Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Κινδυνεύει με απόσχιση η Ουκρανία

Την ανησυχία του σχετικά με τις «ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων» και τις απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας στην Κριμαία - όπου ζει κυρίως ρωσόφωνος πληθυσμός – εξέφρασε ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.


Ο Τουρτσίνοφ κάλεσε τα σημαντικότερα υπουργεία και υπηρεσίες του ουκρανικού κράτους για να συζητηθεί το ζήτημα της Κριμαίας μετά τις διαδηλώσεις στη νότια χερσόνησο εναντίον των ηγετών που ανέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο έπειτα από την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Στο Δικαστήριο της Χάγης ο Γιανουκόβιτς

Ένας ρωσόφωνος δήμαρχος διορίστηκε στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι της Κριμαίας όπου σταθμεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ρωσόφωνοι στην περιοχή διαδήλωσαν επιδεικνύοντας εχθρότητα έναντι των νέων αρχών στην πρωτεύουσα.

«Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήσαμε πώς να μην επιτρέψουμε να υπάρξουν περαιτέρω ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων και απειλές στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την τιμωρία των ανθρώπων που είναι ένοχοι για αυτές», ανέφερε το γραφείο του Τουρτσίνοφ σε μια γραπτή ανακοίνωσή του.

Στην Κριμαία έχουν αρχίσει να ακούγονται πλέον ανοιχτά φωνές που τάσσονται υπέρ κινήσεων με σκοπό την απόσχιση από την Ουκρανία. Η χερσόνησος ήταν ρωσικό έδαφος πριν υπαχθεί το 1954 στην δικαιοδοσία της Ουκρανίας, η οποία ήταν τότε, όπως και η Ρωσία, μέρος της σοβιετικής ένωσης.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών στην Κριμαία μιλάει τη ρωσική γλώσσα και η περιοχή διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Ορισμένοι ρωσόφωνοι έχουν αρχίσει να σχηματίζουν παραστρατιωτικές ομάδες εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ενόχλησή τους για τις πολιτικές μεταβολές στο Κίεβο.

Fitch: Απειλούνται οι ρωσικές τράπεζες

Στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε ότι η πολιτικοοικονομική κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς ορισμένες ρωσικές τράπεζες, κυρίως τις κρατικές, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα.

Συνολικά τα δάνεια των ρωσικών τραπεζών στην Ουκρανία ανέρχονται στο ποσό των 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το μεγαλύτερο μέρος έχει δοθεί από κρατικές τράπεζες, επισημαίνει ο οίκος που θεωρεί ότι αυτές που «απειλούνται» περισσότερο είναι η Vnechekonombank (VEB), η Gazprombank και η VTB.

«Η σημαντική έκθεση των ρωσικών τραπεζών στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει τη φερεγγυότητα ορισμένων από αυτές εάν οι δανειολήπτες πληγούν από τις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές πιέσεις», σημειώνει ο Fitch.

Επισφαλή θεωρούνται κυρίως τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε Ουκρανικές εταιρείες και σε Ρώσους και Ουκρανούς επιχειρηματίες που έχουν αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία στη χώρα.



real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: