Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014

Ανταλλαγή 145 στρατιωτών με 222 αντάρτες στην Ουκρανία


Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υποδέχθηκε  τα χαράματα στο Κίεβο 145  ουκρανούς στρατιωτικούς που ανταλλάχθηκαν με 222 αντάρτες στη φιλορωσική ανατολική Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας η οποία επετεύχθη αυτή την εβδομάδα στη διάρκεια των συνομιλιών στο Μινσκ που βρίσκονται έκτοτε σε αδιέξοδο.

Αυτή η μαζική ανταλλαγή, η σημαντικότερη από την αρχή της σύγκρουσης στα μέσα Απριλίου, πρόκειται να ολοκληρωθεί σήμερα με την παράδοση στην Ουκρανία τεσσάρων στρατιωτικών που κρατούνται στην αυτονομιστική δημοκρατία του Λουγκάνσκ. Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας αξιωματούχος αυτής της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας, οΒλάντισλαβ Ντεϊνέγκο, αρνήθηκε να διευκρινήσει πού και πότε θα πραγματοποιηθεί η παράδοση των τεσσάρων στρατιωτικών.

Την Παρασκευή, τα δύο στρατόπεδα προχώρησαν σε ανταλλαγή εκατοντάδων κρατουμένων στη γειτονική ανταρτική περιοχή του Ντονέτσκ. Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε σε έναν δρόμο κοντά στην πόλη Κοστιαντινίβκα, 45 χλμ. βορείως αυτού του προπύργιου των αυτονομιστών. 

Αφορούσε συνολικά 222 αντάρτες - άνδρες και γυναίκες - και 146 ουκρανούς στρατιώτες, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. 

Ένας από τους στρατιώτες αρνήθηκε να επιστρέψει στο Κίεβο λέγοντας πως είναι ρωσικής καταγωγής και πως κατακρίνει τις πράξεις του ουκρανικού στρατού στις ανατολικές περιοχές. 

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υποδέχθηκε στη διάρκεια της νύκτας 145 απελευθερωθέντες στρατιωτικούς σε στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κιέβου.

"Ως πρόεδρος και πολίτης, είμαι κατευχαριστημένος που θα μπορέσετε να γιορτάσετε το Νέο Έτος με τις οικογένειές σας, όπως είχα υποσχεθεί", δήλωσε ο Ποροσένκο, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας. 

"Δυστυχώς δεν έχουν επιστρέψει ακόμη όλοι. Τέσσερις συνάδελφοί σας επιστρέφουν αύριο (...) Δεν θα εγκαταλείψουμε κανέναν", συνέχισε.

Η μαζική ανταλλαγή κρατουμένων είναι η μοναδική απτή συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τετάρτη στη διάρκεια των συνομιλιών ανάμεσα στην Ομάδα Επαφής που αποτελείται από αντιπροσώπους του Κιέβου, της Μόσχας και του ΟΑΣΕ, και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Οι διαπραγματεύσεις επρόκειτο να συνεχισθούν την Παρασκευή, στο Μινσκ, όμως δεν πραγματοποιήθηκαν καθώς τα μέρη αλληλοκατηγορήθηκαν ότι θέλουν να υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες.
nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια: