Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

«Ήρθε ο καιρός για καινούργια πρόσωπα στα πολιτικά δρώμενα της χώρας». Η υποψήφια ευρωβουλευτής των Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου παραχώρησε συνέντευξη στον ΦΙΛΟΞΕΝΟ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΦΙΛΟΞΕΝΟ η υποψήφια ευρωβουλευτής της συμμαχίας ΕΔΕΚ – Οικολόγοι Ελένη Χρυσοστόμου, αναφέρθηκε στην υποψηφιότητά της, στο όραμά της για την ΕΕ, στην κοινή πορεία στις Ευρωεκλογές μεταξύ ΕΔΕΚ και Οικολόγων, στην λειτουργία της ΕΕ αλλά και σε μια σειρά άλλων θεμάτων, που σχετίζονται με την καλύτερη λειτουργία της Ενωμένης Ευρώπης.



1. Τι σας έκανε να αποφασίσετε να κατέλθετε ως υποψήφια ευρωβουλευτής με τους Οικολόγους;  Θεωρώ ότι η πολιτική πρέπει να συμβαδίζει με τη λέξη υπηρετώ. Το υπηρετώ πρέπει να συμβαδίζει με το καλό της χώρας μας και αυτό δεν πρέπει να περιορίζεται στα σύνορα της χώρας. Από τη στιγμή που έχουμε ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές από τις πιο σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον μας παίρνονται από τις Βρυξέλλες θεωρώ ότι η φωνή της Κύπρου, παρόλο το μέγεθος της θα πρέπει να ακούγεται δυνατά και διεκδικητικά. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε. Δεν έχουμε μόνο υποχρεώσεις έναντι της  Ευρώπης αλλά έχουμε δικαιώματα και ωφελήματα.

2. Γιατί να σας ψηφίσει ο κόσμος; Πιστεύω ήρθε ο καιρός για καινούργια πρόσωπα στα πολιτικά δρώμενα της χώρας και όχι να συνεχίζεται η ανακύκλωση από  τα ίδια πρόσωπα. Πρέπει να δοθεί φωνή αλλά και η ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να υπηρετήσουν τη χώρα τους.


 3. Ποιο το όραμά σας για την ΕΕ και την λειτουργία της; Δυστυχώς η εικόνα της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια δεν είναι και η καλύτερη  αφού επιβάλλονται πολιτικές λιτότητας από τις χώρες του Βορρά προς τις χώρες του Νότου. Αυτό είχε τα γνωστά αποτελέσματα των εκατομμυρίων ανέργων, των αστέγων και των φτωχών. Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα η Ευρώπη να επαναπροσδιορίσει τις αξίες της και το λόγο ύπαρξη της. Να θυμηθούν τα κράτη μέλη της  γιατί δημιουργήθηκε και ποιες αξίες θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει.




4. ΕΔΕΚ και Οικολόγοι έχετε κοινό υποψήφιο σε αυτές τις εκλογές. Τι σας οδήγησε να πάρετε ως Οικολόγοι αυτή την απόφαση; Δεν ήταν δύσκολη να παρθεί η απόφαση αυτή γιατί τα δύο Κινήματα έχουν όμορες απόψεις στα δύο βασικά προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τη χώρα μας. Το ένα είναι το κυπριακό και το άλλο η οικονομία. Ήδη υπάρχει μια πετυχημένη συνεργασία τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο. Αυτή η συνεργασία ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές. Πάντοτε με σεβασμό στην ιδεολογία του κάθε Κινήματος και στις διαφορετικές απόψεις τις οποίες εκφράζει το καθένα.


 5. Πιστεύετε ότι οι Ευρωβουλευτές μας πρέπει να είναι περισσότερο διεκδικητικοί; Φυσικά θα πρέπει να είναι πιο διεκδικητικοί. Πρέπει να δίνουν μάχες στο Ευρωκοινοβούλιο και να υπερασπίζονται τα δίκαια της χώρας μας. Όπως ανάφερα πιο πάνω δεν έχουμε μόνο υποχρεώσεις έναντι τις Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά έχουμε και δικαιώματα και ωφελήματα. Επίσης θα πρόσθετα ότι η Κυπριακή Βουλή πρέπει να συνεργαστεί πιο στενά με τους Ευρωβουλευτές της χώρας και να αντλεί πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα της Ευρώπης. Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται μια πιο εποικοδομητική εργασία και θα επωφελείται άμεσα η χώρα μας.


6. Που πρέπει να δώσει έμφαση η Κύπρος στην Ευρώπη για να πείσει για την εισβολή και κατοχή στο Νησί;  Πιστεύω ότι θα μπορούσε να γίνει περισσότερη δουλειά στο διπλωματικό επίπεδο. Η Τουρκική διπλωματία κυριολεκτικά  αλωνίζει τα διπλωματικά σαλόνια και κερδίζει έδαφος. Ήρθε η ώρα να κάνουμε το ίδιο και καλύτερα. Δεν μπορούμε να πείσουμε κανένα για το πρόβλημα μας αν εμείς οι ίδιοι δεν το προβάλλουμε όσο θα έπρεπε. Πάρτε παράδειγμα την εξαμηνία της Προεδρίας της Κύπρου του Συμβουλίου της Ευρώπης . Χάσαμε μια χρυσή ευκαιρία να προβάλουμε το πολιτικό πρόβλημα της χώρας λόγο λανθασμένων χειρισμών και πολιτικών αποφάσεων. Δεν πρέπει να χάνεται η παραμικρή ευκαιρία για την  προώθηση και προβολή των αποτελεσμάτων της εισβολής και κατοχής του νησιού μας από μια χώρα που μάλιστα είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

7. Ποιοι οι στόχοι των Οικολόγων σε αυτές τις εκλογές; Ο στόχος των Οικολόγων αυτές τις εκλογές είναι να δυναμώσει η φωνή της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο. Είτε στους Σοσιαλιστές είτε στους Ευρωπαίους πράσινους. Η προσδοκία μας είναι να μπορούμε να παρακολουθούμε από κοντά τα δρώμενα στις Βρυξέλλες και να παρεμβαίνουμε δυναμικά και αποτελεσματικά.


 8. Μπορεί να δούμε συνεργασία ΕΔΕΚ – Οικολόγων και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις; Είναι πολύ πρόωρο να μιλάει κάποιος για συνεργασία σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Άλλωστε όπως είπα πριν το κάθε Κίνημα σέβεται τη διαφορετικότητα του άλλου και την ακεραιότητα του. Τα δύο κινήματα διατηρούν την ιδιαιτερότητα τους και την ανεξαρτησία τους. Στην ατζέντα μας υπάρχουν μόνο η τρεις λέξεις : συνεργασία, συνεργασία, συνεργασία.



9. Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους ψηφοφόρους; Θα έλεγα το πολύ απλό ‘’να δώσουν την ψήφο τους’’ . Είναι κατανοητό ότι μετά και τον προηγούμενο χρόνο και τις περιπέτειες που έχουν σύρει τη χώρα μας οι αποφάσεις του Eurogroup, οι Κύπριοι πολίτες να νιώθουν δυσαρέσκεια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως αυτό είναι ένα τρανό παράδειγμα πως επηρεάζετε η ζωή όλων μας από τις αποφάσεις που παίρνονται στις Βρυξέλλες. Για το λόγο αυτό όλοι πρέπει να πάμε στις κάλπες για να ενδυναμωθεί η φωνή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: