Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Πιέσεις δέχεται το ευρώ λόγω Κύπρου


Αύξηση σημείωσαν στο τέλος των συναλλαγών την Παρασκευή οι ιαπωνικές μετοχές, ενώ το ευρώ υποχώρησε, λόγω της παρατεταμένης ανησυχίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για την κατάσταση στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες του νησιού επαναλειτούργησαν με σχετική ηρεμία.


Οι κυπριακές τράπεζες, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, άρχισαν εκ νέου τις συναλλαγές τους την Πέμπτη, για πρώτη φορά από την επίτευξη συμφωνίας σε ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο διάσωσης, με την εφαρμογή των πρώτων ελέγχων στην διακίνηση κεφαλαίων στην Ευρωζώνη να εμποδίζουν την φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες. Εξέλιξη που δημιούργησε φόβους στους αναλυτές για το ενδεχόμενο επέκτασης των ελέγχων σε όλη την περιοχή.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 ενισχύθηκε 0,50%, στις 12.397,91 μονάδες, ολοκληρώνοντας το πρώτο τρίμηνο του έτους με κέρδη 20%.

Στις άλλες αγορές της Ασίας, ο χρηματιστηριακός δείκτης στην Σεούλ αυξήθηκε 0,57%, στις 2.004,89 μονάδες, ο δείκτης στο Ταϊπέι σημείωσε άνοδο 0,66%, στις 7.918,61 μονάδες. Αργά το απόγευμα ο δείκτης στην Σαγκάη ενισχυόταν 0,10%. Κλειστές λόγω του Πάσχα των καθολικών παρέμειναν οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ, Σίδνεϊ, Σιγκαπούρη, Τζακάρτα, Μανίλα και Μουμπάι. 

Το ευρώ δέχθηκε πιέσεις καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την κατάσταση στην Κύπρο, η οποία αυτή την εβδομάδα συμφώνησε σε ένα πακέτο διάσωσης με τους πιστωτές της, το οποίο περιλαμβάνει την επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις πέρα των 100.000 ευρώ.

Υπήρξαν φόβοι πριν από την επαναλειτουργία των κυπριακών τραπεζών ότι οι αποταμιευτές θα σπεύσουν να πάρουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαν - κάτι που θα επέφερε αλυσιδωτές επιπτώσεις στις άλλες προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης. Τελικά υπήρξε ελάχιστος πανικός, καταπραΰνοντας ελαφρώς τη νευρικότητα της αγοράς.

Ωστόσο, η ανάκαμψη του ευρώ ήταν περιορισμένη καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν έχει τελειώσει η κρίση στην Κύπρο, ενώ οι Ιταλοί πολιτικοί προσπαθούν να πετύχουν ένα κυβερνητικό συνασπισμό κατά τον τελευταίο μήνα, μετά τις εκλογές, παρά το ότι η οικονομία της Ιταλίας βρίσκεται σε δεινή κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: