Το πιο ακριβό και το πιο αργό ιντερνέτ στην Ευρώπη διαθέτει η Κύπρος σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έρευνας που ανέπτυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς μίλησε επί του θέματος ...
στο Super Sport Fm και την εκπομπή «Η Κύπρος σήμερα», δηλώνοντας χαρακτηρίστηκα ότι «όλη η Ευρώπη τρέχει με ταχύτητες ηλεκτρικής μηχανής ενώ η Κύπρος τρέχει με ταχύτητα κάρβουνου». Ο κ. Πρωτοπαπάς δεν δίστασε να επιρρίψει ευθύνες στον ρυθμιστή των τηλεπικοινωνιών της Κύπρου, ενώ τον κάλεσε να κάνει «σωστά τη δουλειά του». Ο Επίτροπος Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων υποστήριξε πάντως σε διευκρινιστικό δελτίο τύπου, ότι, οι αναφορές και οι δηλώσεις που αφορούν τόσο την εν λόγω έρευνα όσο και το θέμα διαδικτύου γενικότερα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σημείωσε ότι γίνεται σύγκριση τιμών σε δύο ανόμοια πράγματα.
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ.
Σε ερώτηση ως προς την εισήγηση του για την αντιμετώπιση του φαινομένου που παρατηρείται στο νησί μας σε σχέση με την ψηφιακή οικονομία, ο κ. Πρωτοπαπάς σημείωσε: «Η εισήγησή μου είναι ότι ο ρυθμιστής των τηλεπικοινωνιών της Κύπρου πρέπει να καθίσει να κάνει τη δουλειά του σωστά, γιατί δυστυχώς δεν κάνει τη δουλειά του σωστά». «Τον είδα μόνο να προσπαθεί να δικαιολογήσει τις τιμές με το ότι η cyta είναι ακριβή επειδή έχει ακριβές καθαρίστριες, ακριβούς εργάτες που σκάβουν, ακριβό τρόπο λειτουργίας κτλ» είπε. Ευθύνες επίρριψε και ενάντια στο Διοικητικό Συμβούλιο της CYTA, «προτείνω επίσης στο Διοικητικό συμβούλιο της Cyta να ασχοληθεί επιτέλους με την ανάπτυξη δικτύου. Δυστυχώς δεν έχει καθίσει κανένας να ασχοληθεί με αυτό το θέμα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Είναι όλοι πολιτικά διορισμένοι χωρίς να έχουν οποιοδήποτε άγχος για την εταιρεία και την ανάπτυξη της Κύπρου» είπε.
Η ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ.
Υπενθυμίζουμε ότι στην έρευνα αναφέρεται ότι ένας από τους λόγους για τον χαμηλό βαθμό διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Κύπρο θα μπορούσε να είναι η τιμή της συνδρομής, δεδομένου ότι η χώρα μας έχει την ακριβότερη βασική ευρυζωνική σύνδεση στην ΕΕ (1η). Ένας Κύπριος που επιθυμεί να γίνει συνδρομητής σε ευρυζωνική σύνδεση πρέπει να δαπανήσει κατά μέσο όρο το 3% του ακαθάριστου εισοδήματός του. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από τον συνολικό μέσο όρο της ΕΕ (1,3%). «Όταν ρωτήσεις τους ιθύνοντες γιατί είναι τόσο ακριβό το ιντερνέτ στην Κύπρο λένε ότι είναι επειδή είμαστε ένα νησί και είμαστε αποκομμένοι από τον έξω κόσμο κτλ» δήλωσε ο κ. Πρωτοπαπάς για να χαρακτηρίσει ως «ανοησίες» τις εν λόγω αιτιολογίες. «Αυτά όλα είναι ανοησίες, διότι το διεθνές κόστος του Ιντερνέτ σε μια σύνδεση είναι μόνο το 10% του ποσού που πληρώνει ο κύπριος πολίτης. Το υπόλοιπο 90% αποτελεί χρεώσεις της CYTA» είπε. Ερωτηθείς για το γεγονός ότι και οι ιδιωτικές εταιρείες στην Κύπρο προσφέρουν ακριβό ιντερνέτ, ανάφερε ότι «από τη στιγμή που η CYTA το έχει τόσο ακριβό, τότε και οι ιδιωτικές διατηρούν τις ίδιες ψηλές τιμές για να έχουν μεγαλύτερο κέρδος».
ΨΗΦΙΑΚΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟΙ.
