Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Για τους κινδύνους από τα τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών ενημερώθηκαν οι πολίτες στο πλαίσιο ημερίδας του Ινστιτούτου Κύπρου



Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η  ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Μαθαίνω τον «εχθρό» μου: Όλα όσα με απασχολούν για τα κουνούπια».
Την ημερίδα διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) σε συνεργασία με το Joint Services Health Unit των Βρετανικών Βάσεων, την Ενάλια Φύση και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).


Βασικός στόχος ήταν η ενημέρωση του κοινού για τον βαθμό επικινδυνότητας των τσιμπημάτων των κουνουπιών, αλλά και η απαρίθμηση των κινδύνων από τα μολυσμένα κουνούπια και τα «κουνούπια-τίγρεις» - είδη που δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, οι πολίτες ενημερώθηκαν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προσεγγίσουν και να ειδοποιήσουν έναν επιστήμονα/ερευνητή, ειδικότερα εάν εντοπίσουν μαύρα και άσπρα κουνούπια.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στην ημερίδα είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να απαλλαγούν από τα κουνούπια, αλλά πως να προστατευτούν από αυτά.  Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο καθηγητής Frederic Bartumeus του ICREA (Ισπανία), παρουσίασε την  πρωτοποριακή, δωρεάν εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα “Mosquito Alert”, με την οποία μπορεί κανείς εύκολα να καταγράψει τα είδη κουνουπιών που εντοπίζονται στην Κύπρο και σε άλλες χώρες.

Στην ημερίδα που είχε την μορφή επιστημονικού καφενείου και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020, στις εγκαταστάσεις του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό, συμμετείχαν καταξιωμένοι επιστήμονες, οι οποίοι επιχειρήσαν με απλό και κατανοητό τρόπο να εξηγήσουν πως η «αναγκαστική» συμβίωση με τα κουνούπια μπορεί να ομαλοποιηθεί.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι Kamil Erguler, Βοηθός Ερευνητής στο νεοσύστατο Κέντρο Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Αγγελική Φ. Μαρίνου, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Οικολογίας και Εφαρμοσμένης Εντομολογίας στο Joint Services Health Unit των Βρετανικών Βάσεων και Επιστημονική Συνεργάτης του ΙΚυ, καθηγητής Frederic Bartumeus του ICREA στην Ισπανία, καθηγητής Romeo Bellini του CAA “G.Nicoli” (Ιταλία), καθηγήτρια Alessandra della Torre του Πανεπιστημίου Sapienza (Ιταλία), Δρ Filiz Gunay, Βοηθός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Hacettepe (Τουρκία), Δρ. Miguel Α. Miranda, Ανώτερος Λέκτορας Ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο των Βαλεαρίδων Νήσων (Ισπανία), καθηγητής Dušan Petrić του Πανεπιστημίου του Novi Sad (Σερβία), Δρ. Marlen Vasquez, Βιολόγος στο ΤΕΠΑΚ, και ο William Wint, Διευθύνων Σύμβουλος και Ανώτερος Αναλυτής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Ηνωμένο Βασίλειο).

Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ενημερωτικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στις 13-17 Ιανουαρίου στο Ερευνητικό Κέντρο Ακρωτηρίου, και το οποίο συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Κύπρου, το Joint Services Health Unit των Βρετανικών Βάσεων, και η Ενάλια Φύση. Η ημερίδα χρηματοδοτείται  από το πρόγραμμα «Aedes Invasive Mosquitoes» (AIM).


Σκοπός των εβδομαδιαίων εκπαιδευτικών συναντήσεων στις οποίες συμμετείχαν ερευνητές από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες (Κύπρο, Ιταλία, Ελλάδα, Ρουμανία, Αλβανία, Τουρκία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σλοβενία, Σλοβακία, Κροατία), ήταν να οργανωθεί μια συντονισμένη ερευνητική παρακολούθηση και καταγραφή των ειδών των κουνουπιών σε ολόκληρη την Ευρώπη μέσα στο 2020.