάποιος στο Φόρεϊν Όφις, από αυτούς που ετοίμασαν το πρόγραμμα των επαφών του κ. Χάμοντ, που να μην γνωρίζει ότι εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα άρχισε ο ένοπλος απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων της Κύπρου για απαλλαγή από τον αγγλικό ζυγό. Από την άλλη, όμως, όφειλε και η Κυβέρνησή μας, όταν ενημερώθηκε για τις επαφές του Βρετανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο, να του υποδείκνυε το άτοπο, αλλά και προκλητικό, της συνάντησής του με τον κατοχικό ηγέτη την 1η Απριλίου και να του ζητούσε να αλλάξει την ημερομηνία. Πώς θα του φαινόταν του έντιμου κ. Χάμοντ αν την ημέρα των γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ πάμε εμείς και στήσουμε μια σειρά από κρεμάλες έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, για να θυμίσουμε στη Μεγαλειοτάτη ότι τότε η ίδια έστειλε στην αγχόνη 18χρονους Ελληνοκύπριους; Ε, μα αφού δεν μας αφήνουν οι Άγγλοι να αγιάσουμε...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ
Σκίτσο του ΠΙΝ του Φιλελευθέρου Κυριακή 29.3.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: