Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Το Μνημόνιο και η Δανειακή Σύμβαση τίθεται ενώπιον της Βουλής


Τίθεται σήμερα ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων το Μνημόνιο και η Δανειακή Σύμβαση με την Τρόικα.
Η έκτακτη ολοήμερη συνεδρία της Βουλής θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί.


Η πλειοψηφία που αναμένεται να σχηματιστεί θα είναι οριακή. Υπέρ αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ (20), του ΔΗΚΟ (8), ενώ εκτιμάται ότι υπέρ θα ταχθεί και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης. Το Μνημόνιο και η Δανειακή Σύμβαση θα καταψηφιστούν από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ (19), της ΕΔΕΚ (5), το βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ Νίκο Κουτσού, το βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη και τον ανεξάρτητο βουλευτή Ζαχαρία Κουλία.

Εν τω μεταξύ, έξω από το κτίριο της Βουλής θα πραγματοποιηθεί στις 3 το απόγευμα παγκύπρια κινητοποίηση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τις πολιτικές λιτότητας που διοργανώνει η Κίνηση Πολιτών, η ΕΔΟΝ, η ΠΕΟ και η ΠΟΓΟ.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κάλεσε τη Βουλή να λάβει «μια πολύ δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση» και να κυρώσει τη Δανειακή Σύμβαση και το Μνημόνιο, τονίζοντας ότι τα πράγματα θα είναι «πάρα πολύ δύσκολα».

Προειδοποίησε ότι χωρίς το πρόγραμμα η Κύπρος θα οδηγηθεί σε πλήρη οικ
ονομική κατάρρευση, ενώ οι συνέπειες της εξόδου από την ευρωζώνη θα είναι «δραματικές».
Μιλώντας σε κοινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και της Επιτροπής Εξωτερικών, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Κύπρος θα ήθελε περισσότερα από τα 10 δις στα οποία ανέρχεται το ύψος του δανείου, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μια πιο διαχειρίσιμη κατάσταση σήμερα, ωστόσο θα δημιουργούσε περισσότερο χρέος για τις μελλοντικές γενιές.
Είπε, επίσης, ότι το Μνημόνιο θα μπορούσε να ήταν καλύτερο αν δεν καθυστερούσε η διαπραγμάτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: