Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Ινστιτούτο Κύπρου – Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία διοργάνωσαν Διάλεξη για τις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ανθρώπινη Υγεία

Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία ήταν στο επίκεντρο διαδικτυακής διάλεξης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, από το Ινστιτούτο Κύπρου και την Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία, στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς διαλέξεων RonaldRoss.

Κύριος ομιλητής ήταν ο ΚαθηγητήςSirAndrewHaines, ο οποίος προειδοποιώντας για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης, ζήτησε συντονισμένη δράση από επιστήμονες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και επαγγελματίες για ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου των επιπτώσεών της.

Τον ομιλητή προσφώνησε Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής StephenLillie, ο οποίος σημείωσε ότι η επικείμενη 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26), είναι ίσως η «τελευταία και καλύτερη ευκαιρία, για να βάλουμε τον πλανήτη σε πορεία αντιμετώπισης της καταστροφικής, και ενδεχομένως μη αναστρέψιμης παγκόσμιαςΚλιματικής Αλλαγής».

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Haines, η Κλιματική Αλλαγή προβλέπεται να έχει εκτεταμένες και δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. «Οι επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να είναι άμεσες (έντονη ζέστη), διαμεσολαβούμενες διαμέσου των οικοσυστημάτωνκαι να αφορούν αλλαγές στις επιπτώσεις και τη μεταφορά μεταδοτικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του δάγκειου πυρετού και της ελονοσίας, ή ακόμη να προκαλούν και να εντείνουν σύνθετα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, όπως η εξαθλίωση και η μετανάστευση πληθυσμών», υπέδειξε ο Καθηγητής.

Παράλληλα, ο SirHainesεπισήμανε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Κλιματική Αλλαγή έχει επιφέρει ήδη κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Κάνοντας μάλιστα αναφορά σε μια πρόσφατη μελέτη - βασισμένη σε δεδομένα από 700 και πλέον τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, υπέδειξε ότι πάνω από το 30% των θανάτων που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες σε διάφορα μέρη του πλανήτη, τις τελευταίες δυο δεκαετίες, μπορούν να αποδοθούν στην Κλιματική Αλλαγή.

«Η εφαρμογή πολιτικών για την προώθηση ανθεκτικών συστημάτων υγείας, ικανών να ανταποκριθούν στην κλιματική κρίση, μπορούν να μειώσουντις επιπτώσεις στην υγεία, ενώ παράλληλα, η ταχεία μείωση των εκπομπών ρύπων, και ο περιορισμός της μέσης παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, πολύ πιο κάτω από τους 2°C, αποτελούν επιτακτική ανάγκη. Η εκτίμηση των πλεονεκτημάτων και των κινδύνωνείναι κρίσιμη και μπορεί να δώσει επιπλέον κίνητρα για κλιματική δράση από τους πολιτικούς», τόνισε κατά τη διάρκεια της διάλεξης,ο SirHaines.

Η σειρά ετήσιων διαλέξεων RonaldRoss, αποτελεί μέρος κοινής πρωτοβουλίας μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στη Λευκωσία. Σκοπός είναι εξέχοντες Βρετανοί επιστήμονες, πρωτοπόροι στους τομείς ερευνών τους, να παρουσιάσουν το έργο τους στην Κύπρο.

Το Ινστιτούτο Κύπρου, θα συνεχίσει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την Κλιματική Κρίση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το 2ο Διεθνές Συνέδριό, με τίτλο «Κλιματική αλλαγή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», που θα πραγματοποιηθεί στις 13-14 Οκτωβρίου 2021. Παράλληλα, η Βρετανική Κυβέρνηση θα φιλοξενήσει την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της COP26 στη Γλασκώβη στις 1-12 Νοεμβρίου.

Ο SirAndrewHaines ήταν παλαιότερα ιατρός Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και Καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο UCL. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία. Ήταν μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής και των εργασιών της για την Κλιματική Αλλαγή, ενώ διετέλεσε Διευθυντής (πρώην Κοσμήτορας) του Τμήματος Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής της Σχολής του Λονδίνου από το 2001 έως τον Οκτώβριο του 2010. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Παγκόσμια Έκθεση Υγείας του ΠΟΥ το 2013, της Επιτροπής Rockefeller /Lanceton Planetary Health (2014-2015), καθώς και μέλος της ομάδας εργασιών της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών στην ομάδα εργασίας για την Κλιματική Αλλαγή και την υγεία (2018-2019).

Μπορείτεναπαρακολουθήσετετηδιάλεξη στα κανάλια του Ινστιτούτου Κύπρου στοYouTubeκαι στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: