Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Όνειρα και σχέδια για την Αμμόχωστο με τουρκικές προδιαγραφές!

Φανούλα Αργυρού
Αχαλίνωτες οι … δραστηριότητες με σεμινάρια και  συζητήσεις για το θέμα της Αμμοχώστου. Πέραν από το σεμινάριο που διοργανώθηκε από κοινού από το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics στις 21 Φεβρουαρίου 2014 και το Τμήμα Σύγχρονων τουρκικών σπουδών του λονδρέζικου πανεπιστημίου, για το οποίο αναφέρθηκε το Sigmalive, και άλλα ΜΜΕ, έλαβε χώρα και μια άλλη συνάντηση την προηγουμένη, σε αίθουσα κτιρίου της βρετανικής Βουλής, στο Porculis House.


Στη συνάντηση, την οποία διοργάνωσε η αγγλίδα Μαίρη Σάουθκοτ, με τίτλο « Αναβιώνοντας την Αμμόχωστο σε οικολογική πόλη», που ήταν μάλλον υπό τύπον ερωτήσεων και απαντήσεων, έλαβαν μέρος  Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μέλη της οργάνωσης της νεοσύστατης  λεγόμενης Ecocity group, της πρωτοβουλίας για δικοινοτική Αμμόχωστο και ορισμένα άλλα άτομα της παροικίας καθώς και εκπρόσωπος των Βαρωσιωτών Βρετανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που πήραμε, πολύ πιο ενδιαφέρουσες ήσαν οι απόψεις που εκφράστηκαν σ΄αυτή την συνάντηση παρά στο LSE. Ότι  η περιοχή της Αμμοχώστου για την οποία  γίνεται λόγος για επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι από την περίκλειστη πόλη ΜΟΝΟ. Η μέλλουσα Αμμόχωστος θα περιλαμβάνει από Σαλαμίνα στον Άγιο Μέμνων και θα καλύπτει τα αρχεία μνημεία, και αυτό για να εξασφαλιστεί  χρηματοδότηση από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Το κομμάτι αυτό αποτελεί περίπου το 12.75% του εδάφους ενώ το υπόλοιπο σχεδόν 78% της Αμμοχώστου θα είναι  υπό το έλεγχο των κατεχομένων ή της ομόσπονδης τουρκικής πολιτείας που θα δημιουργηθεί.
Ο κ. Συμεών Μάτσης, της  πρωτοβουλίας για δικοινοτική Αμμόχωστο, (Bicommunal Famagusta Initiative) που δημιουργήθηκε πρόσφατα,  εξέφρασε τη θέση ότι τα Γυμνάσια και τα δημοτικά  όταν θα ανοίξουν θα πρέπει να ανοίξουν ως μικτά ….  Άξιον απορίας γιατί σε μια εξ΄ολοκλήρου ελληνική περιοχή τα σχολεία να  ανοίξουν μικτά! Είπε επίσης ότι  υπάρχουν σχέδια να επεκταθεί το ούτω καλούμενο Ανατολικό πανεπιστήμιο σε χωρητικότητα 14,000 χιλιάδων από τις 10,000 για να περιλαμβάνει και Έλληνες φοιτητές και ότι αυτό θα διδάσκει στα αγγλικά.. Σε εισήγηση γιατί να μην ανοικτούν παραρτήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Αμμόχωστο ο κ. Μάτσης ισχυρίστηκε ότι  θα είναι ασύμφορο και δεν θα δουλέψει.
Άλλο σημείο ενδιαφέροντος που αναφέρθηκε από τον κ. Γ. Λόρδο (της BFI και του Famagusta Ecocity Project)  είναι ότι το υφιστάμενο λιμάνι θα μετατραπεί σε Μαρίνα και υπάρχουν σχέδια για να κτιστεί νέο λιμάνι πιο μέσα στη μελλοντική υπό τουρκική διοίκηση περιοχή και να δημιουργηθούν μονοπάτια πεζών από τον Άγιο Μέμνονα προς τη Σαλαμίνα.
Ο κ. Μάτσης ήταν ανένδοτος ότι τα κτίρια δεν συμμορφώνονται δομικά πλέον με τρέχοντες  κανονισμούς κτηρίων και πρέπει όλα να κατεδαφιστούν προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις από μεγάλος οίκους ώστε να κινήσει το ενδιαφέρον να δημιουργηθούν μεγάλες κοινοπραξίες για νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.
Τουρκοκύπρια  φοιτήτρια, μέλος του Ecocity, όπως μας λέχθηκε, υποστήριξε τα δικαιώματα των εποίκων να μείνουν και ως απάνθρωπο να διωχθούν μετά από 40 χρόνια αλλά απέφυγε να απαντήσει σε παρατήρηση Βαρωσιώτη, αν θεωρεί εξίσου απάνθρωπο τον ξεριζωμό των Ελληνοκυπρίων από τα σπίτια τους για 40 χρόνια.  Αλλος Τουρκοκύπριος υπεστήριξε την κατεδάφιση όλων των κτιρίων και να γίνει η πόλη ένα δάσος και πάρκο. ΄Οπως μας λέχθηκε, όλοι οι  Τουρκοκύπριοι ήσαν καλά συντονισμένοι μεταξύ τους, ο καθένας με την δική του ερμηνεία και στόχο αποτελούσε ένα λιθάρι για τους υπόλοιπους.  Ο κ. Γιώργος Λόρδος μίλησε για ένα δεκαετές σχέδιο που προσανατολίζεται να δεχθεί νέα ζευγάρια. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τους μεγαλύτερους, χαμογέλασε λέγοντας μάλλον τα εγγόνια θα φροντίσουν για τους γονείς και παππούδες, ότι και να σημαίνει αυτό. (Aπό άλλο δημοσίευμα εντοπίστηκε ότι η εν λόγω τουρκοκύπρια είναι από τους εμπνευστές της Famagusta Ecocity project, Τσερέν Μπογκάτς).
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που πήραμε εκείνο που καταλάβαμε, είναι ότι δημιουργήθηκαν τελευταίως διάφορες ομάδες οι οποίες επεξεργάζονται διάφορα σενάρια και σχέδια, περιλαμβανομένων και  των νεο-σοφισθέντων σχεδίων για οικολογική υποτίθεται Αμμόχωστο,  με διάφορες περίεργες προδιαγραφές που σε τελική ανάλυση προωθούν μια μοιρασιά και της όσης περιοχής προκειμένου θα επιστραφεί, αν επιστραφεί  και όχι καθαρά ολόκληρης της πόλης στους νόμιμους εκτοπισθέντες Έλληνες κατοίκους της. Μια «δικοινοτική» περιοχή!
Και τίθενται κάποια ερωτήματα εδώ: Τι λέει ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός, συμφωνεί με όλα αυτά τα διάφορα σχέδια που ονειρεύονται κάποιες ορμώμενες ομάδες σχεδιάζοντας δίχως τον ξενοδόχο; Eφόσον οι περιουσίες για τις οποίες γίνεται λόγος και σχεδιασμός, πρωτίστως  από Τουρκοκύπριους σε σεμινάρια και συζητήσεις εδώ και εκεί,  δεν τους ανήκουν!!!
Και το σπουδαιότερο: Τι σχέση έχουν όλα αυτά τα με τις πρόνοιες του ψηφίσματος 550 του 1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας  των Ηνωμένων Εθνών, και την άνευ όρων επιστροφή όλων των νομίμων κατοίκων της πόλης;
Πολύ σημαντικό το άρθρο του Δρ. Άρη Πετάση στο θέμα αυτό, ” Η περι της Αμμοχώστου επικοινωνιακή απάτη”, που αναρτήθηκε και στην Agora Dialogue.
Υ.Γ. Το κείμενο μεταδόθηκε από την γράφουσα και σε ανταπόκριση σήμερα το πρωί (26.2.2014) από το πρόγραμμα Λάζαρου Μαύρου, Ράδιο Πρώτο (Λευκωσία).

Φανούλα Αργυρού

Δεν υπάρχουν σχόλια: