Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις και κοινωνικές συναθροίσεις τις ημέρες του Πάσχα

 

Διευκρινίσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν για τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές συναθροίσεις τις ημέρες των εορτών του Πάσχα, εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, αναφέροντας ότι μόνο για την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπεται η αποστολή δύο μηνυμάτων για μετακίνηση προσώπων, ενώ μόνο για το Μεγάλο Σάββατο επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για σκοπούς μετάβασης σε χώρο θρησκευτικής λατρείας μέχρι τη 1 τα ξημερώματα.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι ενόψει τον εορτών του Πάσχα και με στόχο να εορταστούν με ασφάλεια και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα έθιμα και οι παραδόσεις, τηρώντας την ίδια ώρα με προσοχή τις πρόνοιες του Διατάγματος υπενθυμίζει ότι κατ’ εξαίρεση και μόνο για το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου), για διευκόλυνση της συμμετοχής των πιστών στη Ακολουθία της Ανάστασης το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για σκοπούς μετάβασης σε χώρο θρησκευτικής λατρείας μέχρι τη 1 τα ξημερώματα (Μεγάλο Σάββατο προς Κυριακή του Πάσχα). Όλες τις υπόλοιπες μέρες, η απαγόρευση μετακίνησης αρχίζει στις 9 το βράδυ.
Επίσης, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα (2 Μαΐου), επιτρέπεται η μετακίνηση προσώπων δύο φορές με την αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998 και για το εύλογο χρονικό διάστημα των 3 ωρών την φορά.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο σκοπός της κάθε μετακίνησης μπορεί να είναι για τις δύο περιπτώσεις (2 διαφορετικές κατηγορίες μηνύματος) σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους της ημέρας, όπως για παράδειγμα, αποστολή SMS 5 για μετάβαση σε οικία συγγενών/φίλων το μεσημέρι και αποστολή SMS 6 για μετακίνηση για σκοπούς φυσικής άσκησης το απόγευμα.
Επίσης, μπορεί να είναι είτε ο ίδιος σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους της ημέρας, όπως για παράδειγμα, αποστολή SMS 5 για μετάβαση σε οικία συγγενών/φίλων το μεσημέρι και αποστολή SMS 5 για μετάβαση για παροχή φροντίδας σε άτομο που δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί είτε ο ίδιος σε συνεχόμενες χρονικές περιόδους (ανανέωση χρόνου), όπως για παράδειγμα, αποστολή SMS 5 για μετάβαση σε οικία συγγενών/φίλων και αποστολή SMS 5 για παραμονή στον ίδιο χώρο για επιπλέον 3 ώρες.
Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι και για τις τρεις πιο πάνω περιπτώσεις και νοουμένου ότι αποστέλλεται γραπτό μήνυμα σ το 8998, η μετακίνηση επιτρέπεται για συνολικά 6 ώρες ανά άτομο και προσθέτει πως όλες τις υπόλοιπες μέρες, η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο μια φορά την ημέρα με την αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998.
Αναφέρει επίσης ότι κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα (2 Μαΐου), επιτρέπεται η παρουσία σε οικία προσώπων, πέραν των μόνιμα διαμενόντων, νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων.
Για παράδειγμα, το Υπουργείο αναφέρει ότι εάν σε μια οικία οι μόνιμα διαμένοντες είναι 3 άτομα, μπορούν να φιλοξενήσουν επιπλέον 7 άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας, ή εάν σε μια οικία οι μόνιμα διαμένοντες είναι 6 άτομα, μπορούν να φιλοξενηθούν επιπλέον 4 άτομα, περιλαμβανομένων των παιδιών.
Σημειώνει ότι όλες τις υπόλοιπες ημέρες, η παρουσία προσώπων σε οικία πέραν των μόνιμα διαμενόντων απαγορεύεται.
Εξάλλου, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι μέχρι και τις 9 Μαΐου, επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε άλλο ιδιόκτητο υποστατικό (π.χ. εξοχική κατοικία, κτλ) στην Επαρχία μόνιμης διαμονής ή/και σε άλλη Επαρχία εκτός της μόνιμης διαμονής, με αποστολή γραπτού μηνύματος με επιλογή του αριθμού 8.
Αναφέρει ότι η μετακίνηση μπορεί να ολοκληρωθεί είτε αυθημερόν εντός του εύλογου χρονικού διαστήματος των 3 ωρών και κατά τις επιτρεπόμενες ώρες μετακίνησης είτε σε άλλη μέρα κατά τις επιτρεπόμενες ώρες μετακίνησης (5 το πρωί μέχρι 9 το βράδυ).
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, σε περίπτωση επιστροφής στον χώρο μόνιμης διαμονής σε διαφορετική μέρα από την αρχική μετακίνηση, απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος με επιλογή του αριθμού 8.


κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: