Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Τα Κυπριακά πρωτοσέλιδα


Ο κατάλογος ονομάτων πολιτικών, μέρος των τραπεζικών χρεών των οποίων διαγράφηκαν, και οι αντιδράσεις από τη δημοσίευσή του, το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την οικονομία καθώς και του ΑΚΕΛ και οι μεγάλες ουρές που δημιουργήθηκαν έξω από το κοινωνικό παντοπωλείο Λάρνακας είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τον κυπριακό Τύπο σήμερα.


Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Άνω – κάτω από τη λίστα» γράφει ότι η δημοσιοποίηση λίστας από ελληνική εφημερίδα και διάφορες ιστοσελίδες πολιτικών που επωφελήθηκαν με τη διαγραφή μέρους χρεών τους σε τραπεζικά ιδρύματα προκάλεσε τεράστιες διαστάσεις που ξεπερνούν τα σύνορα της Κύπρου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου θα κυμανθεί από 37,5% ως 60%. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι «δεν θα φύγουμε από τα ευρώ», προσθέτοντας ότι επέκρινε έντονα τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης για τη Λαϊκή Τράπεζα.

«Διαγράφουν όλοι εμπλοκή τους στη διαγραφή», είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Σημερινής», όλοι όσων τα ονόματα αναγράφονται στη λίστα προχώρησαν χθες σε κατηγορηματικές διαψεύσεις για διαγραφή δανείων τους, με τους περισσότερους να κάνουν λόγο για διευθέτηση τόκων, κάτι που αποτελεί συνήθη τραπεζική τακτική. Σε άλλο της θέμα και φιλοξενώντας σχετικές φωτογραφίες γράφει ότι χωρίς προβλήματα ήταν και η δεύτερη μέρα των συναλλαγών στις τράπεζες. Αλλού γράφει ότι απομείωση και όχι ακύρωση θα γίνει τελικά στις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου μετά από συμφωνία στην οποία φαίνεται να κατέληξαν η Τρόικα με τον Υπουργό Οικονομικών και το Διοικητή της Κεντρικής.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Βιομηχανίες χωρίς ΑΗΚ» και προβάλλει στοιχεία από συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στην εφημερίδα που θα δημοσιευθεί αύριο, σύμφωνα με την οποία παράλληλα με την απόφαση για μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού κατά τουλάχιστον 9,5%, η Κυβέρνηση προωθεί και την αδειοδότηση ξενοδοχειακών και βιομηχανικών μονάδων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Σε άλλο του θέμα ο «Φ» γράφει για «κοινωνικό δράμα έξω από τα κοινωνικά παντοπωλεία», φιλοξενώντας φωτογραφία με τεράστια ουρά έξω από το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας, αναφέροντας ακόμη ότι την τελευταία εβδομάδα υποβλήθηκαν 350 νέες αιτήσεις βοήθειας. Αλλού αναφέρεται σε κούρεμα 37,5% στην Τράπεζα Κύπρου, γράφοντας για δύσκολη εξίσωση συμψηφισμού δανείων καταθέσεων και κουρέματος του υπόλοιπου ποσού για τις δύο μεγάλες τράπεζες.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Πρωτόγνωρη ‘θεομηνία’» και γράφει ότι άλλα υποσχόταν ο Αναστασιάδης για «άνοιξη» και άλλα βιώνει ο λαός εν είδει βαρυχειμωνιάς, προβάλλοντας σχετικές δηλώσεις του Γιώργου Λουκαΐδη ότι ο κάθε συμπολίτης μας καλείται να απαντήσει αν αισθάνεται ικανοποιημένος ως προς το βαθμό υλοποίησης των δεσμεύσεων του Προέδρου. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα γράφει επίσης για τη λίστα με τα ονόματα πολιτικών των οποίων τραπεζικά χρέη διαγράφηκαν αναφέροντας ότι δεν πρόκειται για επίσημο κατάλογο, αλλά για αποπροσαντολιστική λίστα ονομάτων της εφημερίδας «Έθνος». Αλλού αναφέρεται επίσης σε κοσμοσυρροή στο κοινωνικό παντοπωλείο Λάρνακας, φιλοξενώντας σχετική φωτογραφία.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Κλασική υπόθεση ‘μεταφοράς ευθυνών’» γράφει για τις δηλώσεις χθες του Προέδρου Αναστασιάδη εναντίον της προηγούμενης Κυβέρνησης και των τραπεζικών αρχών σε Κύπρο και Ευρώπη στο θέμα της διαχείρισης της 0οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος που έφεραν την Κύπρο στο χείλος της καταστροφής. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι οι μεγάλοι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να λάβουν 37,5% σε μετοχές. Αλλού γράφει επίσης για το τις ουρές που δημιουργήθηκαν χθες στο κοινωνικό παντοπωλείο Λάρνακας, φιλοξενώντας σχετική φωτογραφία και αναφέροντας ότι περισσότεροι από 1500 πολίτες στάθηκαν στην ουρά χθες για να λάβουν τρόφιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: