Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Πέθανε σε ηλικία 110 ετών η γηραιότερη επιζούσα του Ολοκαυτώματος

Μία γυναίκα 110 ετών, η οποία πιστεύεται ότι ήταν η γηραιότερη επιζούσα του Ολοκαυτώματος, πέθανε την Κυριακή στο Λονδίνο, ανακοίνωσε η οικογένειά της. Η Αλις Χερζ-Σόμερ, ήταν μια Εβραία μουσικός από την Πράγα με ιδιαίτερο χάρισμα στο πιάνο.


 Το 1943, οι Ναζί την έστειλαν μαζί με τον γιο της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίενσταντ, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τόσο ο σύζυγός της, Λέοπολντ, όσο και η μητέρα της, Σόφι, σκοτώθηκαν στο Αουσβιτς, ωστόσο ο γιος της επέζησε του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο εγγονός της, Αριελ Σόμερ, επιβεβαίωσε την Κυριακή το θάνατό της λέγοντας: "Η Αλις Σόμερ απεβίωσε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο κρεβάτι της κοντά στην οικογένειά της. Πολλά έχουν γραφτεί για αυτήν αλλά για όλους εμάς που την ξέραμε καλύτερα, ήταν η αγαπητή μας Τζίτζι". "Μας αγαπούσε πολύ, γελούσαμε όλοι μαζί και μας δίδαξε την αγάπη για τη μουσική. Αποτέλεσε έμπνευση και ο κόσμος μας θα είναι φτωχότερος χωρίς αυτή δίπλα μας", πρόσθεσε.

Η Χερζ-Σόμερ γεννήθηκε στην Πράγα το 1903. Αυτή και ο γιος της, Ραφαέλ, απελευθερώθηκαν από τη ναζιστική αιχμαλωσία το 1945, αναφέρει το Ρόιτερς. Υστερα μετανάστευσε στο Ισραήλ προτού τελικά κατοικήσει μόνιμα στη Βρετανία. Ο Ραφαέλ, ένας καταξιωμένος τσελίστας και μαέστρος, πέθανε το 2001. Ενα ντοκιμαντέρ με τίτλο "The Lady in Number 6", εξιστορεί τη ζωή της Σόμερ και έχει προταθεί για Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους στα επερχόμενα βραβεία.Δεν υπάρχουν σχόλια: