Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

¨Παγκόσμια ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων¨ από Δ. Πάφου και ΣΙΚΑΠ. ΦΩΤΟ

Με αφορμή την ¨Παγκόσμια ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων¨, Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δήμου Πάφου και ΣΙΚΑΠ συνδιοργάνωσαν εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα 7 Ιουνίου 2022 στις 9.00 το πρωί στο Κέντρο Μπάνια στην Κάτω Πάφο. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για το θάνατο της υπουργού εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου.

O Δημοτικός Υγειονομικός Επιθεωρητής του Δήμου Πάφου Χρίστος Χρίστου σε χαιρετισμό του ανέφερε πως η ασφάλεια των τροφίμων σύμφωνα με τον ορισμό όπως αυτός προνοείται στον κοινοτικό κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004, είναι η βεβαιότητα ότι τα τρόφιμα που καταναλώνται δεν περιέχουν οποιοδήποτε δυνητικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, φυσικό, χημικό ή μικροβιολογικό και δεν θα προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στον τελικό καταναλωτή.
Βεβαίως είπε, μπορεί να προστεθεί στον ορισμό αυτό και η παράμετρος της επάρκειας τροφίμων αφού η έλλειψη αποτελεί εξίσου θανάσιμο κίνδυνο για την ανθρώπινη επιβίωση και δυστυχώς είναι σήμερα μια πραγματικότητα για πολλές χώρες του πλανήτη μας.
Ο κ. Χρίστου σημείωσε πως η ασφάλεια των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της καλής υγείας και τον τερματισμό της πείνας, τα οποία αποτελούν δύο από τους 17 στόχους της Ατζέντας του 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη.
Το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με αφορμή την 4η Παγκόσμια ημέρα για την ασφάλεια των τροφίμων που είναι η 7η Ιουνίου 2022, είναι ¨Ασφαλέστερα Τρόφιμα, Καλύτερη Υγεία¨, συμπλήρωσε.
Αναφέρθηκε επίσης σε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σύμφωνα με τα οποία, περισσότερο από 600 εκατομμύρια άνθρωποι ασθενούν και 420000 πεθαίνουν κάθε χρόνο από την κατανάλωση μη ασφαλών τροφίμων.
Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι αυτή η διεθνής ημέρα αποτελεί ευκαιρία για την αφύπνιση όλων των εμπλεκομένων στην διατροφική αλυσίδα, από το αγρόκτημα στο τραπέζι καθώς και των αρχών ελέγχου που έχουν ταχθεί να ασκούν επισήμους ελέγχους με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό αστοχιών και την λήψη μέτρων προτού συμβούν ανεπιθύμητα περιστατικά οφειλόμενα σε μη ασφαλή τρόφιμα.
Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ευθύνη όλων, ως εκ τούτου είναι υποχρέωση όλων σημείωσε προσθέτοντας πως με βάση τα πιο πάνω και με αφορμή την επικείμενη ανάληψη της ευθύνης μεγάλου αριθμού υποστατικών τροφίμων εντός των ορίων του Δήμου Πάφου, η Υγειονομική Υπηρεσία συνδιοργανώνει αυτή την ωραία εκδήλωση με τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Πάφου.
Μετέφερε ακόμη προς όλους τους ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής το μήνυμα του Δημάρχου κ. Φαίδωνα Φαίδωνος ότι οι Λειτουργοί της Υπηρεσίας θα είναι συμπαραστάτες στο δύσκολο αυτό έργο που επιτελούν, θα παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια, τις γνώσεις και εμπειρίες τους ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των τροφίμων που παρασκευάζουν. Ταυτόχρονο όμως συμπλήρωσε , ‘έχουν υποχρέωση έναντι της νομοθεσίας και έναντι όλων εσάς που έχετε ψηλά τον πύχη σε τέτοια θέματα να επιδεικνύουν μηδενική ανοχή σε όσους δεν θα συμμορφωθούν και θα θέτουν σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία”.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Πάφου για τις προσπάθειες στελέχωσης της Υγειονομικής Υπηρεσίας σε δύσκολους πραγματικά καιρούς και το Υπουργείο Υγείας για την εμπιστοσύνη να εκχωρίσει τις εξουσίες ανάληψης της ευθύνης 500 και πλέον υποστατικών τροφίμων στα όρια του Δήμου Πάφου.
Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΙΚΑΠ Άγγελος Ονησιφόρου ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Υγιεινή και Ασφάλεια των Τροφίμων, βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτεραιοτήτων του Συνδέσμου, προσθέτοντας πως « οφείλουμε να την διατηρήσουμε σε ψηλά επίπεδα γιατί πρωτίστως το χρωστούμε στους πελάτες μας και κατά δεύτερο λόγο έχουμε υποχρέωση έναντι στις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας». Επεσήμανε επίσης πως οι περισσότεροι επαγγελματίες στον συγκεκριμένο κλάδο αποφασίζουν να ασχοληθούν με την εν λόγω βιομηχανία για λόγους που συνήθως είναι παντελώς άσχετοι με την έννοια της ασφάλειας των τροφίμων.
Πιθανότερο είναι, όπως είπε, να επιλέγουν αυτό το μονοπάτι από την αγάπη τους για το φαγητό, το κρασί και την εξυπηρέτηση των ανθρώπων. Επεσήμανε ωστόσο πως οι υγειονομικοί κίνδυνοι, πάντα παραμονεύουν.
Η ασφάλεια τροφίμων προχωρά χέρι χέρι με την εστίαση και είναι σαφώς πολύ πιο σημαντική από άλλους παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο στην κερδοφορία μιας επιχείρησης (μάρκετινγκ, η ψυχολογία του πελάτη, διαδικαστικά θέματα λειτουργίας κ.λπ.), συμπλήρωσε.
Αν και καθένα από αυτά τα θέματα είναι σημαντικό, κανένα δεν συγκρίνεται με τη σημασία τού να εγκαταστήσεις καλές πρακτικές υγιεινής στην κουζίνα. Πρόσθεσε ακόμη πως αυτή η διεθνής ημέρα αποτελεί ευκαιρία για την ενίσχυση των προσπαθειών για την διασφάλιση της κατανάλωσης ασφαλών τροφίμων.
Οι Υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων που είναι όλοι όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή, επεξεργασία, πώληση και γενικά στην προετοιμασία τροφίμων, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της ασφάλειας τους και είναι οι κατά νόμο υπεύθυνοι για αυτό, συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως θα πρέπει όμως να αντιληφθούμε όλοι ότι και ο καταναλωτής έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει στον τομέα αυτό και με την δική του στάση και συμπεριφορά να επιτευχθούν και οι δύο σημαντικοί στόχοι της Ατζέντας 2030 που έχουν θέσει μεταξύ άλλων τα Ηνωμένα Έθνη που είναι ¨Καλή Υγεία και Ευημερία¨ και ¨Μηδενική Πείνα¨
Με αφορμή την 4η Παγκόσμια ημέρα ασφάλεια των τροφίμων, κάλεσε τέλος όλους τους συναδέλφους σε εγρήγορση και να συνεχίσουν τις προσπάθειες επιμόρφωσης τόσο των ιδίων όσο και όλου του προσωπικού και σε συνεργασία με την Υγειονομική Υπηρεσία να αντιμετωπίσουν από κοινού το θέμα με σοβαρότητα και επαγγελματισμό πετυχαίνοντας τον στόχο ¨Μηδενικά περιστατικά¨ που σχετίζονται με την Υγιεινή και Ασφάλεια των Τροφίμων.
Ανακοίνωσε τέλος πως ο ΣΙΚΑΠ θα πραγματοποιήσει διάφορες εκδηλώσεις με αφορμή την ημέρα αυτή και θα οργανώσει κατά το 2022, σχετικές εκπαιδεύσεις δωρεάν στα μέλη του δηλώνοντας παράλληλα πως η ποιότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Κέντρων Αναψυχής στην Κύπρο δεν υστερεί από αυτήν των καλυτέρων που βρίσκονται σε διάφορες άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες.










ΚΥΠΕ
ΦΩΤΟ ΣΙΚΑΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: