Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Η επόμενη μέρα στην περιοχή των πυρκαγιών στην Πάφο

 

Στο μέρος της πυρκαγιάς πυρκαγιάς στην Γιόλου – Μηλιού και Σίμου – Δρύμου παρέμειναν κατά την διάρκεια της νύχτας ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης για τελική κατάσβεση και επιφυλακή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά κατέκαυσε έκταση περίπου 8 (οκτώ) τετραγωνικά χιλιόμετρα από ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση, καλλιέργειες και αριθμό δέντρων σε δύο διαφορετικά μέτωπα μεταξύ των χωριών Γιόλου – Μηλιού και Σίμου - Δρύμου σε δύσβατες περιοχές.
Για την κατάσβεση κλήθηκε εκτός υπηρεσίας προσωπικό ενώ μετακινήθηκαν πυροσβεστικές δυνάμεις και από άλλες επαρχίες για βοήθεια.
Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέδραμαν 17 Πυροσβεστικά οχήματα από (Πάφος 2, Πόλις 2, Αγρ. Στρουμπί, Αγρ. Πέγειας, Αγρ. Νήσου, Λάρνακα, Αγ. Νικολάου, Μονοβόλικου, Ε.Μ.Α.Κ.) 6 Φ.Μ.Π. (Πάφος 2, Πόλις, Αγρ. Στρουμπί, Αγρ. Πέγειας, Αγρ. Κελοκεδάρων).
Από το Τμήμα Δασών συνέδραμαν 34 πυροσβεστικά οχήματα και 4 προωθητές γαιών, από το Ταμείο Θήρας 2 Φ.Μ.Π., από την Επαρχιακή Διοίκηση 2 ιδιωτικοί εκμισθωμένοι προωθητές γαιών και από Πολιτική Άμυνα, 4 Οχήματα μεταφοράς προσωπικού με 11 άτομα. Επίσης συνέδραμαν μεγάλος αριθμός ιδιωτικών γεωργικών ελκυστήρων από τα Κοινοτικά Συμβούλια των χωριών της περιοχής.
Συνέδραμαν επίσης, 4 αεροσκάφη Τμήματος Δασών, 2 εκμισθωμένα ελικόπτερα πυρόσβεσης, 2 ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων, ελικόπτερο Αστυνομίας, και ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς σε ρόλο εναέριου συντονισμού.
Στο μεταξύ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία για το τριήμερο από τις 06.00 της 17ης Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι και τις 06.00 της 20ης Σεπτεμβρίου 2021 ανταποκρίθηκε σε 77 κλήσεις για βοήθεια, 45 πυρκαγιές, 30 ειδικές εξυπηρετήσεις και 2 ψευδείς κλήσεις
Από τις 06.00 της 19ης Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι και τις 06.00 της 20ης Σεπτεμβρίου 2021 ανταποκρίθηκε σε 16 κλήσεις για βοήθεια, 7 πυρκαγιές και 9 ειδικές εξυπηρετήσεις.

κυπε

Με τις τελικές ρίψεις των ελικοπτέρων πυρόσβεσης ξεκίνησε στις 06:20 το πρωί η σημερινή ημέρα στην περιοχή των χωριών Γιόλου- Μηλιού και Σίμου – Δρύμου για τις τελικές κατασβέσεις. Οι κάτοικοι των επηρεαζόμενων κοινοτήτων μετρούν τις πληγές τους από τις στάχτες που άφησε η φονική πυρκαγιά. Στάχτη και αποκαΐδια είναι η σημερινή εικόνα των πληγείσων περιοχών της επαρχίας Πάφου.
Οι κοινοτάρχες των επηρεαζόμενων κοινοτήτων αναφέρθηκαν στις μεγάλες υλικές ζημιές αλλά και στην ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που εξερράγη χθες το μεσημέρι σε περιοχή ανάμεσα στην Γιόλου και την Σίμου σε δύο διαφορετικές εστίες. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χτες γύρω στις 18:00 περίπου το απόγευμα, κατακαίγοντας γεωργικές καλλιέργειες , υποστατικά και συστήματα άρδευσης.
Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Δρυνιάς Χριστάκης Γεωργίου σε δηλώσεις του ανέφερε πως στην κοινότητα του πήραν προληπτικά μέτρα κατόπιν συστάσεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της πολιτικής άμυνας, και μετά την πυρκαγιά που επεκτάθηκε στην γειτονική τους κοινότητα τη Δρύμου. Όπως ο ίδιος ανέφερε, εδώ και 25 χρόνια που βρίσκεται στο πηδάλιο της κοινοτικής αρχής της Δρυνιάς δεν έχει ξανααντικρύσει τέτοια μεγάλη οικολογική καταστροφή. Ο κ. Γεωργίου σημείωσε πως χτες σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα συγκέντρωσαν τους εξήντα περίπου εναπομείναντες συγχωριανούς του στην πλατεία της κοινότητας του και προχώρησαν στην εκκένωση των κατοικιών, κυρίως για προληπτικούς λόγους. Ως επί το πλείστον συνέχισε στην Δρυνιά διαμένουν ηλικιωμένοι αλλά και Βρετανοί μόνιμοι κάτοικοι της Δρυνιάς. Το βράδυ ωστόσο έλαβαν ειδοποίηση από την πολιτική άμυνα και όλοι μετέβησαν στα σπίτια τους .
Τραγική χαρακτήρισε την εικόνα της επόμενης ημέρας ο κοινοτάρχης της Δρύμου Σωκράτης Σωκράτους .Ο κ. Σωκράτους σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στις πρωινές ρίψεις των ελικοπτέρων στα σημεία που υπήρχε η πιθανότητα αναζωπύρωσης της φωτιάς. Οι στιγμές αγωνίας των κατοίκων της περιοχής συνέχισε, ήταν μεγάλες αλλά εξέφρασε την ικανοποίηση του που η φωτιά δεν εισήλθε εντός της κοινότητας του και γλύτωσαν τα χειρότερα. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σωκράτους ανέφερε πως στην Δρύμου κάηκαν πολλά δέντρα όπως αμυγδαλιές, ελιές, και όχι υποστατικά. Όσο για τους κατοίκους της περιοχής αυτοί, όπως είπε, έμειναν στα σπίτια τους την νύχτα.
Στις στιγμές που βίωσαν χτες από την φωτιά οι κάτοικοι της Σίμου αλλά και στις ζημιές που υπέστησαν αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Σίμου Ανδρέας Παπαγαπίου. Ο κ. Παπαγαπίου ανέφερε πως σήμερα αναμένεται κλιμάκιο του Υπουργείου Γεωργίας Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης να μεταβεί στην περιοχή για καταγραφή των ζημιών σύμφωνα με ενημέρωση που έτυχε από τον Υπουργό Γεωργίας κ.Κώστα Καδή.
Ο κ. Παπαγαπίου είπε πως σήμερα από νωρίς το πρωί περιόδευσε με το όχημα του αντικρίζοντας εικόνες στάχτης, μαυρίλας και καταστροφής από την νοτιοδυτική πλευρά της κοινότητας του προς την Γιόλου. Πρόσθεσε πως εκτός από τις πρωινές ρίψεις των ελικοπτέρων σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι δασοπυροσβέστες και οι πυροσβέστες . Στην κοινότητα του υπέστησαν ζημιές τόνισε, μικρά περβόλια κατοίκων της Σίμου. Εξήγησε ωστόσο πως η περιοχή του είναι περισσότερη άγονη περιοχή ωστόσο διέθετε πλούσιο φυσικό περιβάλλον .Επιπρόσθετα ο κοινοτάρχης της Σίμου ανέφερε πως χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των δασοπυροσβεστών και όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης, εναέριων και επίγειων αλλά και με την συμβολή των κατοίκων της περιοχής απετράπησαν τα χειρότερα.
Στην Γιόλου καταστράφηκαν υποστατικά με μπάλες σανού , μέρος ξενοδοχείου σκύλων και διάφορες γεωργικές καλλιέργειες.Εκ μέρους της κοινοτικής αρχής Γιόλου η Σύλβια Αντωνίου ανέφερε πως στην Γιόλου καταστράφηκε μέρος του ξενοδοχείου των σκύλων που διατηρείται στην περιοχή, ένα όχημα, μία βάρκα ένα λυόμενο που κατοικούσε εργάτης που φρόντιζε τα σκυλάκια αλλά και κτηνοτροφικό υποστατικό με μπάλες σανού. Η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου των σκύλων μετέφερε τα είκοσι περίπου σκυλάκια που φιλοξενούσε στο ξενοδοχείο σκύλων στο σπίτι της όπου και τα προστάτευσε. Τα δέντρα ωστόσο που κάηκαν είπε η κ. Αντωνίου αποτελεί το “ψωμί” των κατοίκων της περιοχής . Οι περισσότεροι κάτοικοι της Γιόλου έμειναν στις κατοικίες τους συνέχισε, προσθέτοντας ωστόσο πως εξαμελής οικογένεια Βρετανών με τέσσερα παιδάκια εγκατέλειψαν το σπίτι τους και διευθετήθηκε η παραμονή τους σε ξενοδοχείο. Επίσης άλλοι ιδιοκτήτες επτά κατοικιών μετακινήθηκαν το βράδυ αφού δεν μπορούσαν να κοιμηθούν στις κατοικίες τους λόγω των καπνών. Η κ. Αντωνίου εισηγήθηκε όπως ένα άτομο από κάθε κοινότητα που είναι γνώστες του εδάφους των περιοχών τους να βρίσκονται σε επικοινωνία με τις δυνάμεις πυρόσβεσης προσθέτοντας πως ίσως τότε και να αποτρέπονταν πολλά κακά. Εκτίμησε τέλος πως τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης θα έπρεπε να σπεύσουν πιο σύντομα.
Εξάλλου η πρόεδρος του Κ.Σ. Μηλιού Εύα Χρυσάνθου είπε Ε πως αν η φωτιά μεταπηδούσε στην δεξιά πλευρά του δρόμου τότε θα καταστρεφόταν ολοσχερώς η κοινότητα της . Ήμασταν είπε τυχεροί ως κοινότητα, ωστόσο σημείωσε κάτοικοι της περιοχής που διατηρούν χωράφια με ελιές, αμυγδαλιές, χαρουπιές, από την άλλη πλευρά του δρόμου έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Η κ. Χρυσάνθου σημείωσε πως μέχρι και ο ήλιος που ανέτειλε σήμερα το πρωί δεν ήταν φωτεινός. Η Μηλιού, όπως εξήγησε, βρίσκεται σε ύψωμα και είχαν καθαρή εικόνα της καταστροφής. Ακολούθως αναφέρθηκε και στους δυνατούς ανέμους που έπνεαν χτες στην περιοχή δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης. Η Μηλιού είπε είναι πλούσια σε ποτάμια, σε καλαμιές , και σε βλάστηση .Επεσήμανε επίσης πως οι κοινοτάρχες της περιοχής είναι πολύ περήφανοι για το πράσινο αλλά και για τον τόπο τους και εξέφρασε την λύπη και την απογοήτευση της για την οικολογική καταστροφή.
Σημειώνεται πως η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δύο διαφορετικά μέτωπα των χωριών Γιόλου- Μηλιού και Σίμου – Δρύμου, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέα Κεττή, κατέκαψε συνολική έκταση 8 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου από ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και δέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: