Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Δείτε τα αυστηρότερα μέτρα στην Κύπρο λόγω κορονοϊού


Νέα αυστηρά μέτρα ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, την Δευτέρα (30/03) τα οποία αφορούν όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα εν λόγω μέτρα πάρθηκαν μετά την δυσκολία που υπέδειξαν μερικοί, στο να συμμορφωθούν στον περιορισμό της αχρείαστης μετακίνησης στην Κύπρο αλλά και σε μία περεταίρω προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοιού στην χώρα μας.
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός:
Επιπρόσθετα νοείται ότι όλοι όσοι των ως άνω κατηγοριών εισέρχονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παραμένουν για 14 ημέρες από την άφιξη τους σε χώρους υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνας) που θα υποδεικνύει το κράτος, εκτός από τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους. Τα πρόσωπα αυτά θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπευτική αγωγή τους.
  • Απαγορεύεται η σύναξη προσώπων στην όποια οικία πέραν των μόνιμα διαμενόντων προσώπων.
Η παράγραφος 2 (α) της Κ.Δ.Π 117/2020 και ημερομηνία 23 Μαρτίου 2020 τροποποιείται ως ακολούθως:
  • Απαγορεύεται η όποια μετακίνηση προσώπων από τις 9:00 μ.μ μέχρι τις 06:00π.μ τις καθημερινές, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, πλην όσων κατέχουν το έντυπο Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου ( Έντυπο Α)
  • Η όποια κατ’ εξαίρεση μετακίνηση του όποιου προσώπου, σύμφωνα με τη δήλωση κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης πολιτών (Έντυπο Β), δύναται να αξιοποιηθεί μόνο μία φορά έκαστη ημέρα με εξασφάλιση άδειας με SMS στο 8998.
  • Η σχετική έγγραφη δήλωση κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης πολιτών (έντυπο Β) θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο από πρόσωπα 65 ετών και άνω.
Τα μέτρα της παραγράφου δ(I –iii) τίθενται σε ισχύ από τις 06:00 π.μ της 31ης Μαρτιου 2020
  • Η πρόνοια της παραγράφου 2 (ν) της Κ.Δ.Π 117/2020 και ημερομηνίας 23 Μαρτίου 2020, τροποποιείται έτσι ώστε οι ακόλουθες επιχειρήσεις λιανικού εμπορείου να παραμένουν κλειστές κάθε Κυριακή.
  • Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (Π.χ υπεραγορές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταγορές, κάβες).
  • Αυξάνονται από 150 σε 300 ευρώ το εξώδικο πρόστιμο σε όσους δεν υπακούουν στα εν λόγω διατάγματα.