Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Κατολίσθηση στο Κάστρο Σκοπέλου, αναστάτωσε το νησί



Ανάστατη είναι η Σκόπελος μετά την  κατολίσθηση που σημειώθηκε στο νησί την περασμένη  εβδομάδα και μάλιστα στο σήμα κατατεθέν, στο Κάστρο. Δείτε τι λέγουν ο ρεμπέτης Γιώργος Ξηντάρης και η σύζυγός του Ευγενία, μιας και το σπίτι τους μετά την κατολίσθηση, βρέθηκε κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού.

Η περιοχή Κάστρο στη Σκόπελο κινδυνεύει να βρεθεί στη θάλασσα μετά την κατολίσθηση που έγινε εκεί, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Μια ολόκληρη γειτονιά βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και φαίνεται πως θύματα δεν υπήρξαν από τύχη και μόνο.

“Είναι μια γειτονιά που κατοικείται” λέει ο δήμαρχος του νησιού, Χρήστος Βασιλούδης και περιγράφει τι έγινε την ώρα της αποκόλλησης των βράχων. “Ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος και όταν οι κάτοικοι βγήκαν έξω, είδαν ότι έλειπε το προστατευτικό τοιχίο, προς την πλευρά της θάλασσας και, ταυτόχρονα, υπάρχει και αυτή η υποσκαφή” λέει.

Ακριβώς πάνω από το σημείο της καταστροφής βρίσκεται το μεταβυζαντινό εκκλησάκι Άγιος Νικόλαος, ο Απόκεντρος ή φτωχός και δίπλα το σπίτι του γνωστού ρεμπέτη, Γιώργου Ξηντάρη.
Ο ίδιος και η οικογένειά του, έλειπαν από το σπίτι την ώρα της κατολίσθησης και την καταστροφή την είδε μέσω κινητού, όταν επικοινώνησε μαζί του ο άνθρωπος από τον οποίο είχε ζητήσει να φροντίζει το σπίτι κατά τη διάρκεια της απουσίας του.

“Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Πραγματικά, εγώ φοβάμαι να μπω στο σπίτι. Έμεινα στήλη άλατος όταν είδα τι έχει συμβεί. Δεν μπορούσα να φάω, ούτε να κοιμηθώ. Μια ολόκληρη ζωή δουλεύω για το σπίτι αυτό. Μου στοίχισε πολλά χρήματα για να το φτιάξω. Δεν πάει αμάξι εκεί, με τα μουλάρια μεταφέραμε τα υλικά. Αυτό το οικόπεδο μου έδωσαν οι γονείς μου και έχω δουλέψει όλη μου τη ζωή για να το φτιάξω και να βάλω μέσα την οικογένειά μου” λέει στο newsit.gr.

Για μακροχρόνια διάβρωση και ολιγωρία από την πλευρά των υπεύθυνων κάνει λόγο η σύζυγός του, Ευγενία Ξηντάρη, αναφέροντας ότι “τα σπίτια προστατεύονται από το γκρεμό με μια μάντρα, η οποία έχει φτιαχτεί από πολύ παλιά, από το 1950, 1940… αυτή η μάντρα δεν φτιάχτηκε ποτέ και γκρεμίστηκε τώρα, που έβρεχε συνέχεια, δυο μέρες. Αυτό το κομμάτι είχε προβλήματα, ήταν κούφιο από κάτω, εδώ και επτά, οκτώ χρόνια, ίσως και δέκα και απαγορευόταν η διέλευση πεζών, γιατί είναι επικίνδυνο”. “Φοβόμαστε να μπούμε σπίτι μας”, προσθέτει.

“Το Κάστρο κινδυνεύει άμεσα” από τις μετακινήσεις των βράχων και “δεν ξέρουμε πόσο θα επεκταθεί η καταστροφή” λέει ο δήμαρχος της Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, προσθέτοντας ότι “ο δήμος έχει αποκλείσει την περιοχή και έχει αναθέσει μελέτη για την προστασία της και την αποκατάσταση της ζημιάς”.




https://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/skopelos-vriskomaste-sto-xeilos-tou-gkremou-synagermos-sto-nisi-meta-tin-katolisthisi-video-pics/2697477/