Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού στην Πάφο. Ακολουθεί η Λάρνακα

Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο με τις Πάφο και Λάρνακα να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η ανακοίνωση του θανάτου ακόμη ενός συμπατριώτη μας ηλικίας 83 ετών καθώς και 32 νέων κρουσμάτων πάγωσε ξανά το παγκύπριο. Πλέον υπάρχουν καταγεγραμμένοι 8 θάνατοι, 7 ανδρών και μίας γυναίκας και 262  κρούσματα, τα εννέα στις Βρετανικές Βάσεις με το ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα μας να ανέρχεται 3,5%.

Πάφος και Λάρνακα, όπως αποδεικνύεται μέσα από τα στοιχεία που δόθηκαν έχουν τις πιο μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης του κορωνοϊού. Χθες δόθηκαν, για δεύτερη φορά στοιχεία για τα ποσοστά των κρουσμάτων ανά επαρχία, που ανέτρεψαν σε κάποιες περιπτώσεις αυτά της προηγούμενης φοράς, αφού παρατηρήθηκε απότομης αύξηση κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές.
 
Η δεύτερη μικρότερη επαρχία της Κύπρου, η Πάφος έχει και τα πιο πολλά κρούσματα. Μέχρι τις 28 Μαρτίου είχε το 39.3% των κρουσμάτων παγκύπρια, με τη Λάρνακα να ακολουθεί με 23.1%. Κι ενώ η επαρχία Αμμοχώστου ήταν στην τελευταία θέση, πλέον είναι στην Τρίτη με 14.5%. Οι δύο πιο μεγάλες Επαρχίες της Κύπρου ακολουθούν η Λευκωσία με 9.7% και η Λεμεσός με 3.3%.
Αν αυτά τα στατιστικά μετατραπούν σε αριθμούς, τότε μέχρι τις 28 του Μάρτη η Πάφος είχε  71 κρούσματα και η Λάρνακα 41. Από τα στοιχεία λείπουν οι τρεις τελευταίες ημέρες. Στην επαρχία Πάφου, τα περισσότερα από τα μισά κρούσματα συνδέονται με το νοσοκομείο της πόλης.
 
Στη Λάρνακα, πάντως, παραμένει αδιευκρίνιστο εάν συγκεντρώνονται σε κάποια περιοχή τα περισσότερα, αν και είναι γνωστό πως υπάρχει αριθμός κρουσμάτων στην Αραδίππου. Σήμερα μάλιστα, με πρωτοβουλία του Δήμου, καλούνται όσοι πολίτες επιθυμούν και αφού συμπληρώσουν κάποια έντυπα να κάνουν τεστ κορωνοϊού, μέρος του οποίου επιδοτείται. Αυτό γίνεται για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.
Χθες δόθηκαν και άλλα δημογραφικά στοιχεία που έχουν σχέση με τη νόσο.  Σύμφωμα με τα στοιχεία το 57% όσων νόσησαν είναι άνδρες και το 43% γυναίκες . Η συντριπτική πλειοψηφία όσων νόσησαν εξάλλου, είναι μεταξύ 25-59 έτη (66%), με το μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων να ανέρχεται στα 47.