Ο κ. Πρωτοπαπάς σημείωσε επί του θέματος ότι «το σημαντικότερο εύρημα αυτής της έρευνας είναι ότι είμαστε ψηφιακά χρεωκοπημένοι τόσο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όσο και στον τομέα του Ιντερνέτ». «Το ιντερνέτ και οι τηλεπικοινωνίες είναι σήμερα, η μηχανή του τρένου της ανάπτυξης μιας χώρας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλη η Ευρώπη τρέχει με ταχύτητες ηλεκτρικής μηχανής και εμείς τρέχουμε με ταχύτητα κάρβουνου» υπογράμμισε. Εξάλλου, πρόσθεσε, «αυτή την περίοδο δημιουργούνται και κυκλοφορούν σοβαρές υπηρεσίες όπως την υπηρεσία ¨Cloud¨ που διευκολύνει τον κόσμο, τους καταναλωτές και τις εταιρείες, ωστόσο δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην Κύπρο επειδή χρειάζονται μεγάλες ταχύτητες και φθηνό ιντερνέτ». «Για να έχει μια εταιρεία ψηλές ταχύτητες πρέπει να πληρώσει πέντε φορές την τιμή που πληρώνει μια εταιρεία για τις ίδιες υπηρεσίες στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι κρατάμε πίσω την ψηφιακή οικονομία. Οι τεχνολογικές επενδύσεις θέλουν ιντερνέτ και εμείς έχουμε χρεοκοπήσει στην παροχή αυτού του αγαθού στον κόσμο στην Κύπρο» κατέληξε.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΙ.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat αναφέρθηκε παράλληλα στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τα χαμηλά ποσοστά των διαδικτυακών αγορών στην Κύπρο, για να τονίσει ότι αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απουσία της «κουλτούρας του διαδικτύου». «Δυστυχώς όπως φάνηκε και από την έρευνα, οι Κύπριοι δεν είναι αρκετά εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο. Το 28% των Κυπρίων δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ιντερνέτ» σημείωσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα κατέδειξε ανάμεσα σε άλλα ότι μόλις το 48% διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες (αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, χρησιμοποίηση εργαλείων επεξεργασίας, εγκατάσταση νέων συσκευών κ.λπ.), ενώ η χρήση διαδικτυακών τραπεζικών υπηρεσιών (35%) και οι αγορές μέσω διαδικτύου (38%) είναι πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ. «Τα εν λόγω χαμηλά επίπεδα περιορίζουν την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας» παραδέχτηκε ο κ. Πρωτοπαπάς.
«ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΑΝΟΜΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ».
Ο Επίτροπος Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων θέλησε πάντως να προβεί σε διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της έρευνας .Υπέδειξε ότι οι σχετικές αναφορές και δηλώσεις στα ΜΜΕ «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ενώ σημείωσε ότι το συμπέρασμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο η Κύπρος είναι η χώρα με την πιο ακριβή βασική ευρυζωνική σύνδεση στην ΕΕ, «βασίζεται στη φθηνότερη προσφορά stand-alone (τιμή μίας μόνο υπηρεσίας, στην περίπτωση αυτή διαδικτύου) για ταχύτητα μεταξύ 12–30Mbps Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στην περίπτωση της Κύπρου ήταν δεσμοποιημένη προσφορά με τηλεόραση». Δηλαδή, όπως εξήγησε, γίνεται σύγκριση της τιμής δύο υπηρεσιών (διαδίκτυο και τηλεόραση) στην Κύπρο, με την τιμή μίας μόνο υπηρεσίας (διαδίκτυο) στην ΕΕ. Υποδεικνύει την ίδια ώρα ότι στις ταχύτητες που προτιμά ο Κύπριος καταναλωτής (6mbps), η Κύπρος είναι η 7η πιο φτηνή σύμφωνα με παρόμοια μελέτη (Van Dijk). Αναφέρεται ακόμη ότι το ΓΕΡΗΕΤ, σε παλαιότερη αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο 2014, όταν είχε πρωτοδημοσιευθεί παρόμοια μελέτη οίκου συμβούλων της, υποδείκνυε το πρόβλημα σύγκρισης τιμών δύο υπηρεσιών στην Κύπρο, λόγω της δεσμοποίησης της ευρυζωνικής σύνδεσης με την τηλεόραση, με την τιμή μίας υπηρεσίας μόνο (διαδικτύου) στα υπόλοιπα μέλη ΕΕ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραδέχεται στην απαντητική της επιστολή ότι όντως το προϊόν που χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση της Κύπρου ήταν δεσμοποιημένο με τηλεόραση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου