Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Διαμαρτυρία των εργαζομένων των Κ.Α έξω από το Προεδρικό

Μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο οι εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές, την ώρα που το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίαζε εντός του Προεδρικού για λάβει αποφάσεις αναφορικά με το μέλλον της εταιρείας.




Οι εργαζόμενοι ζήτησαν τη στήριξη της Κυβέρνησης έτσι ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο της εταιρείας και την άμεση λήψη σχετικής πολιτικής απόφασης.
Αντιπροσωπεία των εργαζομένων εισήλθε στο Προεδρικό και συναντήθηκε με το Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Παναγιώτη Αντωνίου, ενώ συνομίλησαν και με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Τάσο Μητσόπουλο πριν αυτός εισέλθει στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τα όσα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δήλωσαν εξερχόμενοι από το Προεδρικό, ο Υπουργός Συγκοινωνιών τους διαβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί μαζί τους για να συζητήσει τις όποιες αποφάσεις ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν γύρω στις 9.00 στα κεντρικά γραφεία των Κυπριακών Αερογραμμών και πορεύτηκαν προς το Προεδρικό. Κρατούσαν πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Όχι στην ανεργία», «Κατοχύρωση των θέσεων εργασίας μας», «Όχι στην καταστροφή των Κυπριακών Αερογραμμών», «Καθαρές λύσεις για τις αερομεταφορές».
Αντιπροσωπεία των εργαζομένων με εκπροσώπους των συντεχνιών ΣΥΝΙΚΑ-ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΣΥΠΚΚΑ, ΑΣΥΣΕΚΑ ΚΑΙ ΠΑΣΥΠΙ επέδωσαν Ψήφισμα προς τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου για να το παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στο Ψήφισμα τους οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση λήψη πολιτικής απόφασης στήριξης των Κυπριακών Αερογραμμών, προκειμένου η εταιρεία να συνεχίσει τη λειτουργία και την αποστολή της «ιδιαίτερα σ’ αυτές τις δύσκολες για την Κύπρο συνθήκες».
Ζητούν ακόμα όπως εφαρμοστούν άμεσα οι πρόνοιες του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Air France – KLM, αλλά και να διασφαλιστεί το Ταμείο Προνοίας των εργαζομένων.
Αναφέρουν ακόμη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως θεωρούν ότι τυχόν απόφαση για αναστολή της λειτουργίας της εταιρείας θα είναι καταστροφική για την οικονομία και τον τουρισμό με άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες, ενώ θα στείλει και στην ανεργία 1000 εργαζόμενους με όλες τις συνέπειες για τις οικογένειες τους.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της ΣΥΝΙΚΑ - ΣΕΚ Αντρέας Πιερίδης, ο Υπουργός Συγκοινωνιών διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία των εργαζομένων που εισήλθε στο Προεδρικό ότι ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τις Κυπριακές Αερογραμμές και δεσμεύτηκε ότι μετά την όποια απόφαση λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο θα καλέσει τις συντεχνίες των εργαζομένων για συζήτηση του θέματος.
Ο κ. Πιερίδης εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση αλλά και την ελπίδα ότι «η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για διατήρηση των ΚΑ» θα τηρηθεί, πως οι αγωνίες των εργαζομένων θα εισακουστούν αλλά και ότι το αποτέλεσμα της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου θα είναι η διατήρηση των ΚΑ.
Επανέλαβε παράλληλα την ετοιμότητα των εργαζομένων να συζητήσουν οποιοδήποτε σενάριο διατηρεί τις Κυπριακές Αερογραμμές. «Είναι η ώρα των πολιτικών αποφάσεων και η ώρα που πρέπει όλοι, όπως κι εμείς οι συνδικαλιστές αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας να την αναλάβουν και οι πολιτικοί».
Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία εξήγησε στον Υπουργό Συγκοινωνιών τις θέσεις των εργαζομένων, ζητώντας του να αποφεύγει να μιλά για αναστολή των εργασιών των ΚΑ και να τοποθετηθεί καθαρά υπέρ της διατήρησης της εταιρείας.
Ζήτησε παράλληλα από την Κυβέρνηση να πάρει στις σωστές αποφάσεις για επιβίωση της εταιρείας ενώ κάλεσε και τους εργαζόμενους στις ΚΑ να επαγρυπνούν και να αγωνιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή για τη διάσωση της εταιρείας.
«Μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε, να είμαστε σε εγρήγορση και ό,τι ώρα καλεστούμε να διαδηλώσουμε για τι θέσεις εργασίας και τη λειτουργία της εταιρείας που για 65 χρόνια προσφέρει στον τόπο» πρόσθεσε.
Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν ειρηνικά γύρω στις 11:15 π.μ.
Η παρουσία της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας ήταν έντονη τόσο εντός του Προεδρικού όσο και εκτός, ενώ η Τροχαία προέβαινε στις ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: