Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019

Δείτε γιατί τον αποκαλούν ο άνθρωπος - δέντρο

Ξανά στο νοσοκομείο ο 28 χρονος Μπαγκλαντεσιανός, Abul Bajandar ή αλλιώς ο «άνθρωπος δέντρο» όπως τον αποκαλούν εξαιτίας της σπάνιας γενετικής διαταραχής (μυρμηκιόμορφη επιδερμοδυσπλασία) με κύριο χαρακτηριστικό την εκτεταμένη κατανομή θηλωμάτων στο σώμα.
Χαρακτηρίζεται από δενδροειδείς εκφύσεις που καλύπτουν τα άκρα του πάσχοντα με αποτέλεσμα τα χέρια και τα πόδια του να μοιάζουν με ρίζες δέντρων.

Ο Abul Bajandar είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ πριν από τρία χρόνια όταν υπεβλήθη σε συνολικά 25 πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεων προκειμένου να απομακρύνει αυτές τις εκφύσεις από το σώμα του. Τώρα όμως θα πρέπει να υποβληθεί και σε νέες αφού τον περασμένο Μάιο δεν εμφανίστηκε για να συνεχίσει τη θεραπεία του.
«Πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη υπόθεση. Κάναμε πρόοδο αλλά έφυγε για να πάει σπίτι το. Του ζήτησα πολλές φορές να επιστρέψει, αλλά δεν το έκανε», λέει ιατρός Samant Lal Sen και υπεύθυνη της μονάδας εγκαυμάτων και πλαστικών επεμβάσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στην Ντάκα του Μπαγκλαντές. «Επέστρεψε στο νοσοκομείο την Κυριακή με τη μητέρα του, έπρεπε να είχε έρθει εδώ και έξι μήνες. Ήρθε πολύ αργά».
Η κατάσταση του, όπως αναφέρει το CNN, έχει τώρα επιδεινωθεί καθώς έχουν προκληθεί περαιτέρω βλάβες στα χέρια του ενώ τα κονδυλώματα έχουν επίσης εξαπλωθεί στα πόδια του και σε άλλα μέρη του σώματός του.
Τώρα οι γιατροί του επεξεργάζονται μια νέα προσέγγιση για τη μελλοντική του θεραπεία και εκτιμάται πως θα χρειαστεί άλλες έξι επεμβάσεις.
Ο Abul Bajandar εκδήλωσε τα συμπτώματα αυτής της σπάνιας γενετικής διαταραχής όταν ήταν 10 ετών ενώ σταδιακά δεν μπορούσε πια να χρησιμοποιήσει τα χέρια του, του ήταν δύσκολα να εξασφαλίσει τα προς το ζην ενώ λίγο πριν υποβληθεί στις πρώτες επεμβάσεις δεν μπορούσε καν να φάει και να πιει χωρίς βοήθεια.
«Θέλω να ζήσω όπως ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Θέλω να μπορώ να πάρω μια κανονική αγκαλιά το παιδί μου» είχε δηλώσει το 2016 στο CNN.
Πηγή:  CNN