Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ουρές σχηματίζονται έξω από τις Τράπεζες. Φωτορεπορτάζ του ΦΙΛΟΞΕΝΟΥ

Άνοιξαν στις 12:00 ακριβώς, κάτω από ειδικά μέτρα ασφαλείας, τα πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου για διεκπεραίωση των τραπεζικών εργασιών.



Έξω από τα υποκαταστήματα των Τραπεζών, στην Επαρχία Λευκωσίας, γίνεται το αδιαχώρητο, αφού οι ουρές έξω από αυτές είναι ατέλειωτες. Προτεραιότητα θα δίνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας.





Οι δρόμοι είναι ασφυκτικά γεμάτοι με αστυνομικά περίπολα, αφού η Αστυνομία είναι σε επιφυλακή ώστε να αντιμετωπίσει πιθανά επεισόδια από αγανακτισμένους πολίτες.

Οι υπεύθυνοι των Τραπεζών προσπαθούν να καθοδηγήσουν το κοινό και ενημερώνουν τον κόσμο ότι δέχονται μόνο καταθέσεις επιταγών. Όπως τους ανέφεραν, οι επιταγές μόνο κατατίθενται και δεν εξαργυρώνονται, ούτως ώστε να μην περιμένουν άδικα στην ουρά.
Οι τράπεζες θα εξυπηρετήσουν σήμερα το κοινό έως τις 18:00 το απόγευμα, ενώ από αύριο θα επανέλθουν στο σύνηθες ωράριο λειτουργίας τους.

Οι τράπεζες λειτούργησαν για τελευταία φορά την Παρασκευή 15 Μαρτίου οπόταν και λήφθηκε η πρώτη απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο.





Κεντρικό Λαϊκής
Άνοιξε, στις 12:25 αντί στις 12:00, κάτω από ειδικά μέτρα ασφαλείας, αλλά μέσα σε τάξη και ομαλότητα, το κεντρικό κατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στην Λεμεσό.

Εντός του καταστήματος, επιτρέπεται η είσοδος κατά ομάδες των τριών μέχρι πέντε ατόμων.

Έξω από κεντρικό κατάστημα της Λαϊκής βρίσκονται όπως ήταν αναμενόμενο, δεκάδες πολίτες, οι οποίοι αναμένουν να μπουν στο κατάστημα και να εξυπηρετηθούν. Το κατάστημα δεν άνοιξε στις 12:00, λόγω κάποιου μικρού τεχνικού προβλήματος, όπως αναφέρθηκε στους πολίτες.


Μέτρα
Η Τράπεζα Κύπρου διαβεβαιώνει το κοινό ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξυπηρέτηση των πελατών της τράπεζας που θα προσέλθουν στα υποκαταστήματα της, ενόψει της σημερινής επαναλειτουργίας τους.

"Το προσωπικό της Τράπεζας έχει ενημερωθεί για τα προσωρινά μέτρα που αφορούν στις τραπεζικές συναλλαγές, ώστε με τη σειρά του να παρέχει πληροφόρηση στους πελάτες", αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση η Τράπεζα Κύπρου, προσθέτοντας ότι "η ανάληψη μετρητών μέχρι €300 ημερησίως ανά άτομο θα μπορεί να γίνεται τόσο από τα ταμεία όσο και από τις Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές".

Η Τράπεζα διαβεβαιώνει ότι το προσωπικό της, "με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των πελατών της", προσθέτοντας ότι η αποτελεσματική συνεργασία όλων θα συμβάλλει στη γρήγορη αποκατάσταση της ομαλότητας στο τραπεζικό σύστημα.
Τέλος, η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι αναλυτική ενημέρωση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί υπάρχει διαθέσιμη στην είσοδο κάθε υποκαταστήματος, καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.bankofcyprus.com.cy.

Προβλήματα
Παρουσιάζονται κάποια προβλήματα όσον αφορά την αποδοχή επιταγών για εμπορικές συναλλαγές που το διάταγμα τους επιτρέπει, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, ανέφερε, σε δηλώσεις του, ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκος Δημητρίου και πρόσθεσε ότι θα δουν πως θα επιλυθούν τα προβλήματα.

Ερωτηθείς αν οι κάρτες της Λαϊκής Τράπεζας λειτουργούν κανονικά, ο κ. Δημητρίου είπε πως θεωρούν ότι οι κάρτες λειτουργούν κανονικά. «Οι κάρτες της Λαϊκής ισχύουν κανονικά, όπως ισχύουν και οι άλλες κάρτες», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Δημητρίου είπε ότι δεν ισχύουν περιορισμοί όσον αφορά τις πιστωτικές κάρτες φτάνει να υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο.

«Οι περιορισμοί που έχουν μπει είναι όσον αφορά την απόσυρση μετρητών που υπάρχει ο περιορισμός των 300 ευρώ ημερησίως», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το διάταγμα, ο κ. Δημητρίου είπε ότι το διάταγμα θα παρακολουθείται σε καθημερινή βάση για να βλέπουν και τα προβλήματα που ενδεχομένως θα παρουσιαστούν και για να δουν πως θα τα επιλύσουν.

«Και αν χρειαστεί θα γίνεται και αναθεώρηση του διατάγματος καθημερινά σχεδόν. Θα περιμένουμε να ανοίξουν οι τράπεζες για να δούμε αν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν κάποιες πρόνοιες του διατάγματος. Ήδη παρουσιάζονται κάποια προβλήματα όσον αφορά την αποδοχή επιταγών για εμπορικές συναλλαγές που το διάταγμα τους επιτρέπει, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα. Και θα δούμε πως θα επιλυθούν», συμπλήρωσε.

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι θα παρακολουθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

«Από το πρωί είμαστε σε συνεχείς συσκέψεις με διάφορους και με τις Τράπεζες και με την Κυβέρνηση και με διάφορους εμπλεκόμενους και επηρεαζόμενους και καταγράφουμε τα διάφορα προβλήματα. Υπομονή και ψυχραιμία και λογική. Με ψυχραιμία θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα δύσκολα», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: