Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Την 1η Απριλίου στην Τάφρο Κωστάντζα. CyprusAid: Η μεγαλύτερη φιλανθρωπική συναυλία για στήριξη του τόπου


Η πρώτη δυναμική απάντηση στο ερώτημα «και οι καλλιτέχνες τι κάνουν;» δίνεται την ερχόμενη Δευτέρα στην καρδιά της Λευκωσίας, εκεί όπου αρκετές χιλιάδες κόσμου αναμένεται να συρρεύσει στην ολοήμερη συναυλία αλληλεγγύης CyprusAid. Πενήντα και πλέον καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Χρήστος Θηβαίος, ενώνουν τις φωνές τους σε μια οκτάωρη μουσική εκδήλωση στην Τάφρο Κωνστάντζα.


Οι διοργανωτές, οι εμπλεκόμενοι και το κοινό θα περάσουν το μήνυμα ότι η Κύπρος δεν είναι άντρο «γκάγκστερ και συμμοριτών» αλλά μια περήφανη χώρα που αποτελείται από σκεπτόμενους ανθρώπους και ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Η στήριξη στην κίνηση αυτή αποτελεί ηχηρή πράξη αλληλεγγύης προς τον έξω κόσμο, αφού για την παρακολούθηση της συναυλίας δεν απαιτείται κανένα οικονομικό αντίτιμο, παρά μόνο μια εισφορά σε είδος, και πιο συγκεκριμένα, τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία θα διανεμηθούν σε άτομα, οικογένειες και άλλα σύνολα που τα έχουν άμεση ανάγκη, μέσω του δικτύου των κοινωνικών παντοπωλείων.

Υπό κανονικές συνθήκες η διοργάνωση μιας τέτοιου μεγέθους εκδήλωση θα χρειαζόταν αρκετές εβδομάδες προετοιμασίας. Το εντυπωσιακό με τη συγκεκριμένη είναι ότι γεννήθηκε από μια ομάδα ηθοποιών και φίλων και υλοποιείται σε χρόνο ρεκόρ με μηδενικό κόστος χάρη στην αφιλοκερδή συμμετοχή ατόμων και συνόλων. Κανείς δεν θεωρεί εαυτόν επικεφαλής και δεν πιστώνεται την ιδέα, αντίθετα προκύπτει ως μια αυθόρμητη, κοινή, μαζική, πολιτικοποιημένη, αλλά ταυτόχρονα ακομμάτιστη έκφραση της ανάγκης για ενότητα και αλληλεγγύη, της ανάγκης για διεκδίκηση της αξιοπρέπειας. Και μάλιστα χωρίς σλόγκαν, λογότυπα και οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές εκτροπές. «Έπρεπε να γίνει τώρα που το σίδερο είναι καυτό» ανάφερε εκ μέρους των εμπλεκομένων η σκηνοθέτρια Λέα Μαλένη που σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «κόμματα και ιδεολογίες θεωρούμε ότι έχουν πια πεθάνει. Τώρα υπάρχει ανάγκη για αλληλεγγύη και ανασύνταξη».

Ναι στην αλληλεγγύη, όχι στις ταμπέλες

Από τις 4 το απόγευμα μέχρι και τα μεσάνυχτα της 1ης Απριλίου, 50 περίπου καλλιτέχνες από διαφορετικά μουσικά τοπία, από Κύπρο και Ελλάδα, ενώνουν τις φωνές τους και την τέχνη τους, έτσι όπως μόνο η γλώσσα της μουσικής ξέρει να ενώνει, δηλώνοντας με τον τρόπο τους την έμπρακτη στήριξή τους στους ανθρώπους του τόπου. Οι εκπρόσωποι της ομάδας εθελοντών ξεκαθαρίζουν ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέγηκε όχι για «ιδεολογικούς», αλλά για τεχνικούς σκοπούς: είναι αργία και επίσης αρκετοί από τους εθελοντές, που είναι ηθοποιοί, δεν έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις. «Το ξεκαθαρίζουμε αυτό γιατί στην Κύπρο εύκολα τοποθετούνται κομματικές και ιδεολογικές ταμπέλες σε κάθε τι, πόσο μάλλον σε τέτοιου είδους ενέργειες» σημείωσε σε χθεσινή διάσκεψη τύπου ο ηθοποιός- εθελοντής Παναγιώτης Λάρκου. «Οι νότες δεν θα μας βγάλουν από την κρίση, αλλά θα αποτελέσουν μια αφορμή για να σηκωθούμε από τον καναπέ και να δείξουμε ότι κι εμείς ως πολίτες έχουμε φωνή» πρόσθεσε.

Κατά τις ώρες της συναυλίας θα υπάρχει συνεχής ροή κοινού με τους εμπλεκόμενους να αισιοδοξούν ότι θα ξεπεράσει και τις 20 χιλιάδες, διαβεβαιώνοντας από την πλευρά τους ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην εκτροχιαστεί η εκδήλωση, που βεβαίως δεν αποκλείεται να καταλήξει σ’ ένα δυναμικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στους δρόμους της Λευκωσίας.

Επειδή η προσφορά για εθελοντική συμμετοχή καλλιτεχνών είναι μεγάλη, οι εθελοντές ευελπιστούν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, για στήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν

Λίνα Νικολακοπούλου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Δήμητρα Γαλάνη, Χρήστος Θηβαίος, Χρήστος Δάντης, Ευριδίκη, Αντώνης Μιτζέλος, Βασίλης Χατζηλούκας, Δημήτρης Κοργιαλάς, Σοφία Παπάζογλου, Ηρώ, Άλεξ Παναγή, Χριστίνα Αργύρη, Μάρλεν Αγγελίδη, Δέσποινα Ολυμπίου, Γιώργος Καλογήρου, Ευσταθία, Αργυρώ Καπαρού, Σώτος Κωνσταντίνου, Δημήτρης Μακρής, Ελεονόρα Ρούσσου, Τεύκρος Νεοκλέους, Νίκος Ευαγγέλου, Σαλίνα, Μυρτώ Μελετίου, Μιχάλης και Πέτρος Κουλουμής, Ρόδος Παναγιώτου, μια πλειάδα βιρτουόζων μουσικών και επίλεκτες μπάντες, όπως η 20μελής ομάδα κρουστών Batukinio και τα ντόπια συγκροτήματα Λωποδύτες, Μέθεξις και Πέραμα.

Ήδη, από χθες το βράδυ που κυκλοφόρησε η είδηση της συναυλίας αλληλεγγύης στα site κοινωνικής δικτύωσης, οι καλεσμένοι στην εκδήλωση μέχρι σήμερα το πρωί, ανήλθαν στις 26.000.

Πού: Στην Τάφρο Κωστάντζα στη Λευκωσία
Πότε: 1η Απριλίου, από τις 4:00 το απόγευμα μέχρι και τα μεσάνυχτα
Είσοδος: Για την παρακολούθηση της εκδήλωσης δεν απαιτείται κανένα οικονομικό αντίτιμο, παρά μόνο μια εισφορά σε είδος, και πιο συγκεκριμένα, τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία θα διανεμηθούν σε άτομα, οικογένειες και άλλα σύνολα που τα έχουν άμεση ανάγκη

http://www.philenews.com/el-gr/politismos-kypros/162/138575/cyprusaid-i-megalyteri-filanthropiki-synavlia-gia-stirixi-tou-topou 

Δεν υπάρχουν σχόλια: