Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Δείτε από ποιες χώρες θα έχει τουρισμό φέτος η Κύπρος


Χώρες όπως η Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Σκανδιναβικές χώρες αναμένονται να κάνουν τη διαφορά κατά τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Άγγελος Λοΐζου, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την προσέλευση του τουριστικού ρεύματος στο νησί.

Οπως ανέφερε ο κ. Λοίζου, γίνονται μεγάλες προσπάθειες ώστε να αφυπνιστούν αυτές οι παραδοσιακές χώρες – που είχαμε μέχρι το 2001 προτού μας τις πάρουν άλλοι ανταγωνιστικοί γειτονικοί προορισμοί όπως Αίγυπτος, Τουρκία – όσον αφορά το προϊόν Κύπρος και να τις προσελκύσουμε και πάλι κοντά μας”.
Θετικό είναι το γεγονός, σημείωσε, ότι βρίσκουμε ανταπόκριση από αυτές τις χώρες, αλλά χρειάζεται χρόνος και πιο συντονισμένη προσπάθεια από όλες τις πλευρές.
Η γερμανική αγορά, συνέχισε, φαίνεται ότι σίγουρα πάει στην αύξηση φέτος μετά από 13 χρόνια. “Αρχίζουν ήδη οι πτήσεις δύο νέων αεροπορικών εταιρειών της “GERMANIA”, η οποία άρχισε δειλά από τον Νοέμβριο αλλά εντατικοποιεί τις πτήσεις από το Μάρτιο. Μεθαύριο Τετάρτη έχουμε την εναρκτήρια της “GERMAN WINGS”, που είναι η πρώτη από τις επτά εβδομαδιαίες πτήσεις που θα έχουμε και θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο της Πάφου όπου θα γίνει και μια τελετή εκεί στις 6 το απόγευμα”, πρόσθεσε.
Υπάρχει και το ενδιαφέρον από τη Γαλλία, είπε ο κ. Λοΐζου, για πάρα πολλούς λόγους, κυρίως για τα γεγονότα σε χώρες όπως Τυνησία, Μαρόκο, Αίγυπτο κ.λπ.. με τους Γάλλους να αναζητούν την Κύπρο ως ασφαλή προορισμό.
Ο κ. Λοίζου αναφερόμενος στις τελευταίες στατιστικές όπου καταγράφεται αύξηση στις αφίξεις τουρισμών, σημείωσε ότι μετά από πολλά χρόνια υπάρχει μια θετική τάση και υπάρχουν αυξήσεις από παραδοσιακές χώρες.
“Το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι ναι, μεν έχουμε αυξήσεις από κάποιες παραδοσιακές χώρες, εκεί που είχαμε την εξάρτηση από κάποιες χώρες αλλάζει αυτό και μπαίνουν κι άλλες χώρες στο προσκήνιο όπως είναι το Ισραήλ, η Πολωνία, οι αραβικές χώρες, που μας δίδουν κάποια αυξητικά νούμερα”, συμπλήρωσε.
Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν το Φεβρουάριο του 2015 σε 50.709, σε σύγκριση με 45.227 το Φεβρουάριο του 2014. Η αύξηση στις αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο του 2015 είχε ανέλθει στο 2,7%, σε σύγκριση με τον περσινό Ιανουάριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αφίξεις τουριστών ακολουθούν αυξητική πορεία από τον περασμένο Δεκέμβριο μετά τη μείωση, σε 12μηνη βάση, που παρατηρήθηκε στις αφίξεις τουριστών τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2014 (11,5%, 8,1% και 0,1%, αντίστοιχα). Σημειώνεται ότι το 2014, η αύξηση στις αφίξεις τουριστών είχε τελικά περιοριστεί στο 1,5%, ενώ τα έσοδα είχαν σημειώσει μείωση 2,8%, σε σύγκριση με το 2013.
Εξάλλου, το Φεβρουάριο του 2015 σημειώθηκε αύξηση 7,2% στις αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο (από 16.172 το Φεβρουάριο του 2014 σε 17.329 το Φεβρουάριο του 2015) και 20,1% αύξηση από την Ελλάδα (από 6.254 σε 7.510 φέτος).
Αντίθετα, μείωση 10,4% στις αφίξεις τουριστών σημειώθηκε από τη Ρωσία (3.659 το Φεβρουάριο του 2015 σε σύγκριση με 4.084 το Φεβρουάριο του 2014).
Για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2015, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 92.508 σε σύγκριση με 85.903 την αντίστοιχη περίοδο του 2014, σημειώνοντας αύξηση 7,7%.
Η Ρωσία, είπε ο κ. Λοΐζου, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή τουρισμού, από την οποία πέρσι επισκέφθηκαν την Κύπρο 640 χιλιάδες τουρίστες. “Παρακολουθούμε το ρούβλι στενά γιατί εκείνο είναι που θα καθορίσει ίσως και την κίνηση και φαίνεται ότι κάπου πάει να σταθεροποιηθεί. Τα μηνύματα που έχουμε και από την τελευταία έκθεση που έγινε στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα είναι ότι θα υπάρξουν κάποιες μειώσεις από διοργανωτές ταξιδίων, αλλά φαίνεται να συγκρατείται αυτή η μείωση σε επίπεδα, τα οποία μπορούμε να χειριστούμε. Εκεί που υπήρχε η υπόνοια από όλη την Ευρώπη ότι η μείωση του τουριστικού ρεύματος θα ήταν της τάξης του 50-60%, για εμάς στην Κύπρο φαίνεται ότι θα είναι μικρότερη του 25%”, συμπλήρωσε.
Ο κ. Λοΐζου τόνισε ότι πρέπει να προσέξουμε πάρα πολλά για να κρατήσουμε το προϊόν μας σε ψηλά επίπεδα. Είπε πως προσέλκυση στον τόπο μας έχει ο ποδηλατικός τουρισμός, γεγονός για το οποίο “πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ως χώρα που φιλοξενούμε τουρίστες θα πρέπει να αλλάξουμε δικές μας οδικές νοοτροπίες για να προσφέρουμε ασφάλεια στους ξένους”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: