Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

16 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο

Ακόμη 16κρούσματα εντοπίστηκαν σήμερα  μετά τα 35 που ανακοινώθηκαν την Κυριακή.

Η ανακοίνωση έγινε στο Υπουργείο υγείας στον απόηχο και των νέων ακόμη πιο αυστηρών μέτρων που ανακοίνωσε ο Υπουργός για την μείωση της  εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας.


Σύμφωνα με τον καθηγητή Λεόντιο Κωστρίκη τα νέα κρούσματα αφορούν:
· 2 άτομα επέστρεψαν από Ευρωπαϊκές χώρες, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις,
· 4 άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, και
· 10 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται. Να υπογραμμίσω εδώ ότι τα άτομα των οποίων εξετάζουμε το ιστορικό δεν σημαίνει ότι είναι ορφανά. Σημαίνει ότι ακόμα είμαστε στο στάδιο της διερεύνησης για να διαπιστώσουμε από που νόσησε το άτομο.
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 230 (περιλαμβανομένων και των πέντε που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).
Είναι σημαντικό να αναφέρω εδώ ότι τα 230 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 6,847 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Τα 130 από τα
230 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 22 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.
Οι δηλώσεις που έγιναν το απόγευμα από τον Υπουργό Υγείας καθιστούν ξεκάθαρη τη σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε.
Η επιστημονική ομάδα απευθύνει αγωνιώδη έκκληση προς όλους τους πολίτες όπως ακολουθούν απαρέγκλιτα τις οδηγίες να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους και να μείνουν στο σπίτι τους. Επειδή δεν υπάρχει εμβόλιο ή κάποιο φάρμακα αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατευθούμε από τον ιό και να προστατεύσουμε τους γύρω μας. Σας ευχαριστώ.