Απογοήτευση εκφράζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι για τη μη ανταπόκριση του Υπουργείου Εργασίας στα αιτήματα για νομική ρύθμιση των βασικών δικαιωμάτων τους, ως μέτρο στήριξης τους και προστασίας τους, από τις “αυθαιρεσίες και την ασυδοσία” της εργοδοσίας, σύμφωνα με ψήφισμα που επιδόθηκε στην Υπουργό Εργασίας κατά την πανσυνδικαλιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Στο ψήφισμά τους, οι συντεχνίες ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ και ΔΕΟΚ αναφέρουν ότι “εκ μέρους των εργαζομένων στα ξενοδοχεία που συγκεντρώθηκαν σήμερα για να εκφράσουν την οργή τους και την αγανάκτησή τους για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους, εκφράζουμε την απογοήτευσή μας για το γεγονός ότι ενώ καταγγείλαμε κατά συγκεκριμένο τρόπο την απαράδεκτη συμπεριφορά της πλειοψηφίας των ξενοδόχων έναντι των εργαζομένων και υποβάλαμε συγκεκριμένα αιτήματα για νομική ρύθμιση βασικών δικαιωμάτων τους, ως μέτρο στήριξης τους και προστασίας τους, από τις αυθαιρεσίες και την ασυδοσία της εργοδοσίας, το Υπουργείο σας δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα από αυτά”.
“Υποχρεωνόμαστε να επανέλθουμε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, με κύριο χαρακτηριστικό τη μαζική παραβίαση της συλλογικής σύμβασης και των κανονισμών για τους όρους υπηρεσίας στα ξενοδοχεία, και να επαναφέρουμε τις καταγγελίες και τα αιτήματα μας, όπως σας τα είχαμε υποβάλει με το υπόμνημα μας τον Απρίλη του 2014 και αναμένουμε από το Υπουργείο σας την άμεση έναρξη διαλόγου για την υλοποίηση τους”, προστίθεται.
Οι συντεχνίες σημειώνουν ότι “έχουμε την άποψη ότι τόσο εσείς προσωπικά όσο και η Κυβέρνηση έχουν πρωτεύοντα ρόλο να διαδραματίσουν όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σας καταγγέλλουμε και την προστασία των εργαζομένων, αφού η τροποποίηση των κανονισμών για τους όρους υπηρεσίας των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία μπορεί να γίνει μόνο με την υποβολή τροποποιητικού νομοσχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο”.
“Ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθείτε στα αιτήματα μας ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση, την οποία δεν επιθυμούμε, όμως δεν θα την αποφύγουμε εάν μας επιβληθεί”.
Εξάλλου, σε ψήφισμα τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής, αναφέρουν ότι “το Συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις των ξενοδόχων, του Υπουργείου Εργασίας, και της Βουλής, το Μάη του 2013 προχώρησαν σε παραχωρήσεις ύψους 15%, σε μια προσπάθεια διατήρησης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος”.
“Οι τελευταίες παραχωρήσεις έγιναν τη στιγμή που ο τουριστικός τομέας, ευτυχώς, δεν επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της, όπως έγινε σε άλλους τομείς της οικονομίας. Σε αντάλλαγμα των παραχωρήσεων των εργαζομένων, το μόνο πράγμα που ζητήσαμε ήταν ο σεβασμός της Συλλογικής σύμβασης και η νομική ρύθμιση βασικών όρων εργασίας, όπως ο 13ος μισθός, η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας, οι αργίες και το ταμείο προνοίας”, προσθέτουν.
Δυστυχώς, όπως αναφέρει το ψήφισμα, “δεν εισακουστήκαμε με αποτέλεσμα σήμερα όσοι προσλαμβάνονται στα ξενοδοχεία, να είναι με ισοπεδωτικούς όρους και έξω από τα πλαίσια της συλλογικής σύμβασης και της νομοθεσίας”.
Οι συντεχνίες καταγγέλλουν επίσης ότι “όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία απασχολούν μεγάλο αριθμό μαθητών/σπουδαστών από το εξωτερικό, σε απευθείας συνεννόηση με τις σχολές τους ή μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Leonardo Da Vinci και Erasmus χωρίς μισθό ή με 200 - 300 ευρώ σαν χαριστική αμοιβή. Έχουμε διαπιστώσει ότι οι σπουδαστές που καταλήγουν στα ξενοδοχεία μας δεν τυγχάνουν κατάρτισης αλλά συμπληρώνουν θέσεις εργασίας. Για τους ξενοδόχους τα προγράμματα αυτά αποτελούν πηγή φτηνού εργατικού δυναμικού και έτσι αξιοποιούνται”.
Αναφέρουν ότι “τα προβλήματα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία προσλαμβάνουν σοβαρές διαστάσεις, με κύρια χαρακτηριστικά την ασυδοσία και τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων” και προειδοποιούν ότι “το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί και δεν θα μείνει αδιάφορο σε όσα διαδραματίζονται”.
Οι συντεχνίες εκφράζουν την απογοήτευσή τους “για το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κομμάτων όταν τέθηκαν προς συζήτηση θέματα που μας αφορούσαν, η στάση που τήρησαν ήταν επιεικώς απαράδεκτη και ταυτισμένη με τις θέσεις των εργοδοτών”.
“Ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά, θα βρούμε τη δέουσα ανταπόκριση στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης και επικράτηση ανθρώπινων και δίκαιων συνθηκών απασχόλησης στον ευαίσθητο τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και ομαλών εργατικών σχέσεων, για το καλό τόσον των εργαζομένων όσο και του τομέα αλλά και της οικονομίας και του τόπου μας ευρύτερα”, αναφέρουν.
“Σε αντίθετη περίπτωση, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα διεκδικήσουμε δυναμικά τα δικαιώματα μας και η ευθύνη θα βαραίνει τόσο τους ξενοδόχους όσο και το Υπουργείο Εργασίας, αλλά και όλα τα κόμματα της βουλής που ταυτίζονται με την εργοδοτική πλευρά και αρνούνται να υποστηρίξουν και να ψηφίσουν τις αναγκαίες αλλαγές στο νόμο για αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων”, καταλήγει το ψήφισμα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου