Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Ινστιτούτου Κύπρου - Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Ισραήλ

Στόχος η Καλύτερη Κατανόηση των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην Αν. Μεσόγειο. Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) υπέγραψαν το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ), μέσω του Ερευνητικού Κέντρου για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) και η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ισραήλ (IMS), για περαιτέρω ενίσχυση της υπάρχουσας συνεργασίας των δυο οργανισμών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και την αξιολόγηση και την κατανόηση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής.

 

Το Μνημόνιο Συνεργασίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στους τομείς της κλιματικής ανάλυσης με την εφαρμογή προηγμένων εργαλείων κλιματικής μοντελοποίησης εξειδικευμένων για το περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Πέραν από την κλιματική έρευνα, η συνεργασία εστιάζεται στη βελτίωση των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της σκόνης, καθώς και στη δημιουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης σε περιπτώσεις πυρκαγιών. Σκοπός της συνεργασίας ανάμεσα σε ΙΚυ και IMS είναι η εφαρμογή στρατηγικών μετριασμού και λύσεων προσαρμογής για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Η τελετή υπογραφής του Μνημονίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 2 Μαΐου 2022, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου στην Αθαλάσσα, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στα υπερσύγχρονα εργαστήρια του ΙΚυ αντιπροσωπειών των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ (IMS), Δρας Nir Stav και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας. Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης ο Πρέσβης της Ελλάδας, κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Oren Anolik, οι Διευθυντές της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, ακαδημαϊκό και διευθυντικό προσωπικό του ΙΚυ.

 

Στην ομιλία του, ο Γενικός Διευθυντής του IMS, ανέφερε ότι η Κλιματική Κρίση που αντιμετωπίζουμε αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση. Υπέδειξε επίσης ότι πρέπει να βελτιωθούμε και να εργαστούμε μαζί για να λύσουμε προβλήματα, όπως ξηρασίες, δασικές πυρκαγιές, καταιγίδες σκόνης και ακραίες καιρικές συνθήκες. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υπογραφή του Μνημονίου και την ενίσχυση της συνεργασίας με το ΙΚυ, τονίζοντας ότι τα δύο ιδρύματα θα προσπαθήσουν να φέρουν μέσω της έρευνας απτά αποτελέσματα.

 

Μιλώντας στη διάρκεια τελετή, ο Καθηγητής Παπανικόλας τόνισε ότι η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ισραήλ, αποτελεί τιμή και σημαντικό ορόσημο, το οποίο αναβαθμίζει την προϋπάρχουσα και μακροχρόνια συνεργασία των δυο οργανισμών, σε ένα νέο επίπεδο. «Φιλοδοξούμε στην καλύτερη κατανόηση των μετεωρολογικών και κλιματικών συνθηκών σε ότι αφορά την εξελισσόμενη Κλιματική Κρίση, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και να βελτιώσουμε τις επιπτώσεις της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

 

Η συνεργασία των δυο οργανισμών εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των συζητήσεων ανάμεσα σε ενδιαφερόμενους φορείς, φορείς χάραξης πολιτικής, και μέλη της επιστημονικής κοινότητας του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου, στη βάση της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Κλιματική Αλλαγή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (EMME-CCI). Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, την Τρίτη, 3 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε επίσης τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: