Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης διευκρίνισε σήμερα ότι θα υπάρξει στάση πληρωμών εάν δεν επικυρωθεί το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση και δεν εκταμιευθεί η πρώτη δόση.
«Δεν τίθεται ασφαλώς ζήτημα στάσης πληρωμών αν όλα κυλήσουν όπως έχουν προγραμματιστεί. Να έχουμε αντίληψη του τι ακριβώς λέμε και ποια θα είναι ακριβώς η κατάσταση. Κίνδυνο θα αντιμετωπίσουμε αν για κάποιο λόγο είτε εντός Κύπρου είτε στην ευρωζώνη δεν επικυρωθεί αυτή η σύμβαση», πρόσθεσε.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την πολύωρη συζήτηση στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Γεωργιάδης κληθείς να σχολιάσει πώς έχει δημιουργηθεί πανικός κατά πόσον θα υπάρξει στάση πληρωμών τον Απρίλιο, δήλωσε ότι «δεν είναι μια καινούργια πληροφόρηση» και υπενθύμισε ότι και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, o κ. Σιαρλή, είχε εξηγήσει –όπως είπε- πως τα δημόσια οικονομικά θα εξαντλούνταν τον Απρίλιο.
«Δεν έχει υπάρξει ασφαλώς διαφοροποίηση, εδώ ακριβώς βρισκόμαστε, βρισκόμαστε σε αυτή την οριακή κατάσταση κι είναι ακριβώς γι αυτό που η νέα Κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, την διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η οποία ήταν αδρανής για ένα μακρύ χρονικό διάστημα την προώθησε και καταφέραμε μέσα από πολύ δύσκολες και πιεστικές συνθήκες να έχουμε ακριβώς συμφωνία, να έχουμε συμφωνημένο μνημόνιο», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Αυτό, πρόσθεσε, επιτρέπει την συνομολόγηση και της δανειακής σύμβασης, ούτως ώστε σε λίγες εβδομάδες από σήμερα να έχουμε την πρώτη δόση για να αποφευχθεί ακριβώς ο κίνδυνος της στάσης πληρωμών.
Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «έχουμε να διαχειριστούμε μια δυσκολία και τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες», σημειώνοντας ωστόσο πως «υπάρχουν οι τρόποι για λίγες ημέρες, για λίγες εβδομάδες να περάσουμε…».
Ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε στη συνέχεια ότι «δεν μπορούμε όμως - αυτό είναι που πρέπει να καταλάβουμε - για περισσότερο διάστημα να αντέξουμε χωρίς την δανειακή σύμβαση χωρίς την πρώτη δόση».
Και είναι, είπε, «νομίζω αντιληπτό σε όλους πως τη διαδικασία της επικύρωσης του μνημονίου από τους δανειστές μας, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, μια διαδικασία που ξεκινά ουσιαστικά από αυτή την εβδομάδα, από την Σύνοδο του Γιούρογκρουπ θα πρέπει να τη διευκολύνουμε με την κατεπείγουσα ουσιαστικά υπερψήφιση όλων εκείνων των νομοθεσιών που αφορούν είτε σε κάποιες πρόσθετες φορολογίες είτε σε κάποιες περικοπές και οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την επικύρωση της δανειακής σύμβασης και την εκταμίευση της πρώτης δόσης».
Ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, νοουμένου ότι το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση θα επικυρωθούν».
Στη συνέχεια, θέλησε να υποδείξει –όπως είπε- από την μια πως αυτές οι φορολογίες, όπως είναι για παράδειγμα της ακίνητης ιδιοκτησίας, είχαν συμφωνηθεί και είχαν περιληφθεί ως υποχρεώσεις στο μνημόνιο από τον περασμένο Νοέμβριο.
«Θέλω όμως την ίδια ώρα να συμφωνήσω πως μια πολιτική που απλώς φορτώνει φόρους στην οικονομία στα νοικοκυριά και στους παραγωγικούς τομείς σε καιρό ύφεσης απλώς καθιστά την ύφεση ακόμη μεγαλύτερη», είπε, σημειώνοντας ότι «οι κρατικές δαπάνες έχουν μειωθεί και αυτό που έχω εξηγήσει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής είναι πως και ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς ουσιαστικά θα ζητηθεί όπως καταρτιστεί εξ υπαρχής, το κάθε κονδύλι δηλαδή, το κάθε πρόγραμμα σε όποιο Υπουργείο, σε όποια Υπηρεσία, να επανεξεταστεί, να δικαιολογηθεί επειδή ακριβώς μέσα σε αυτό το σκηνικό δεν έχουμε το δικαίωμα έστω κι ένα ευρώ να ξοδεύουμε ως κρατική δαπάνη χωρίς να είναι απολύτως δικαιολογημένο κι αυτή ακριβώς θα είναι η προσέγγιση της νέας Κυβέρνησης».
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές της Γενικής Λογίστριας Ρέας Γεωργίου ότι μέχρι τις 29 Απριλίου πρέπει να εξευρεθούν 80 εκ. ευρώ για να μην υπάρξει στάση πληρωμών, ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι είναι σε καθημερινή διαρκή επικοινωνία με τη Γενική Λογίστρια, με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους ούτως ώστε να διασφαλιστεί πως στις επόμενες λίγες ημέρες, εβδομάδες το κράτος θα μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά μέχρι την εκταμίευση της πρώτης δόσης.
Στις ανησυχίες για πιθανή στάση πληρωμών αυτό το μήνα, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι «είναι τόσο ξεκάθαρο το ζήτημα, νοουμένου ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση (στην επικύρωση του μνημονίου) δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα».
Ανέφερε επίσης ότι όλα τα νομοσχέδια που εκκρεμούν και αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση και επικύρωση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης αλλά και την εκταμίευση της πρώτης δόσης, θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί αυτό τον μήνα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
Σε ερώτηση πότε θα γίνει το κούρεμα της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «αυτό που μπορώ από πλευράς μου να τονίσω, μιλώντας εκ μέρους της Κυβέρνησης κι όχι εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας είναι την ανάγκη της ταχύτερης δυνατής ομαλοποίησης της κατάστασης στο τραπεζικό μας σύστημα».
«Θεωρούμε πως είναι κατεπείγουσα ανάγκη για παράδειγμα η Τράπεζα Κύπρου να εξέλθει από το καθεστώς της διαχείρισης, να οριστεί Διοικητικό Συμβούλιο και Εκτελεστική Διεύθυνση επειγόντως, δεν μπορεί ένα μεγάλο τραπεζικό σύστημα, όπως είναι η Τράπεζα Κύπρου σε αυτή την δύσκολη περίοδο να παραμένει ουσιαστικά ακέφαλη», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, ως Κυβέρνηση, είπε, έχουν την άποψη πως τα περιοριστικά μέτρα πρέπει σταδιακά μεν αλλά αποφασιστικά να χαλαρώσουν, να δοθούν ανάσες στην οικονομία, να διευκολυνθούν ταυτόχρονα οι διεθνείς τράπεζες να λειτουργήσουν και να συνεχίσουν να λειτουργούν στην Κύπρο χωρίς να υποτιμούμε τον κίνδυνο που θα προέκυπτε από μια απρόσεκτη ή βεβιασμένη χαλάρωση, σταδιακά αλλά αποφασιστικά.
Αυτός, ανέφερε, είναι ο στόχος της Κυβέρνησης, οι περιορισμοί να αρθούν για να ομαλοποιηθεί από την μια η κατάσταση στο τραπεζικό μας σύστημα, να αρχίσει να επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα αλλά και το κυριότερο να μπορέσει η οικονομία, οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας να λειτουργήσουν.
«Αυτός είναι ο στόχος της Κυβέρνησης, αυτή είναι η προτεραιότητα μας γι αυτή την περίοδο να σταθεροποιήσουμε οριστικά την κατάσταση, να επικυρώσουμε και να διασφαλίσουμε την επικύρωση της δανειακής σύμβασης και από τους εταίρους μας να λάβουμε την πρώτη δόση και να ξεκινήσει σιγά-σιγά η πορεία για τη διόρθωση και επανεκκίνηση της οικονομίας μας’’, πρόσθεσε
Κληθείς να σχολιάσει κατηγορίες ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ένα σχέδιο Β για αντιμετώπιση της κατάστασης, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «έχω επεξηγήσει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής πως για την Κυβέρνηση δεν τίθεται ζήτημα εξόδου από το ευρώ, εξόδου από την ΕΕ ή αναζήτηση ανύπαρκτων ουσιαστικά εναλλακτικών επιλογών που θα διασφάλιζαν την κυπριακή οικονομία χωρίς την βοήθεια, το δάνειο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης».
Αυτή, σημείωσε, «είναι η ξεκάθαρη θέση της Κυβέρνησης κι είμαστε καταδικασμένοι να προσπαθήσουμε και να πετύχουμε».
Αν, συνέχισε, κάποιος έχει άλλη εισήγηση, άλλη επιλογή που θα διασφαλίζει για παράδειγμα πως οι μισθοί και οι συντάξεις του κόσμου θα συνεχίσουν να πληρώνονται, πως τα δάνεια που το κράτος χρωστά θα αναχρηματοδοτούνται για να αποφύγουμε ακριβώς την πλήρη κατάρρευση και την χρεοκοπία, είναι υπεύθυνος αυτή την εναλλακτική πρόταση να την προσδιορίσει και να την παρουσιάσει.
Η Κυβέρνηση, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, έχει αναλάβει τις ευθύνες της, έχει παρουσιάσει μια πρόταση.
«Αναγνωρίζουμε πως είναι οδυνηρή. Πληρώνουμε ουσιαστικά το τίμημα μιας πορείας που έχει οδηγήσει την κυπριακή οικονομία στο χείλος της καταστροφής. Είναι η ώρα δυστυχώς που πληρώνουμε τον λογαριασμό για λάθη, παραλείψεις και ολιγωρίες του παρελθόντος αλλά είμαστε αποφασισμένοι να κοιτάξουμε μπροστά, να επανεκκινήσουμε την κυπριακή οικονομία και ασφαλώς να την κρατήσουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου