Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Η αεροπορική σύνδεση με Αλεξάνδρεια στο επίκεντρο συνάντησης Δημάρχου Πάφου με Αιγύπτιο Κυβερνήτη

 

Το θέμα της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης της Πάφου με την αδελφοποιημένη πόλη της Αλεξάνδρειας δεσπόζει των συζητήσεων που είχε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος με τον Κυβερνήτη της ιστορικής πόλης της Αιγύπτου Mohamed Elsherif, ο οποίος πραγματοποιεί από την Πέμπτη τριήμερη επίσημη επίσκεψη.
Η επίσημη συνάντηση του Δημάρχου με τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, στην παρουσία του Πρέσβη της Αιγύπτου στην Κύπρο, Mohsen Hamza.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν την Εκπαίδευση, τον τουρισμό κρουαζιέρας, καθώς και τα περαιτέρω βήματα των σχέσεων μεταξύ των δύο αδελφοποιημένων πόλεων μέσω πολιτιστικών ανταλλαγών και άλλων κοινών δραστηριοτήτων. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Φαίδωνος ανέφερε πως «σήμερα είναι μια πολύ τιμητική μέρα για τον Δήμο Πάφου».
Η επίσκεψη του Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας για δεύτερη φορά αποδεικνύει την δημιουργία και την εμβάθυνση στενών σχέσεων της Πάφου με την πόλη της Αλεξάνδρειας, είπε. Η Αλεξάνδρεια, συνέχισε, είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής, μια πόλη των 5 εκατ. με την οποία η Πάφος συνδέεται με ιστορικούς δεσμούς, οι οποίοι χάνονται στα βάθη των πολλών προηγούμενων αιώνων. Σήμερα, είπε ο κ. Φαίδωνος, πήραμε σημαντικές αποφάσεις με τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας και στην παρουσία δύο Υπουργών της Κυβέρνησης, του Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου και του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσου.
Πρώτο μας μέλημα, συνέχισε “είναι η σύνδεση της Πάφου με την Αλεξάνδρεια για να βοηθηθούν οι δύο πόλεις οι οποίες είναι κατεξοχήν τουριστικές πόλεις. Όχι μόνο να πάρουμε τουρισμό από την Αλεξάνδρεια και την Αίγυπτο που τα τελευταία χρόνια υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον, αλλά την ίδια ώρα και οι φίλοι από την Αλεξάνδρεια να έχουν πρόσβαση στο τουριστικό ρεύμα που έρχεται, για να ταξιδεύει στην Αίγυπτο, στην Αλεξάνδρεια να επισκέπτεται τις πυραμίδες και τους πολλούς αρχαιολογικούς θησαυρούς της Αιγύπτου”.
Ο Δήμαρχος Πάφου έστειλε το μήνυμα, ότι «η δύναμη της Κύπρου, η δύναμη της περιοχής μας, είναι αυτή η ευλογία που έχουμε να βρισκόμαστε σε μια από τις πιο ιστορικές περιοχές του κόσμου». Σ’ αυτή την περιοχή, πρόσθεσε, υπάρχουν μνημεία ιστορικής σημασίας και παγκόσμιας εμβέλειας, εκτιμώντας παράλληλα πως σε κανένα μέρος του κόσμου δεν υπάρχει αυτή η πυκνότητα.
Όπως εξήγησε ο κ. Φαίδωνος, δεν έχουμε να φοβηθούμε από την συνεργασία ότι θα χάνουμε εμείς τουρίστες οι οποίοι θα πηγαίνουν προς την Αίγυπτο. Πρόσθεσε πως προσδίδεται μια μεγάλη δυναμική στην Πάφο, αφού κάποιος μέσω της Πάφου θα έχει την δυνατότητα σε πενήντα λεπτά να βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια και σε μερικές ώρες στις πυραμίδες και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους.
Επιπρόσθετα, ο Δήμαρχος Πάφου συζήτησε με τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας την συνεργασία και πως μπορούν οι δύο πόλεις να στηρίξουν και να φέρουν κοντά φοιτητές και παιδιά για θέματα εκπαίδευσης όχι μόνο από την Κύπρο και την Αίγυπτο, την Αλεξάνδρεια, αλλά και από την γύρω περιοχή, όπως είναι η Ιορδανία, ο Λίβανος αλλά και η Ελλάδα.
Επίσης συμφώνησαν, όπως είπε, να υπάρξουν δύο πολύ μικρές ευέλικτες και αποτελεσματικές ομάδες εργασίας και για το θέμα αεροπορικής σύνδεσης Πάφου – Αλεξάνδρειας, αλλά και για τα θέματα της εκπαίδευσης.
