Τρίτη 7 Απριλίου 2020

29 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο


Άλλα 29 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη (07/04) το Υπουργείο Υγείας. 
 
Τα 22 άτομα εντοπίστηκαν θετικά μετά από ιχνηλάτιση, τα τρία είναι από τη δειγματοληψία στην Πάφο από σύνολο 371 τεστ. 
 
Των υπόλοιπων τεσσάρων κρουσμάτων, διερευνάται το ιστορικό τους. 
 
Μετά και τη σημερινή ανακοίνωση, τα κρούσματα του ιού στην Κύπρο ανήλθαν στα 494 τα οποία εντοπίστηκαν μετά 13.017 αναλύσεις.
 
Όπως ανέφερε ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, σε σχέση με τα δέκα περιστατικά που δηλώθηκαν χθες ως υπό διερεύνηση, για τα εννέα βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα και ένα που βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά από ταξίδι.
 
"Είναι σημαντικό να πούμε ότι τα 494 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 13,017 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και τα ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 364 από τα 494 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 47 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί", σημείωσε. 

 
-       Την περασμένη Τετάρτη, 1η Απριλίου, από τις 779 εργαστηριακές διαγνώσεις είχαμε 58 κρούσματα, που ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός που καταγράψαμε μέχρι τώρα.
-       Την Πέμπτη, 2 Απριλίου, είχαμε 36 κρούσματα από 603 αναλύσεις.
-       Την Παρασκευή, 3 Απριλίου, είχαμε 40 κρούσματα σε 668 αναλύσεις.
-       Το Σάββατο 4 Απριλίου, από σύνολο 698 αναλύσεων είχαμε 30 κρούσματα
-       Την Κυριακή από σύνολο 792 αναλύσεων έχουμε 20 κρούσματα
-       Χθες Δευτέρα, από σύνολο 718 εργαστηριακών διαγνώσεων, είχαμε 19 κρούσματα.
 
Δεδομένων των πιο πάνω, τα σημερινά 29 κρούσματα επί συνόλου 1,353 εργαστηριακών διαγνώσεων συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις μας ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός αλλά παραμένει μακρύς, είπε. 
 
"Εκτιμούμε ότι αυτή η πορεία δεν είναι τυχαία. Την αποδίδουμε στη στρατηγική της αυστηρής ιχνηλάτησης και στην αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων, η οποία οφείλεται στη δική σας συνεργασία. Όπως είπαμε πολλές φορές, αυτές οι μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και θα καθορίσουν το αποτέλεσμα για τη συνέχεια. Η επιδημιολογική εικόνα που έχουμε μπροστά μας τις τελευταίες μέρες μας επιτρέπει να ατενίζουμε τη συνέχεια με αισιοδοξία αλλά καθιστούμε σαφές ότι τίποτα δεν έχει κριθεί και δεν έχουμε την πολυτέλεια λαθών. Η συμβουλή μας, λοιπόν, παραμένει η ίδια: Μείνετε στο σπίτι και παίρνετε μέτρα αυτοπροστασίας.", τόνισε. 
 

 
Όπως ανέφερε ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 31 άτομα, τρία εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης δύο εξιτήρια. 
 
Συνολικά 13 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και 11 στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση όλων αυτών των ασθενών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη. Συνολικά επίσης σε θάλαμο νοσηλεύονται εφτά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, σε σταθερή και καλή κ ατάσταση.
 
«Θα ήθελα να αναφερθώ στην πραγματικότητα του σήμερα. Υπάρχει η θετική εικόνα της σχετικής σταθεροποίησης του αριθμού των κρουσμάτων. Από την άλλη πλευρά, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι αντιμετωπίζουμε έναν ιό στον οποίο δεν έχουμε ανοσία, και μια νόσο την οποία προκαλεί, για την οποία δεν έχουμε θεραπεία», είπε. 
 
Πρόσθεσε πως, «στις μέρες που έρχονται, πιθανότατα, θα δούμε στα νοσοκομεία μας τις συνέπειες της αρχικής μη απόλυτα αυστηρής τήρησης των μέτρων. Έχουμε πει πολλές φορές ότι η νόσος αυτή έχει ένα σταθερό. Τη συσχέτιση σοβαρά πασχόντων με τον αριθμό των κρουσμάτων. Ήδη από σήμερα, ο αριθμός των διασωληνωμένων στις εντατικές αυξάνεται». 
 
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να θυμηθούμε ότι η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα, ανέφερε. Οι εφεδρείες σε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις ΜΕΘ είναι περιορισμένες, τόνισε. 
 
Συμπλήρωσε πως η κατάσταση ακόμα είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο για να συνεχίσει να είναι, είναι απόλυτα απαγορευτικός ο εφησυχασμός. 
 
Η δυνατότητα προσαρμογής μας σαν κοινωνία στον νέο τρόπο ζωής για όσο αυτό χρειάζεται, είναι αυτό που θα μας προστατεύσει, είπε. 
 
«Γνωρίζουμε ότι πολλοί από εμάς δυσκολεύονται σημαντικά στην καθημερινότητά τους. πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι αν δεν κερδίσουμε αυτή τη μάχη, δεν μπορεί να υπάρξει καμία κοινωνική και οικονομική εκκίνηση της χώρας, καμία επάνοδος στον προηγούμενο τρόπο ζωής», κατέληξε.