Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Δείτε τα μέτρα στήριξης που ζητούν τα κέντρα αναψυχής λόγω κορωνοϊού

Νεόφυτος Θρασυβούλου
πρόεδρος ΟΣΙΚΑ

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας έστειλε σήμερα η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων αναψυχής – ΟΣΙΚΑ – βάσει της οποίας ζητούνται επιπλέον μέτρα στήριξης προς τα κέντρα αναψυχής κατά την περίοδο κρίσης λόγω κορωνοϊού.
Μέτρα που αφορούν κυρίως τις τραπεζικές διευκολύνσεις και τα ενοίκια. Η επιστολή κοινοποιήθηκε προς   τον Υπουργό Οικονομικών , Υπουργό Εργασίας, Υφυπουργό Τουρισμού,  τον  Πρόεδρο της Βουλής, τους Προέδρους κοινοβουλευτικών κομμάτων και την ΟΕΒ.

Διαβάστε αυτούσια την  επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος Νεόφυτος Θρασυβούλου …



 17 Μαρτίου 2020

           Προς Πρόεδρο της Δημοκρατίας   Νίκο Αναστασιάδη
Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,

Θέμα: Δημοσιονομικό Πακέτο στήριξης της εργασίας και της επιχειρηματικότητας λόγω κορωνοϊού

                        Καταρχάς θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την συμπαράσταση  μας για τις προσπάθειες που καταβάλει η Κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού  στη  χώρα μας.
Χαιρετίζουμε τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στην εργασία και στην οικονομία γενικότερα, τα οποία θεωρούμε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.
Ως   Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής ( ΟΣΙΚΑ)  με τις περισσότερες επιχειρήσεις να  εξαρτώνται από το τουρισμό και αναμένοντας την έναρξη της τουριστικής περιόδου,  σήμερα δυστυχώς αναμένουμε ότι, οι συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού  θα είναι ακόμη μεγαλύτερες όσο ο ιός εξαπλώνεται παγκόσμια. Και αυτό διότι, η πλειοψηφία των πελατών μας είναι τουρίστες. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν καταφέρουμε στην χώρα μας να περιορίσουμε την εξάπλωση και τις συνέπειες του ιού, κάτι το οποίο ευχόμαστε να γίνει σύντομα, δεν θα είναι αρκετό για να ξεκινήσει η ροή τουριστών στην Κύπρο.

Εξαρτόμαστε δηλαδή από την παγκόσμια κατάσταση με τον κορωνοϊό και δυστυχώς, οι σημερινές προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι πάνω απ’ όλα προέχει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και γι αυτό συμμορφωνόμαστε και θα συνεχίσουμε να συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στα πλαίσια όμως των οικονομικών συνεπειών της κρίσης θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα πιο κάτω αιτήματα της ΟΣΙΚΑ   τα οποία θεωρούμε ότι θα θωρακίσουν ακόμη περισσότερο την επιχειρηματικότητα.

1.            Τραπεζικές Διευκολύνσεις

Αναστολή δικαιώματος εκποίησης ενυπόθηκης περιουσίας από τράπεζες και οργανισμούς διαχείρισης δανείων για όση περίοδο η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.
Μη καταβολή δόσεων δανείων για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2020 με ταυτόχρονη επέκταση περιόδου αποπληρωμής του δανείου κατά 3 μήνες.
Παραχώρηση προσωρινού ορίου παρατραβήγματος μέχρι και 10% του περσινού turnover με μέγιστο ποσό τις 50 χιλιάδες ευρώ χωρίς επιπρόσθετες εξασφαλίσεις. Το προσωρινό όριο θα δώσει την απαραίτητη ρευστότητα στις επιχειρήσεις στην δύσκολη αυτή περίοδο και θα μπορεί να εισπραχθεί από τις τράπεζες μέχρι το τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου.

2.            Ενοίκια
Πάρα πολλοί χώροι εστίασης λειτουργούν με καθεστώς ενοικίου τα υποστατικά τους γεγονός που δημιουργεί ένα μεγάλο κόστος γι’ αυτούς. Εισηγούμαστε όπως ανασταλεί το δικαίωμα έξωσης λόγω μη καταβολής ενοικίων για την περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Με αυτό τον τρόπο θα προστατευθούν οι επιχειρήσεις αλλά και οι εργαζόμενοι που λόγω μείωσης του κύκλου εργασιών και των απολαβών τους ίσως να αδυνατούν να πληρώνουν ενοίκια. Εισηγούμαστε επίσης, όπως για την περίοδο της έκτακτης ανάγκης να μην καταβληθούν ή να μειωθούν τα ενοίκια των υποστατικών. 
Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε ότι στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί πέραν του Απριλίου 2020 τότε πολύ πιθανόν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί να μην είναι αρκετά για στήριξη των κέντρων αναψυχής και των τουριστικών επιχειρήσεων γενικότερα.
Τονίζουμε επίσης ότι η Ομοσπονδία  μας και τα μέλη της θα τηρήσουν υπεύθυνη στάση στην πρωτοφανή αυτή κρίση και θα συμβάλουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους στην επίλυση του προβλήματος.

Παρακαλούμε όπως μεταφέρεται τις ευχαριστίες μας στους επαγγελματίες υγείας και στο προσωπικό που εργάζεται με τόσο σθένος για την διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της υγείας.
Σας ευχόμαστε καλή δύναμη και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη θετική ανταπόκριση στα αιτήματά μας.


Με εκτίμηση,

Νεόφυτος Θρασυβούλου
Πρόεδρος 


Κοινοποίηση
Υπουργό Οικονομικών
Υπουργό Εργασίας
Υφυπουργό Τουρισμού
Πρόεδρο Βουλής
Προέδρους κοινοβουλευτικών κομμάτων
ΟΕΒ