Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΓΙΑ ΤΕΣΤ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ» ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΝΤΕΛ ΓΙΑ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ


Ανταποκρινόμενο στην πρωτοβουλία του Δήμου Πάφου για δωρεάν διάθεση των υποδομών του για διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων (tests) από εγκεκριμένα ιδιωτικά εργαστήρια προς εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού, το Χημείο Παύλου Νεοφύτου (Mendel Center for Biomedical Sciences) ανακοινώνει ότι από σήμερα Παρασκευή 3 Απριλίου παρέχει τη μοριακή εξέταση για τον Κορονοïό COVID-19 και στην Πάφο.

Συγκεκριμένα από σήμερα θα λειτουργεί κέντρο λήψης ρινικών και στοματοφαρυγγικών δειγμάτων στον πολυχώρο Αττικόν. Επιπρόσθετα κάθε απόγευμα θα γίνονται δειγματοληψίες στο χώρο στάθμευσης «Ηρακλής» στην οδό Ιάσωνος στην Κάτω Πάφο. Όσοι επιθυμούν να υποβληθούν στην εξέταση θα πρέπει να τηλεφωνούν εκ των προτέρων στο Δρ Παύλο Νεοφύτου, τηλ. 99 327605, για ραντεβού.
Κατά τις 4 πρώτες μέρες λειτουργίας (2-5 Απριλίου) τις δειγματοληψίες θα επιβλέπει ο ίδιος ο Δρ Παύλος Νεοφύτου προσωπικά. Ακολούθως ζητά να προσλάβει κατάλληλο προσωπικό για τη λειτουργία των κέντρων δειγματοληψίας. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο Δρ Παύλος Νεοφύτου, προτίθεται να εγκατασταθεί στην Πάφο για 15 συνεχόμενες μέρες την περίοδο 12-27 Απριλίου και να λειτουργεί ο ίδιος προσωπικά τα κέντρα δειγματοληψίας, τόσον στο Αττικόν όσον και στο χώρο στάθμευσης Ηρακλής.
Η δειγματοληψία είναι μια απλή διαδικασία, που ουσιαστικά γίνεται από το ίδιο το εξεταζόμενο άτομο, πρόκειται δηλαδή για αυτοδειγματοληψία. Αρχικά λαμβάνεται ένα ρινικό επίχρισμα (από τα δύο ρουθούνια της μύτης) και ακολούθως ένα στοματοφαρυγγικό δείγμα (γαργάρα με φυσιολογικό ορό). Άτομα με παραγωγικό βήχα μπορεί να δώσουν και δείγμα πτυέλων από το βήχα τους (δείγμα που προέρχεται από τους πνεύμονες και τους βρόγχους).
H εξέταση διενεργείται σύμφωνα με τις οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας (WHO) με τη μοριακή μέθοδο RT-PCR σε πρόσωπα που δεν εμπίπτουν στο πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας και τα οποία επιθυμούν να υποβληθούν στην εξέταση με δικά τους έξοδα. Το κόστος της εξέτασης είναι €140 και τα αποτελέσματα βγαίνουν εντός 3 εργάσιμων ημέρων.
Ο Δρ Παύλος Νεοφύτου είναι εγκεκριμένος επιστήμονας (Chartered Scientist), κάτοχος διδακτορικού τίτλου (Ph.D.) από τη Σχολή Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Cambridge, Ευρωπαίος Ειδικός στην Εργαστηριακή Ιατρική, και εγγεγραμμένος διευθυντής κλινικού εργαστηρίου σε όλους του τομείς. Έχει πάνω από 20 χρόνια πείρα στη παροχή μοριακών εξετάσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση ιογενών λοιμώξεων. O Δρ Νεοφύτου είναι από το 2003 ο ιδρυτής και συντονιστής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εξωτερικού Ελέγχου Ποιότητας για το HPV DNA test (EHEQAS) και από φέτος ο ιδρυτής και συντονιστής του Διεθνούς Προγράμματος Εξωτερικού Ελέγχου Ποιότητας για τον COVID-19 (ICOVEQAS).