Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Οι ευθύνες των πολιτών και η κοροϊδία των πολιτικών




Στην αρχή είπα ότι δεν θα έκανα την όποια παρέμβαση για χάρη της σοβαρότητας της όλης κατάστασης και της ενότητας που απαιτούν όλες αυτές οι δραματικές στιγμές και θα έμεινα προσηλωμένος στον Αγώνα που δίνουμε καθημερινά ΟΛΟΙ μας. Δεν είναι σίγουρα η ώρα να αποδώσουμε ευθύνες -σε αυτό συμφωνώ σε ένα μεγάλο βαθμό-είναι η ώρα που πρέπει όλοι να δώσουμε μια σκληρή μάχη και να την κερδίσουμε. Δυστυχώς όμως, κι ενώ βρισκόμαστε σε καραντίνα και υπό περιορισμό, ζούμε καθημερινά ένα θέατρο του παραλόγου.
Βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από κάθε λογής λαϊκίστικη προσέγγιση του θέματος και επιδείξεις πολιτικών όπως επίσκεψη σε νοσοκομείο της Λευκωσίας κ.α., ενώ παράλληλα ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στον «απείθαρχο» πολίτη. Η κοροϊδία των πολιτικών γιγαντώνεται κάθε μέρα.
Ο κόσμος γενικότερα της Κύπρου κύριοι, σας έχει αποδείξει -και θα το πράξει και αυτή τη φορά- ότι είναι πολύ συνειδητοποιημένος και πολύ πειθαρχημένος και θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις και θα καταφέρει να κερδίσει αυτή τη φοβερή πανδημία. Για αυτό δεν έχω καμιά αμφιβολία. Ο απλός πολίτης είναι αυτός που έχει βάλει πλάτη για να σώσουμε τις τράπεζες, είναι αυτός που έχει βάλει πλάτη για να ξαναστήσουμετην οικονομία, είναι αυτός που έχασε τις οικονομίες του για να αποκτήσουμε όλοι ξανά αξιοπρέπεια, είναι αυτός που έδωσε από τα δανεικά του για να μπορέσουμε να κλείσουμε τα κοινωνικά παντοπωλεία. Ο απλός πολίτης είναι αυτός που πληρώνει χωρίς διαμαρτυρία τους αβάσταχτους φόρους, το πανάκριβο ρεύμα, τα καύσιμα, τα τηλέφωνα, το νερό, τις άδικες δόσεις για να γλιτώσει το σπίτι και την επιχείρησή του, το ΓΕΣΥ, και ότι άλλο του επιβάλλεται ως έξοδα, είναι αυτός που ανέχεται  το χαμηλό μισθό γιατί δεν έχει άλλη επιλογή και είναι αυτός που ζει με μια ελπίδα. Να βρεθούν επιτέλους εκείνοι οι πολιτικοί σε αυτό τον τόπο που θα κάνουν το καθήκον τους προς τον απλό πολίτη και την Πατρίδα μας.
Έχετε δίκαιο να ισχυρίζεστε κύριοι, ότι δεν χρειάζονται πολλοί για να επιδεινωθεί η κατάσταση, από την άλλη όμως ο κόσμος πράττει ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων και βρίσκεται σε μια κατάσταση πανικού, πανικό τον οποίο εσείς δημιουργήσατε και εσείς συντηρείτε. Από την πρώτη στιγμή τουλάχιστον ως Δήμος Πάφου έχουμε ριχθεί σε αυτή την μάχη με πολύ σοβαρότητα και υπευθυνότητα, σε πολλές περιπτώσεις βγαίνουμε πρώτοι μπροστά με καινοτόμες πράξεις, αλλά και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο καθημερινά ενισχύει και αντιμετωπίζει προβλήματα απλού κόσμου που πεινά και καλεί σε βοήθεια, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Συγχαρητήρια επίσης αξίζουν σε όλους τους ανθρώπους που καθημερινά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Σε ΟΛΟΥΣ. Για τους συμπολίτες μου δε,σας διαβεβαιώνω ότι σε μεγάλο βαθμό ισχύει το ίδιο. Ο κόσμος της Πάφου έχει αρχίσει να πειθαρχεί και να βλέπει την δυσάρεστη αυτή κατάσταση πολύ σοβαρά και λαμβάνει πλέον όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Εσείς όμως κύριοι τι έχετε πράξει όλο αυτό τον καιρό;Τι έχετε πράξει όλα αυτά τα χρόνια που φωνάζουμε για τα χάλια του νοσοκομείου της Πάφου; Τι έχετε πράξει για να προστατεύσετε το προσωπικό και τους ήρωες που ρίχνονται ανυπεράσπιστοι στη μάχη καθημερινά; Τι έχετε πράξει για τις υποδομές, τα φάρμακα, τον εξοπλισμό, τα απαραίτητα αναλώσιμα; Τι έχετε πράξει για να μην καταρρεύσει το σύστημα πριν καν την μάχη; Τι έχετε πράξει για τον απλό πολίτη, τον ευπαθή, τον άρρωστο, τον ηλικιωμένο; Τι έχετε πράξει για τους συμπολίτες μας με ειδικές ικανότητες; Τι πραγματικά έχετε πράξει για τον άνεργο πολίτη που έχει στερέψει πια από κάθε ελπίδα; Που πάνε όλα αυτά τα λεφτά των φορολογουμένων πολιτών; Τα χρήματα από τις κοινωνικές ασφαλίσεις; Που πάνε τα χρήματα για το ΓΕΣΥ; Όλα εκείνα τα λεφτά που εισπράττονται για ταμείο της άμυνας; Όλα εκείνα τα χρήματα από τους έμμεσους φόρους;
Υπάρχουν ευθύνες κύριοι. Ξεκάθαρα. Και δεν ανακαλύψαμε τα όποια προβλήματα τώρα. Εδώ και καιρό φωνάζουμε για τα νοσοκομεία και την κακή εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Εδώ και χρόνια φωνάζουμε για το ότι η Πάφος είναι ο πεταμένος συγγενής. Σε όλους τους τομείς. Φωνές εις ώτα μη ακουόντων. Όλα δυστυχώς στο βωμό της αισχροκέρδειας. Υπάρχουν ευθύνες, και εύχομαι μόλις τελειώσει όλο αυτό το κακό να αποδοθούν. Αν δεν αποδοθούν οι ευθύνες από την πολιτεία, σίγουρα θα σας στοιχειώνουν για πάντα όλες αυτές οι αδικοχαμένες ψυχές των συνανθρώπων μας. Κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσετε. Και να μην το κάνετε, ο κόσμος θα σας κρίνει. Ο κόσμος έχει και κρίση, έχει και άποψη, έχει και μνήμη. Και αυτή τη φορά ο κόσμος δεν θα σας συγχωρέσει.
Ένα μόνο εύχομαι μέσα από τη ψυχή μου. Ελπίζω όλο αυτό το κακό να φύγει σύντομα και να επιστρέψουμε πίσω στις ζωές που μας καταδικάσατε να ζούμε, μέχρι τη μέρα που θα δούμε καλύτερες μέρες. Γιατί ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ καλύτερες μέρες. Έστω και την υστάτη: Δέστε πως διορθώνονται όλες αυτές οι κακές καταστάσεις. Πάρτε μέτρα προστασίας των ανθρώπων της πρώτης γραμμής. Ενισχύστε όσο μπορείτε την άμυνα μας, σε προσωπικό, εξοπλισμό, αναλώσιμα υλικά, φάρμακα και υποδομές. Τέλος, ενισχύστε την πραγματική οικονομία. Τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον απλό εργαζόμενο, τον οικογενειάρχη. Το μέλλον μας είναι αβέβαιο και μας οδηγείτε κατευθείαν στον γκρεμό.Ο κόσμος της Πάφου ειδικά είναι γονατισμένος. Ενισχύστε τα νοικοκυριά και τον απλό πολίτη. Ο κόσμος ήδη έδωσε όσα μπορούσε και είναι πνιγμένος στα δάνεια και παλεύει να επιβιώσει μέχρι το τέλος του κάθε μήνα. Χρέος σας κύριοι, είναι να σταθούμε στα πόδια μας αμέσως μετά και να μην μας καταντήσετε πάλι γραμμές έξω από τις τράπεζες και τα κοινωνικά παντοπωλεία. Και δεν χωρούν δικαιολογίες. Χρέος σας κύριοι, είναι ο απλός πολίτης και η Πατρίδα μας να βγουν νικητές σε όλα τα επίπεδα.

Όσο για εμάς τους υπόλοιπους έχουμε ευθύνη και μόνο μια επιλογή: Σε αυτή την μάχη οφείλουμε να δράσουμε όλοι μαζί, ψύχραιμα, συντονισμένα, μακριά από λαϊκισμούς και με απόλυτο σεβασμό προς ολόκληρη την κοινωνία. ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. Ενεργούμε Υπεύθυνα.Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε να καταπολεμήσουμε αυτή την πανδημία και να σώσουμε ζωές.
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε τον Αγώνα!

Φίλιππος Θ. Φιλίππου
Δημοτικός Σύμβουλος Πάφου
Δημοτικής Ομάδας Κ.Σ. ΕΔΕΚ                                                                  01ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020