Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Ένταση χθες βράδυ στα Διπλαρκάτζια. Δείτε γιατί

Ένταση προκλήθηκε στις 22:00 το βράδυ του Σαββάτου, στα δημοτικά όρια του Δήμου Πάφου με την Χλώρακα και την Κισσόνεργα, στην περιοχή Διπλαρκάτζια, μετά την απόφαση που έλαβε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος
να μισθώσει ιδιωτική εταιρεία συλλογής σκυβάλων εν μέσω απεργίας των υπαλλήλων του Δήμου Πάφου και της υπηρεσίας αποκομιδής σκυβάλων .
Η ενέργεια του Δημάρχου Πάφου πυροδότησε τις αντιδράσεις των απεργούντων με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση ,ανάμεσα σε εργαζομένους του Δήμου Πάφου, συνδικαλιστικά στελέχη και εργαζόμενους ιδιωτικής εταιρείας , οι οποίοι ήρθαν για την αποκομιδή των σκυβάλων τα οποία συσσωρεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Πάφο .

Για την αντίδραση τους στην απεργοσπαστική ενέργεια οι απεργούντες ανέφεραν πως στόχος τους είναι η προστασία της απεργίας τους.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Βάσος Δημητρίου από την σκηνή των επεισοδίων , αναφέρθηκε στην σοβαρότητα του προβλήματος, σημειώνοντας, πως ο Δήμαρχος Πάφου , χωρίς οποιαδήποτε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προχώρησε να βρει απεργοσπάστες εκτός Επαρχίας για την αποκομιδή των σκυβάλων. Ο κ. Δημητρίου εκτίμησε πως αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος για την αντιμετώπιση των εργασιακών σχέσεων . Πρόσθεσε δε, πως θα έπρεπε ο Δήμαρχος Πάφου να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο Πάφου, αναφέροντας πως έχουν απευθύνει έκκληση επανειλημμένα στον Δήμαρχο Πάφου να συγκαλέσει έκτακτη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου και να υπάρξει μια ανακωχή με τους εργαζόμενους.
Πρόσθεσε δε, πως προτεραιότητα αυτή την στιγμή στον τόπο μας είναι, όπως είπε, η αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Απηύθυνε εκ νέουέκκληση στον Δήμαρχο Πάφου να σταματήσει αυτή την ετσιθελική του θέση και να τα βρει με τους εργαζόμενους .

Από την πλευρά του ο Κώστας Δίπλαρος επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ στον Δ. Πάφου ανέφερε πως πλείστες φορές την προηγούμενη εβδομάδα , ζήτησαν από τον Δήμαρχο Πάφου να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στηρίζουμε είπε,” ανεπιφύλακτα την απόφαση των συντεχνιών για παγοποίηση της οποιασδήποτε προσπάθειας για ιδιωτικοποίηση και για τερματισμό της απεργίας”.Ο κ. Δίπλαρος κάλεσε την Υπουργό Εργασίας κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου, τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου αλλά και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Κουρή να ενσκήψουν στο σοβαρό πρόβλημα.
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Μιχάλης Χατζιμιτσής δημοτικός σύμβουλος της Κίνησης Σωτηρία στον Δ. Πάφου κάλεσε τον Δήμαρχο Πάφου να κάνει δεύτερες σκέψεις και να αντιμετωπίσει την κατάσταση με νηφαλιότητα. Επιπρόσθετα κάλεσε τον ΥΠΕΣ αλλά και τον ΠτΔ , όπως αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Τέτοιες ετσιθελικές συμπεριφορές συμπλήρωσε, δεν εκφράζουν το δημοτικό συμβούλιο αλλά την άποψη του ενός και όχι των πολλών.
Μιλώντας στο μεταξύ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης ανέφερε πως και οι τέσσερις βουλευτές της Επαρχίας Πάφου καλούν τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου αλλά και τους εργαζόμενους, όπως θέσουν υπεράνω όλων την υγεία και το όφελος των δημοτών. Λαμβάνοντάς υπόψη και τις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται ο τόπος λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού , σημείωσε ο κ. Πιττοκοπίτης, θα πρέπει να επιδείξουμε όλοι καλή θέληση , ώστε να αρθούν όλα τα μέτρα και της ιδιωτικοποίησης αλλά και τα απεργιακά.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάφου Ανδρέας Φακοντής σε δηλώσεις του από το μέρος των επεισοδίων κάλεσε τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον Υπουργό Εσωτερικών , να μεσολαβήσουν για να επιλυθεί η εργατική διαφορά στον Δ. Πάφου. Η κατάσταση ανέφερε ο κ. Φακοντής έχει φτάσει στο απροχώρητο , σημειώνοντας πως τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, έχουν ζητήσει από τον Δήμαρχο την παγοποίηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του τμήματος καθαριότητας και παράλληλα οι εργαζόμενοι να άρουν να απεργιακά τους μέτρα και να ξεκινήσουν δουλειά. Είπε ακόμη, πως σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που η Κύπρος σείεται με την πανδημία του κορωνοϊού δεν υπάρχει άλλη προτεραιότητα από την υγεία του κόσμου και το δημόσιο συμφέρον . "Δυστυχώς ο Δήμαρχος Πάφου ενεργεί ως απεργοσπάστης", κατέληξε.
Στο σημείο κλήθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη για την αποφυγή των επεισοδίων, αλλά και λειτουργοί του Γραφείου Εργασίας για να διαπιστώσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το συγκεκριμένο συνεργείο ήρθε να αναλάβει παράνομα καθήκοντα.
Σημειώνεται πως εντάσεις προκλήθηκαν σε πολλά σημεία της Πάφου . Οι υπάλληλοι του Δ. Πάφου εξέφρασαν για ακόμη μια φορά την ετοιμότητα τους να αναστείλουν τα απεργιακά τους μέτρα εάν παγώσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης.
Στο μεταξύ ο Δήμαρχος Πάφου Φ. Φαίδωνος σε δηλώσεις του ανέφερε πως θεωρεί αδικαιολόγητα τα απεργιακά μέτρα, την στιγμή που δεν απολύεται κανένα πρόσωπο και θα μετακινηθούν όλοι από τον υπηρεσία περισυλλογής σκυβάλων του Δ. Πάφου στην υπηρεσία πρασίνου.



κυπε

Απάντηση Φαίδωνος

Ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος απάντησε μέσω facebook.

"Απόψε 25 εργαζόμενοι στο Δήμο και μερικοί συντεχνιακοί εμπόδισαν με ύβρεις προπηλακισμούς και απειλές το μάζεμα απο ιδιωτική εταιρεία των σκυβάλων, που εδώ και μια εβδομάδα συσσωρεύτηκαν λόγω της απεργίας. Οι ευθύνες των συντεχνιών είναι τεράστιες. Η επίκληση των θεμάτων υγείας εκ μέρους τους μοναδικό σκοπό έχει να επιβάλουν τα συμφέροντα τους ".