Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Πάει για ευρύ ανασχηματισμό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ευρύς ανασχηματισμός επίκειται μετά την Τετάρτη, αν η απόφαση του ΔΗΚΟ είναι αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Σχεδιασμοί επί χάρτου, γίνονται στο προεδρικό προκειμένου να καταρτισθεί το νέο υπουργικό σχήμα, σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΗΚΟ.



Κλειστά, ωστόσο, κρατά τα χαρτιά του ο Πρόεδρος, εν αναμονή της οριστικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του συγκυβερνώντος κόμματος. Επιθυμία του, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, να τηρηθούν οι γέφυρες επικοινωνίας με το ΔΗΚΟ και να διασφαλιστεί η ενότητα και η αγαστή συνεργασία.

Βέβαιος κρίνεται σε περίπτωση αποχώρησης, ο ευρύτερος κυβερνητικός  ανασχηματισμός. Πρώτο μέλημα θα είναι η πλήρωση των τεσσάρων υπουργικών θέσεων.

Οι πληροφορίες φέρουν το Σωκράτη Χάσικο να καταλαμβάνει τη θέση του Φώτη Φωτίου στο υπουργείο Άμυνας, αφού κατέχει άριστα το αντικείμενο, λόγω και της θητείας που διετέλεσε στο παρελθόν.

Στο νευραλγικό υπουργείο Εμπορίου, μετά την επιτυχή παρουσία του Γιώργου Λακκοτρύπη ως τεχνοκράτη, γίνονται σκέψεις για διορισμό του Μάνθου Μαυρομμάτη.

Για το Υπουργείο Παιδείας, προβάδισμα έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, τον οποίο προκρίνουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και η πανεπιστημιακή κοινότητα, λόγω της θητείας του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας. Για το ίδιο υπουργείο σκέψεις γίνονται και για την Αλεξάνδρα Γαλανού. 

Δύο είναι τα σενάρια για το υπουργείο Υγείας. Μετακίνηση του υφυπουργού παρά τω προέδρω Κωνσταντίνου Πετρίδη, ή διορισμό του γενικού διευθυντή Ινστιτούτου νευρολογίας και Γενετικής Φίλιππου Πατσαλή.

Γυναικείο όνομα ενδέχεται να διαδεχθεί το Σωκράτη Χάσικο στο ΥΠΕΣ, με τις σκέψεις να εστιάζονται στην Αλεξάνδρα Ατταλίδου.
Σημαντική είναι για τον πρόεδρο Αναστασιάδη η πλήρωση της θέσης του επιτρόπου στην ΕΕ.

Επιθυμεί δυνατή παρουσία λόγω εξελίξεων στο Κυπριακό, αλλά και του αναβαθμισμένου ρόλου της Κύπρου στην Ευρώπη. Ιωάννης Κασουλίδης και Χρίστος Στυλιανίδης, είναι τα ονόματα που εμπιστεύεται απόλυτα ο Πρόεδρος, επειδή πληρούν τα κριτήρια και λόγω πείρας.

Αν η επιλογή είναι ο Χρίστος Στυλιανίδης, τότε την εκπροσώπηση της κυβέρνησης θα αναλάβει ο Τάσος Μητσόπουλος.

Στη σημαντική θέση του Πρέσβη στην Αθήνα, φαίνεται ότι μετατίθεται ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου, Παναγιώτης Αντωνίου, παρόλο που εκπαιδευτικοί κύκλοι τον προτείνουν για το υπουργείο Παιδείας. Ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα είναι ο διάδοχος του. 

Οι εν λόγω σχεδιασμοί, γίνονται πάντα σε συνάρτηση με τη δημιουργία υφυπουργείων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί απαραίτητη τη δημιουργία τριών υφυπουργείων, ανάπτυξης, ευρωπαϊκών θεμάτων και ναυτιλίας, με το επιχείρημα ότι μόνο έτσι θα προωθηθεί η ανάπτυξη και θα βοηθηθεί η οικονομία του τόπου.

Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί, για την πιθανότητα διαζυγίου με το ΔΗΚΟ και να μην εξασφαλιστεί πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, για τη θεσμοθέτηση των υφυπουργείων.




Δεν υπάρχουν σχόλια: