Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Κύπρος. 32 νέα κρούσματα κορωνοϊού

32 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης(08/04) το Υπουργείο Υγείας.

Με τα νέα κρούσματα ο συνολικός αριθμός στην χώρα μας έφτασε στα 526, περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.
Σύμφωνα με τον δρ. Λεόντιο Κωστρίκη τα νέα κρούσματα προέκυψαν  από σύνολο 1,256εργαστηριακών διαγνώσεων.
Πρόκειται για:
*24 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,  και
*Οκτώ άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.
Σε σχέση με τα τέσσερα περιστατικά που δηλώθηκαν χθες ως υπό διερεύνηση, για τα δύο βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα και για τα άλλα δύο συνεχίζεται η διερεύνηση.
Ο δρ. Κωστρίκης πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό να πούμε ότι τα 526 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 14,273 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και τα ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 390 από τα 526 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 52 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί».
«Ο αριθμός των 32 νέων κρουσμάτων, σε σύνολο 1,256 εργαστηριακών αναλύσεων, διατηρεί αμετάβλητη τη στρατηγική μας. Άτομα με τη SARS-CoV-2 λοίμωξη κυκλοφορούν ανάμεσα στον πληθυσμό και μέχρι να εντοπιστούν ενδεχομένως να τον μεταδώσουν και σε άλλους. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί ορισμένα άτομα με τη λοίμωξη είναι ασυμπτωματικά, γεγονός που τα καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνα», ανέφερε ο δρ. Κωστρίκης.
Τέλος κάλεσε όλους  να συνεχίσουν να ακολουθούν πιστά τα περιοριστικά μέτρα στο μέγιστο δυνατό βαθμό, «να παίρνετε μέτρα αυτοπροστασίας και να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής».
Από πλευράς του ο δρ, Μάριος Λοΐζου ανέφερε πως «με βάση τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 24 άτομα, τρία εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης πέντε εξιτήρια. Συνολικά 13 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και 11 στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των διασωληνωμένων ασθενών είναι προς το παρόν σταθερή αλλά κρίσιμη. Επίσης ένας ασθενής αποσωληνώθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και εξακολουθεί να νοσηλ εύεται στη ΜΕΘ. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται εφτά επιβεβαιωμένα κρούσματα».
Πρόσθεσε πως «ο αριθμός των κρουσμάτων παγκόσμια έφτασε σήμερα το 1 εκατομμύριο 450 χιλιάδες και οι θάνατοι τις 85,000. Ταυτόχρονα, σχεδόν 310,000 άτομα ανέρρωσαν πλήρως. Στις ΗΠΑ, οι θάνατοι σε ένα 24ωρο ξεπέρασαν τους 1,800 από τους οποίους πέραν των 800 στην Νέα Υόρκη. Τα νούμερα αυτά μας θυμίζουν το τι συμβαίνει όταν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα και ο ιός αφεθεί να εξαπλωθεί. Την ίδια ώρα σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Αυστρία) ακούγονται φωνές για πιθανό περιορισμό των μέτρων. Αυτό ανάγκασε χθες τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να απευθύνει νέα προειδοποίηση ενάντια στην πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων. Ο εκπρόσωπός του, το περιέγραψε σαν έναν άρρωστο, ο οποίος αν σηκωθεί πρόωρα από το κρεβάτι, υπάρχει κίνδυνος να υποτροπιάσει».
Ο δρ. Λοίζου είπε τέλος πως «από την άλλη πλευρά, χθες, στις 7 μ.μ. ώρα Κύπρου, μετά από 76 μέρες καθολικού αποκλεισμού η πόλη Γουχάν της Κίνας, από όπου ξεκίνησε η πανδημία γιόρτασε σε εισαγωγικά αλλά και κυριολεκτικά την απελευθέρωσή της. Ο αποκλεισμός της Γουχάν ήταν ένα πρωτόγνωρο μέτρο που όταν το ακούσαμε μάς φάνηκε μακρινό και περίεργο. Τώρα βιώνουμε σχεδόν παρόμοιες καταστάσεις. Το άνοιγμα της Γουχάν μας δείχνει ότι υπάρχει φως στην άκρη της σήραγγας. Χρειάζεται υπομονή. Για το κάθε τι υπάρχει η σωστή στιγμή».