Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Οικολόγοι προς Σαρρή: Να πείτε την αλήθεια για την Τράπεζα Κύπρου


Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Σαρρή για την Τράπεζα Κύπρου μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν έμαθε από τα τραγικά του λάθη. 


Όπως το 2012, όταν ως Εκτελεστικός Πρόεδρος στη Λαϊκή Τράπεζα απέκρυψε την αλήθεια από το λαό και τη Βουλή για το δανεισμό από τον περιβόητο ELA, έτσι και τώρα μιλά για "αναμορφωμένη Τράπεζα Κύπρου που θα παίξει το ρόλο της....".

Τότε ο κ. Σαρρής απέκρυψε από τον Κυπριακό λαό και τη Βουλή ότι παρέλαβε μια τράπεζα χρεοκοπημένη, με σχεδόν 4 δις ευρώ χρέος στον ELA, και μια νύκτα του Μαΐου του 2012 παρέδωσε το χρέος αυτό - που λόγω των λαθών και των αποτυχημένων ενεργειών του έφτασε στο αστρονομικό ποσό των 8 περίπου δις ευρώ- στο Κυπριακό Δημόσιο εν αγνοία της Βουλής και της κοινωνίας μαζί με την απειλή της συνολικής χρεοκοπίας.

Η ίδια απειλή της χρεοκοπίας, με εργαλείο τα 9.5 πλέον δις ευρώ του ELA, χρησιμοποιήθηκε για να μας σύρουν στην οργανωμένη χρεοκοπία του Eurogroup. Οι ευθύνες του κ. Σαρρή είναι τεράστιες και για μόνο αυτό το λόγο σε μια ένδειξη ανάληψης της πολιτικής ευθύνης έπρεπε να παραιτηθεί. 

Τι γίνεται όμως με την Τράπεζα Κύπρου; Μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να υλοποιήσει την απόφαση της σύσκεψης των αρχηγών κομμάτων για απελευθέρωση της Τράπεζας Κύπρου από τη δαμόκλεια σπάθη των 9.5 δις στο Εurogroup της 24ης Μαρτίου έχουμε μία επανάληψη του σεναρίου της Λαϊκής ( τηρουμένων των αναλογιών).

Η Τράπεζα Κύπρου είναι αμφίβολο αν θα τα καταφέρει και πότε να απελευθερωθεί από τη θηλιά του ELA. Η σωτηρία της Τράπεζας Κύπρου δεν γίνεται με ψέματα και παραπληροφόρηση. Ούτε με ευχές. Και προφανώς σε καμιά περίπτωση υπό το καθεστώς της τρόικας, η οποία ευθύς εξ αρχής την έθεσε στο στόχαστρο της.

Η σωτηρία της Τράπεζας Κύπρου θα είναι υπόθεση όλων μας μόνο και εάν εξασφαλιστεί πρώτα ότι δεν θα εξαρτάται η τύχη της από τον ΕLA και την τρόικα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: