Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020

Σοκ. 58 νέα κρούσματα, φτάνοντας τα 320 στην Κύπρο. Ακόμη ένας νεκρός


Μεγαλώνει ραγδαία, μέρα με την ημέρα και όσο δεν περιοριζόμαστε η αλυσίδα κορωνοϊού στην Κύπρο, με τα κρούσματα πλέον να ξεπερνούν ακόμη και τον αριθμό που υπολογιζόταν ότι αρχικά θα σταματήσουν.
Σήμερα ανακοινώθηκαν άλλα 58 κρούσματα με το συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται πλέον στα 320, συμπεριλαμβανομένων και των 10 κρουσμάτων στις Βρετανικές Βάσεις.


Σύμφωνα με τον καθηγητή μοριακής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιο Κωστρίκη, πρόκειται για:
  • 24 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών
  • 2 άτομα από τις Βρετανικές Βάσεις, και
  •  32 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.
Από τα 15 κρούσματα που ήταν υπό διερεύνηση χθες για τα 14, εντοπίστηκε ευτυχώς σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα.Τα 320 κρούσματα προέκυψαν από 8,176 εργαστηριακών αναλύσεων. 24 άτομα, εξάλλου έχουν αποθεραπευτεί.
Η ραγδαία αύξηση φαίνεται και από τους αριθμούς. Χθες είχαν ανακοινωθεί 32 κρούσματα και σήμερα άλλα 58, μια αύξηση που ξεπερνά του 20%.

Ο κ Κωστρίκης χρησιμοποίησε ξανά δραματικούς τόνους. Τα λόγια του γροθιά στο στομάχι. «Ο αυξημένος αριθμός είναι ο καθρέφτης της συμπεριφοράς μας. Αυτός ήταν και ο λόγος που πήραμε πιο αυξημένα μέτρα. Δεν θα τα καταφέρουμε, εάν δεν αντιληφθούμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα θανατηφόρο ιό. Εάν δεν θέλουμε να βιώσουμε ότι η Ιταλία και η Ισπανία, πρέπει να περιοριστούμε. Εάν δεν προσέξουμε μπορεί να οδηγηθούμε σε μη αναστρέψιμες συνθήκες», ανέφερε.Ο Δρ. Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, από πλευράς του ανακοίνωσε και έννατο θάνατο από κορωνοϊό στην Κύπρο. Πρόκειται για έναν 66 χρονο, που είχε βαβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

Στις ΜΕΘ των νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσού νοσηλεύονται, εξάλλου, διασωληνωμένα έντεκα άτομα
Στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται 32 άτομα  τα 4 εκ των οποίων, στη μονάδα αυξημένης φροντίδας. Εξιτήριο δόθηκε σε ένα άτομο..