Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

29 νέα κρούσματα κορωνοϊού κι ένας νεκρός στην Κύπρο


Ακόμη ένα θάνατο μετράει η Κύπρος από τον COVID-19, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι 29 πρόσωπα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό.
Πρόκειται για άνδρα 79 ετών με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

Οι αρμόδιοι απηύθυναν έκκληση προς τους ιδιοκτήτες και τους υπεύθυνους υπεραγορών, φρουταριών, κρεοπωλείων κ.λπ. «να είναι πολύ αυστηροί. Να τηρήσουν με ευλάβεια τους κανόνες που έχουν καθοριστεί για τα άτομα ανά τετραγωνικό σε κάθε χώρο». Υπενθύμισαν ότι και κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα απαγορεύονται αυστηρά όλες οι μετακινήσεις πέραν των επιτρεπόμενων, ενώ έκαναν ειδική μνεία στην αγάπη που έχει δείξει το κοινό προς τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του COVID-19.
Όπως ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου, στο Υπουργείο Υγείας, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Λεόντιος Κωστρίκκης, τα νέα κρούσματα είναι 29 από σύνολο 891 εργαστηριακών διαγνώσεων.
Συγκεκριμένα, είπε, πρόκειται για 19 άτομα τα οποία προέρχονται από 418 εργαστηριακές εξετάσεις μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης. Στα 19 περιλαμβάνονται ένας επαγγελματίας υγείας και ένας ασθενής από το ΓΝ Λάρνακας, πρόσθεσε.
«Δέκα άτομα από 473 εργαστηριακές διαγνώσεις που εμπίπτουν στη μελέτη των 20.000 επαγγελματιών», ανέφερε.
Επιπλέον, συνέχισε ο κ. Κωστρίκκης, διευκρινίζεται ότι από τα 29 νέα κρούσματα τα 12 αφορούν εργαζόμενους στον ίδιο χώρο.
Από το πρόγραμμα των 20.000 εργαστηριακών διαγνώσεων, ολοκληρώθηκαν από το Σάββατο, 11 Απριλίου, συνολικά 621 εξετάσεις.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 622 περιλαμβανομένων και των 10 που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.
Τα 29 κρούσματα των τελευταίων 24 ωρών προέρχονται από δύο κατηγορίες δειγμάτων, τα 19 ανήκουν στις δειγματοληψίες που έγιναν στο πλαίσιο της διαδικασίας της ιχνηλάτησης, τα άλλα 10 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της ευρείας δειγματοληψίας που διεξάγεται με απόφαση της Κυβέρνησης και επιχορηγείται από το Υπουργείο Υγείας για να δούμε ακριβώς την έκταση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.
«Τα δείγματα της δεύτερης κατηγορίας προέρχονται από επαγγελματίες που συνεχίζουν να εργάζονται και οι λόγοι είναι προφανείς», είπε.
Ο κ. Κωστρίκκης σημείωσε ότι «θέλουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του COVID- 19 και να διασφαλίσουμε στον βαθμό που είναι δυνατόν ότι οι χώροι εργασίας είναι ασφαλείς από τον ιό, ιδιαίτερα από επιχειρήσεις που δέχονται κοινό».
Διευκρίνισε παράλληλα ότι «δεν υπάρχει κανένας τρόπος για την απόλυτη αποστείρωση ενός χώρου ώστε να αποκλειστεί η μετάδοση του ιού».
Οπουδήποτε εντοπιστεί κρούσμα, ιδιαίτερα σε χώρους δημόσιας χρήσης, είπε, «ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία, οι χώροι απολυμαίνονται, τα θετικά κρούσματα απομακρύνονται και αρχίζει η ιχνηλάτηση των επαφών».
Η επιστημονική ομάδα, πρόσθεσε ο κ. Κωστρίκκης, «σας καλεί να έχετε πάντοτε κατά νουν ότι δυνητικά ο ιός είναι παντού και μπορεί να σας προσβάλει. Ακόμη και στο σπίτι σας», καλώντας όλους όπως είναι «ιδιαίτερα προσεκτικοί».
Από την πλευρά του ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανακοίνωσε ότι χθες, κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ένας ασθενής, 79 ετών, με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.
«Η τελική αιτία θανάτου είναι η νόσος COVID-19. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 17, ενώ οι θάνατοι με τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19 είναι 12, οκτώ άντρες και τέσσερις γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 69 έτη», είπε.
Με βάση τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, ανέφερε ο κ. Λοΐζου, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 23 άτομα, δύο εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης τρία εξιτήρια.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά εννέα ασθενείς, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας, είπε.
Επίσης, πρόσθεσε, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται τέσσερις επιπλέον ασθενείς, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός αναπνευστήρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο «η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι προς το παρόν κρίσιμη αλλά σταθερή».
Είπε επίσης ότι σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Λοΐζου στην αγάπη του κόσμου, η οποία «ήταν αυτή που συγκίνησε και στήριξε τις προσπάθειες των εργαζομένων, ειδικά της πρώτης γραμμής».
«Πέραν των σημαντικότατων δωρεών σε εξοπλισμό, τόσο για τις ανάγκες κυρίως των ΜΕΘ όσο και για προστατευτικό εξοπλισμό από πολλαπλές οργανώσεις, φορείς, τράπεζες, επιχειρήσεις, υπάρχει και η καθημερινή σχεδόν προσφορά τόσο από σύνολα όσο και από μεμονωμένα άτομα, ειδών διατροφής προς το προσωπικό των νοσοκομείων», ανέφερε.
Σημείωσε ότι «δεν είναι τόσο η ανάγκη σε μια δύσκολη στιγμή για ένα φαγητό ή για ένα αναψυκτικό που έχει σημασία όσο ο συμβολισμός αυτής της κίνησης που συγκινεί, ανυψώνει το ηθικό και δείχνει στο προσωπικό μας ότι, ναι, αξίζει τον κόπο».
«Η κούραση, ο κίνδυνος ακόμα και για την ίδια τη ζωή έχει νόημα. Γίνεται για έναν λαό που εκτιμά», ανέφερε.
Ο κ. Λοΐζου συνέχισε λέγοντας ότι «αυτή η επιδημία έχει αναδείξει και πάλι ξεχασμένες αξίες όπως η κοινωνική συνοχή, η κοινωνική αλληλεγγύη, η κοινωνική πρόνοια. Είναι ίσως ένα μάθημα ότι στα χρόνια που θα έρθουν, όπως είχε πει και ο Αϊνστάιν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα χρειαστούμε ένα νέο τρόπο σκέψης αν η ανθρωπότητα θέλει να επιβιώσει. Έναν τρόπο σκέψης, τον οποίο η κοινή ανάγκη θα είναι ίσως σημαντικότερη από την ατομική. Έναν τρόπο σκέψης στον οποίο θα κυριαρχεί το εμείς και όχι το εγώ».
Υπενθύμισε ότι «και αυτή τη βδομάδα, τη Μεγάλη Εβδομάδα, απαγορεύονται αυστηρά όλες οι μετακινήσεις πέραν των επιτρεπόμενων».
Απηύθυνε έκκληση προς τους ιδιοκτήτες και τους υπεύθυνους υπεραγορών, φρουταριών, κρεοπωλείων κ.λπ. «να είναι πολύ αυστηροί. Να τηρήσουν με ευλάβεια τους κανόνες που έχουν καθοριστεί για τα άτομα ανά τετραγωνικών σε κάθε χώρο». «Εκεί όπου θα χρειαστεί να περιμένουμε για να εξυπηρετηθούμε, θα πρέπει με υπομονή να περιμένουμε», είπε.
Υπενθύμισε ακόμα ότι απαγορεύονται αυστηρά οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων.
«Αν θέλουμε του χρόνου το Πάσχα να είμαστε όλοι μαζί, αυτό το Πάσχα πρέπει να είμαστε μόνοι», είπε.
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη αναθεώρηση του μέτρου του αυτοπεριορισμού ο κ. Κωστρίκης είπε ότι «πιστεύουμε ότι η διαδικασία που ακολουθείται μέχρι σήμερα είναι σωστή». Δεν υπάρχει κίνδυνος πιστεύουμε διότι όταν αυτοαπομονώνεται ένα άτομο, εξ’ όσων φαίνεται και από τους αριθμούς τηρεί τις διαδικασίες και τις πρόνοιες που εμπεριέχονται σε αυτόν τον τρόπο της απομόνωσης του, πρόσθεσε. Εξέφρασε τη δική του άποψη και πολλών άλλων μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής, όπως είπε, ότι «δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα διότι η αυτοαπομόνωση σε αυτή την φάση είναι αρκετά σωστό μέτρο».
Σε ερώτηση για τη διενέργεια εξετάσεων και τους οίκους ευγηρίας επανέλαβε ότι και αυτοί που δουλεύουν σε αυτούς τους οίκους ευγηρίας είναι επίσης επαγγελματίες, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα των 20.000 εργαστηριακών αναλύσεων.
Εξάλλου, η λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας Μαργαρίτα Κυριάκου διευκρίνισε ότι από τα 621 δείγματα στα οποία περιλαμβάνονται και τα 148 χθεσινά και 473 σημερινά, εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής 11 επαγγελματίες από τη μελέτη των 20.000 εργαστηριακών εξετάσεων.
Είπε επίσης ότι με τον εντοπισμό σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις κρουσμάτων αμέσως αποστέλλεται επιστολή από τις Ιατρικές Υπηρεσίες με την οποία δίνονται οδηγίες όπως οι μονάδες αυτές αναστείλουν τη λειτουργία τους, προχωρήσουν σε απολύμανση - κάτι που προβλέπεται και από το διάταγμα που εκδόθηκε στις 10 Απριλίου - και όπως όλα τα κρούσματα να τεθούν σε περιορισμό καθώς και οι επαφές τους από τους χώρους αυτούς.
Σύμφωνα με την ίδια, πρέπει αμέσως να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών, διενεργείται από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης η εργαστηριακή εξέταση, η επιχείρηση έχει την ευθύνη να απομακρύνει όλα τα άτομα που θεωρούνται επαφές και να επαναρχίσει τη λειτουργία της μόνο σε περίπτωση που προβεί σε διευθετήσεις ανακατανομής του προσωπικού της ή νέων προσλήψεων για να καλύψει τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αυτοπεριορισμό.
Απολυμαίνονται οι χώροι, είπε, κάτι που πρέπει να γίνεται καθημερινά με βάση το διάταγμα, με συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα και με την επίβλεψη και την καθοδήγηση των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου.


κυπε