Είπε ακόμη πως στόχος μας, είναι όπως μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν και μετά την εποχή της πανδημίας να συνδέσουν την Πάφο αεροπορικώς με την Αλεξάνδρεια.
Ακόμη, αμέσως μετά την πανδημία, τον επόμενο Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, αποφασίστηκαν πολιτιστικές αλλαγές. Παιδιά αλλά και συγκροτήματα θα ταξιδέψουν από την Πάφο στην ιστορική πόλη της Αλεξάνδρειας, αλλά και ομάδες πολιτιστικής δραστηριότητας από την Αλεξάνδρεια προς την Πάφο, ανέφερε.
Ο κ. Φαίδωνος είπε πως ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας θα παραμείνει στην Πάφο μέχρι και την Κυριακή, ενώ στο πλαίσιο αυτών των ημερών θα τους δοθεί η ευκαιρία να εμβαθύνουν τις σκέψεις τους, στα θέματα που επιθυμούν να συνεργαστούν.
Πρόσθεσε πως θα παρακολουθούν τις εξελίξεις ακριβώς για να φέρουν πιο κοντά τους λαούς και τις πόλεις. «Νομίζω ότι υπάρχει και ένα πολιτικό περίβλημα το οποίο προωθεί αυτή την συνεργασία, οι σχέσεις που ανέπτυξαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στα πλαίσια των τριμερών συνεργασιών. Εμείς είπε, ερχόμαστε σε ένα χαμηλότερο επίπεδο, το επίπεδο των πόλεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να φέρουν κοντά τις πόλεις τις κοινωνίες και τους λαούς» είπε. Ο κ. Φαίδωνος εκτίμησε πως πρέπει να είμαστε συνεχιστές αυτής της διαδρομής.
Από την πλευρά του ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Mohamed Elsherif σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους και αναφερόμενος στην συνάντησή του με τον Δήμαρχο Πάφου, ανέφερε πως στο πλαίσιο της συνάντησης συζήτησαν την καθιέρωση μιας συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων, το θέμα της αεροπορικής σύνδεσης των δύο πόλεων καθώς και το θέμα της εκπαίδευσης. Πρόσθεσε επίσης πως η συνεργασία μεταξύ της Πάφου και της Αλεξάνδρειας στα θέματα εκπαίδευσης είναι πολύ σημαντικό να επιβλέπεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Επιπρόσθετα ο κ. Mohamed Elsherif αναφέρθηκε και στην ανταλλαγή επισκεπτών μεταξύ των δύο πόλεων, αλλά και σε πολιτιστικό επίπεδο.
Εξάλλου, τόσο ο Υπουργός Μεταφορών όσο και ο Υφυπουργός Τουρισμού, με τους οποίους έγινε σύνδεση στο πλαίσιο της συνάντησης μέσω διαδικτύου, εξέφρασαν την επιθυμία τους όπως συμβάλουν στην αεροπορική σύνδεση των δύο πόλεων.
Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε ανταλλαγή δώρων. Σημειώνεται πως της επίσκεψης είχαν προηγηθεί διαδοχικές τηλεδιασκέψεις μεταξύ του Δημάρχου Πάφου και του Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας, με τη συμμετοχή και άλλων αρμοδίων φορέων από Κύπρο και Αίγυπτο, κατά τις οποίες συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι για την υλοποίηση του στόχου αυτού υπό το φως αντίστοιχων επαφών τόσο με την Ryanair Air, όσο και την Αιγυπτιακή εταιρεία χαμηλού κόστους Air Cairo, η οποία είναι συνδεδεμένη με την κρατική Egypt Air.
Αξίζει να αναφερθεί πως στην σημερινή συνάντηση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, ο Διευθυντής του ΕΒΕ Πάφου Μαρίνος Στυλιανού, ο Διευθυντής της ΕΤΑΠ Νάσος Χατζηγεωργίου, o αντιδήμαρχος Πάφου Χρίστος Μακαρίου, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών του Δ. Πάφου Παναγιώτης Βορκάς.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πάφο, της πρώτης αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο, περιηγήθηκε στο παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της πόλης, ενώ ξεναγήθηκε και στους αρχαιολογικούς χώρους της Πάφου.


κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: