Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Έξι χιλιάδες ονόματα περιέχει η λίστα των εκροών


Η λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τα κακώς κείμενα, που το οδήγησαν στην τραγική σημερινή κατάσταση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών. 


Μεταξύ άλλων, η επιτροπή έχει ενώπιον της, νέες λίστες που αφορούν εκροές κεφαλαίων πριν από το κρίσιμο Eurogroup. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Συλλούρης, εξέφρασε, μετά το πέρας της συνεδρίας, τις αμφιβολίες του ως προς το κατά πόσον δόθηκαν όλα τα ονόματα που ζητήθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα.
Την απογοήτευση του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης για το γεγονός ότι τέθηκαν ενώπιον της Βουλής ονόματα και εταιρείες που απέσυραν χρήματα από την Κύπρο 15 μέρες μόνο, πριν την κρίσιμη συνεδρία του Eurogroup, ενώ η βουλή ζήτησε τα ονόματα που απέσυραν χρήματα μέχρι και ένα χρόνο πριν.

Στις λίστες που έχουν κατατεθεί στη βουλή περικλείονται περίπου 6000 άτομα και εταιρείες, είπε ο κ. Συλλούρης, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν παράξενες εκροές αλλά υπάρχουν και άτομα που δεν πρέπει να στοχοποιηθούν και αυτός είναι ο λόγος που δεν δίδονται στη δημοσιότητα τα ονόματα».

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν τα προνομιακά δάνεια, τα δάνεια που παραχωρήθηκαν σε ανώτατα στελέχη των τραπεζών με χαριστικά επιτόκια, οι διαγραφές δανείων σε επώνυμα πρόσωπα και οι μισθοί και τα μπόνους ανώτατων τραπεζικών στελεχών και πώς αυτά διακυμάνθηκαν από το 2007 μέχρι το 2012.

Επίσης συζητήθηκε η προώθηση δανείων σε ξένα νομίσματα χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των δανειοληπτών για τους συναλλαγματικούς κινδύνους και την επέκταση του δικτύου υποκαταστημάτων των τραπεζών στην Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Κατά την έναρξη της συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών, στις 2 Απριλίου, η οποία τελικά αναβλήθηκε, ο Αναπληρωτής Πρόεδρός της Επιτροπής Φειδίας Σαρίκας είπε ότι το Συνεργατικό Κίνημα έχει αποστείλει στοιχεία προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με νομικά και φυσικά πρόσωπα που απέσυραν καταθέσεις τους τελευταίους μήνες.

Η συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών είχε αναβληθεί λόγω μη παρουσίας του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρου Κληρίδη και εκπροσώπων της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών εξαιτίας των μαραθώνιων συσκέψεων που διεξάγονταν σε σχέση με το μνημόνιο.

Στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών είχαν κληθεί να παραστούν ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και τα Μέλη της Επιτροπής για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές, ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Έφορος Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Γενικός Διευθυντής του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας,  η Ειδική Διαχειρίστρια για την εκτέλεση των μέτρων εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα, ο Πρόεδρος και τα Μέλη του τέως Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας και ο τέως Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: