Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Απαντούν οι εμπλεκόμενοι της λίστας. Τι λένε Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ


Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου σε σημερινή του ανακοίνωση ανέφερε ότι ουδέποτε του χαρίστηκε οποιοδήποτε δάνειο από τράπεζα.


Η ανακοίνωση του κ. Προδρόμου έγινε «επειδή έχουν έρθει στη δημοσιότητα κάποιες πληροφορίες σχετικά με τραπεζικές υποθέσεις και πολιτικά πρόσωπα» όπως ο ίδιος αναφέρει και διευκρινίζει τα ακόλουθα: « Ουδέποτε μου χαρίστηκε οποιοδήποτε δάνειο από κάποια τράπεζα».

Ο κ. Προδρόμου προσθέτει ότι η υπόθεση στην οποία γίνεται αναφορά δεν αφορούσε δανεισμό αλλά «ήταν περίπτωση μεγάλης πλαστογραφίας σε τραπεζικό λογαριασμό μου».
«Το άτομο που ήταν υπεύθυνο για την πλαστογράφηση του λογαριασμού οδηγήθηκε ενώπιον ποινικού δικαστηρίου και καταδικάστηκε. Η τράπεζα αναγνώρισε μέρος της ευθύνης για χρεώσεις μέσω πλαστογραφίας και στη συνέχεια συμφωνήθηκε να επιμερισθεί η ζημιά» αναφέρει.

Ο κ. Προδρόμου σημειώνει ότι «με το συμβιβασμό που έγινε όχι μόνο δεν μου χαρίστηκε δάνειο, αλλά επωμίσθηκα σημαντικό μέρος της ζημιάς».
«Αντιλαμβάνομαι τον εκνευρισμό και την αγανάκτηση που εκδηλώνεται έναντι τυχόν χαριστικών πρακτικών και προνομιακής μεταχείρισης. Ωστόσο, μαζί με την αυστηρότητα, θα πρέπει να υπάρξει και προσοχή στη μεταχείριση των στοιχείων και πληροφοριών που πρέπει πράγματι να έρθουν στη δημοσιότητα» συνεχίζει.

Ο κ. Προδρόμου καταλήγει αναφέροντας ότι επιφυλάσσεται για όλα τα νόμιμα δικαιώματά του.

Ευθυμίου
Ο Τίμης Ευθυμίου αναφέρει ότι όλες οι υποχρεώσεις που είχε έναντι της Τράπεζας Κύπρου ως μέτοχος σε συγκεκριμένη η εταιρεία, «έχουν ρυθμιστεί μετά από εξόφληση σχετικού δανείου στο πλαίσιο νόμιμου διακανονισμού με την Τράπεζα το 2008, όπως δηλαδή συμβαίνει σε χιλιάδες περιπτώσεις καθυστερημένων δανείων εταιρειών».

Σε ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) αναφέρεται πως ο κ. Ευθυμίου προβαίνει μεν σε αυτή την διευκρίνιση «παρά το γεγονός ότι θεωρώ πως ανθρωπόμορφα αρπακτικά βρήκαν την ευκαιρία να ρίξουν στο δραματικό σκηνικό της Κύπρου ‘αίμα και χρήμα’, προβαίνοντας σε «αποκαλύψεις» λιστών αμφιβόλου πηγής και καμίας πιστοποίησης».

Ο κ. Ευθυμίου αναφέρει ότι «ο διακανονισμός αυτονόητα θα πρέπει να εμφαίνεται και στα αρχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και ως εκ τούτου ουδεμία ενέργεια χαριστική, μεμπτή και παράνομη υφίσταται».

Ως εκ τούτου, συνεχίζει ο κ. Ευθυμίου, «επιφυλάσσω τα νόμιμα δικαιώματα μου έναντι προσώπων, εντύπων και ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που κάνουν αναφορά στο όνομα μου σε σχέση με ‘λίστα διαγραφής δανείων πολιτικών προσώπων’».
Ο Τίμης Ευθυμίου τάσσεται υπέρ του διορισμού «εδώ και τώρα ποινικού ανακριτή ώστε οι ένοχοι να οδηγηθούν στο σκαμνί».


Σαμψών
Από το Πολιτικό Γραφείο του Βουλευτή Αμμοχώστου κ. Σωτήρη Ν. Σαμψών, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Διαψεύδεται με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο ως αναληθές και μη ανταποκρινόμενο στην πραγματικότητα, δημοσίευμα στο οποίο υπάρχει ο ισχυρισμός ότι κατά ή περί τον Αύγουστο του 2010, «φαίνεται να έχει διαγραφεί ποσό των 11.000 ευρώ» από δάνειο 61.000 στην εταιρεία Ατρωτος Λτδ.
Όχι μόνο τέτοιο ή άλλο ποσό δε χαρίστηκε στην εταιρεία, αλλά αντίθετα, το περί ου ο λόγος τραπεζικό ίδρυμα, προχώρησε στη δέσμευση ποσού ύψους 11.000 ευρώ, άσχετο με το εν λόγω δάνειο, το οποίο βρισκόταν κατατεθειμένο επ’ ονόματι του κ. Σαμψών, σε άλλο προσωπικό λογαριασμό. Επομένως, ο κ. Σαμψών όχι μόνο δεν επωφελήθηκε με οποιοδήποτε τρόπο ως το δημοσίευμα ισχυρίζεται, αλλά έχασε και δικές του προσωπικές καταθέσεις που διατηρούσε σε τούτο το τραπεζικό ίδρυμα και που καμία σχέση δεν είχαν με το εν λόγω δάνειο της εταιρείας.

Προς επιβεβαίωση της αλήθειας των πιο πάνω αναφερομένων, ο κ. Σαμψών, έχει ζητήσει όλα τα επίσημα σχετικά έγγραφα και λογαριασμούς της εταιρείας από το τραπεζικό ίδρυμα, τα οποία και θα δημοσιοποιήσει ευθύς μόλις αυτά περιέλθουν στην κατοχή του.

Κατσουρίδης
Η κατάσταση στον τόπο μας είναι πού σοβαρή και μόνο σοβαρά και χωρίς σκόπιμες συγχύσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί. Με σοβαρότητα λοιπόν δηλώνω τα ακόλουθα, σχετικά με λίστα που επιχειρεί να διασυνδέσει το όνομα μου με μείωση μέρους της οφειλής συγκεκριμένης εταιρείας.

Πληροφορήθηκα από χθες για την εν λόγω λίστα και την «παράπλευρη» εμπλοκή και του δικού μου ονόματος σε κατ’ ισχυρισμό υπόθεση διαγραφής χρέους εταιρείας.
Η σημερινή ωστόσο δημοσιοποίηση της – με τον τρόπο που έγινε- με υποχρεώνει να ξεκαθαρίσω ότι ποσώς δεν με αγγίζει για τον απλούστατο λόγο ότι τόσο εγώ όσο και οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας μου δεν είχαμε και δεν έχουμε οποιαδήποτε σχέση στη μετοχική δομή της εταιρείας New Marathon.

Το συγκεκριμένο θέμα, περί της διασύνδεσης μου με τη New Marathon είδε το φως της δημοσιότητας στην έκδοση του «ΠΟΛΙΤΗ» (ημ. 26 Αυγούστου 2012). Την επόμενη μέρα (ημ. 27 Αυγούστου 2012) ή ίδια εφημερίδα αφού διερεύνησε περαιτέρω το όλο θέμα προχώρησε στη διευκρίνιση ότι ούτε εγώ ούτε οποιοδήποτε συγγενικό μου πρόσωπο είχε οποιαδήποτε μετοχική σχέση με τη New Marathon, πλην του ότι ο γιος μου είχε εργασθεί για κάποιο χρονικό διάστημα στην εν λόγω εταιρεία.
Επειδή όμως το όλο θέμα, μέσα στο γενικότερο κλίμα και την τραγωδία των ημερών που ζούμε, επανήλθε, κατά τρόπο που δυνατόν να αφήνει λάθος εντυπώσεις κρίνω ότι η αλήθεια είναι αυτή που θα μας σώσει όλους. Έτσι λοιπόν πριν από λίγο επικοινώνησα με το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, κ. Πέτρο Κληρίδη και του ζήτησα να διαβιβάσει άμεσα την υπό αναφορά λίστα, στην Ειδική Ερευνητική Επιτροπή που έχει συσταθεί υπό τον κ. Γ. Πική η οποία θα διερευνήσει το φάσμα των γεγονότων που μας οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση, περιλαμβανομένων και τέτοιων περιπτώσεων. Ο Γενικός Εισαγγελέας μου ανάφερε ότι αυτό θα πράξει.

Κυβέρνηση
Η Κυβέρνηση, δια του Εκπροσώπου της Χρίστου Στυλιανίδη, «επαναβεβαιώνει τη θέση της για πλήρη διερεύνηση όλων των πτυχών της κρίσης στον τραπεζικό τομέα και τις επιπτώσεις της στην ευρύτερη οικονομία.
Με αφορμή δημοσιογραφικές πληροφορίες για τη διαγραφή χρεών πολιτικών προσώπων από τράπεζες, ο Εκπρόσωπος αναφέρει ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο έχει προβλέψει όπως στους όρους εντολής της ερευνητικής επιτροπής περιλαμβάνεται και ειδική αναφορά στις διαγραφές χρεών».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η Επιτροπή θα διερευνήσει «τα γεγονότα και τις αποφάσεις που σχετίζονται με την παροχή ή διαγραφή ή μείωση δανείων ή διαγραφή εγγυήσεων ή παροχή άλλων διευκολύνσεων από τράπεζες της Δημοκρατίας, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, και, ειδικότερα, αν αυτά πραγματοποιήθηκαν με βάση τις ορθές διαδικασίες, εγγυήσεις ή εξασφαλίσεις, ή με βάση τα τραπεζιτικά κριτήρια καλού δανεισμού, και κατά πόσο υπήρξε επαρκής έλεγχος εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρει ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο έχει δώσει όλα τα εφόδια στην τριμελή ερευνητική επιτροπή και στο βαθμό που την αφορά θα κάνει το παν για ολοκλήρωση της έρευνας το συντομότερο δυνατόν».
Σύμφωνα με την δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της έρευνας και έχει δώσει αυστηρές οδηγίες στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να διευκολύνουν το έργο της επιτροπής».

«Η Κυβέρνηση θα χειριστεί το ζήτημα αυτό με πλήρη διαφάνεια και δεν θα διστάσει να αποδώσει ευθύνες, όταν αυτές τεκμηριωθούν, όπου κι αν ανήκουν», καταλήγει η δήλωση του Εκπροσώπου.


ΔΗΣΥ
Αναφορικά με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες περί διαγραφής χρεών πολιτικών προσώπων από διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός επαναβεβαιώνει την πάγια θέση του για την ανάγκη πλήρους και εις βάθος διερεύνησης όλων των πτυχών της κρίσης στον τραπεζικό τομέα και τις επιπτώσεις της στην οικονομία του τόπου μας.
Η απολύτως δικαιολογημένη απαίτηση του κυπριακού λαού για την απόδοση όλων των ευθυνών σε όσους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχουν οδηγήσει τη χώρα στη σημερινή κατάσταση όχι μόνο υποστηρίζεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, αλλά και θα στηριχτεί έμπρακτα με όποιο τρόπο απαιτηθεί. Όποιον και αν αφορά, ό,τι και αν πρεσβεύει.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός σημειώνει με βαθύτατη ικανοποίηση τη σύσταση από το υπουργικό συμβούλιο Ερευνητικής Επιτροπής στους όρους εντολής της οποίας περιλαμβάνεται και ειδική αναφορά στις διαγραφές χρεών. Θεωρούμε ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει δώσει όλα τα εφόδια στην τριμελή ερευνητική επιτροπή και επαναβεβαιώνουμε ότι στο βαθμό που μας αφορά θα κάνoυμε το παν για να βρεθούν οι ένοχοι και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες, όπου και αν ανήκουν το συντομότερο δυνατόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: