Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Drones του Ινστιτούτου Κύπρου συμβάλλουν στην κατάσβεση πυρκαγιάς εν τη γενέσει της

Σωτήρια αποδείχθηκε η συνδρομή drone του Ινστιτούτου Κύπρου, το οποίο συνέβαλε με απόλυτη επιτυχία στην κατάσβεση εστίας πυρκαγιάς πριν αυτή επεκταθείκαι προκαλέσειανυπολόγιστες ζημιές. 

 

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο πτήσης παρατήρησης, droneτου Ερευνητικού Εργαστηρίου Μη Επανδρωμένων Συστημάτων (USRL)εντόπισε εστία φωτιάς στην περιοχή της Ορούντας. Στη συνέχεια ειδοποίησε πυροσβεστικό όχημα, το οποίουπό την συνεχή καθοδήγηση του drone έσπευσε αμέσως στο σημείο, αποτρέποντας μια επικείμενη καταστροφή.

 

Οι εικόνες οι οποίες λήφθηκαν από την κάμερα του droneκαι καταγράφονται σε βίντεο, επιβεβαιώνουν την επιχειρησιακή δυνατότητα για την ανίχνευση και έγκαιρη αντιμετώπιση εστιών φωτιάς, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να εξελιχθούν σε καταστροφικές πυρκαγιές.

 

Το όλο εγχείρημα εντάσσεται στο πλάισιο συνεργασίας του ΕργαστηρίουUSRL του Ινστιτούτου Κύπρου με το Τμήμα Δασών, για την ανάπτυξη drones, για την ανίχνευση εστιών φωτίας, καθώς και την έγκαιρη προειδοποίηση των Δυνάμεων Πυρόσβεσης για άμεση κατάσβεση τους. Επιπλέον η χρήση drones συμβάλλει στην ανίχνευση της έκτασης της φωτιάς, την εναέρια επόπτευση, και την επιτήρηση και καθοδήγηση των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων.

 

Το Εργαστήριο USRL υπάγεται στο Κέντρο Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου και εξειδικεύεται στην έρευνα και την ανάπτυξη Μη-Επανδρωμένων εναέριων συστημάτων και τεχνολογιών.

 

Το USRL έχει μοναδική τεχνογνωσία στην ανάπτυξη μικρών, ελαφριών και οικονομικά αποδοτικώνdrones με δυνατότητες αυτόματης απογείωσης και προσγείωσης και video/θερμικές κάμερες. Μάλιστα τα drones έχουν βελτιστοποιηθεί για την ανάπτυξη συστημάτων περιβαλλοντικής επιτήρησης, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για σκοπούς συνεχούς επιτήρησης και πυροπροστασίας δύσβατων περιοχών σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη τους έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με παρόμοιου τύπου εμπορικά διαθέσιμα drones, καθώς συμπεριλαμβάνει την εξολοκλήρου κατασκευή των μηχανικών εξαρτημάτωνκαι των ηλεκτρονικών και λογισμικών συστημάτων, κάτι που έχει μηδενική εξάρτηση από τρίτους, και δίνει την δυνατότητα στη βέλτιστη προσαρμογή των drones για το συγκεκριμένο σκοπό χρήσης.

 

Τέτοιου είδους δραστηριότητες είναι υψίστης σημασίας για την Κύπρο, η οποία σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, αναμένεται να βιώσει εντονότερα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με ακραία καιρικά φαινόμενα και υψηλές θερμοκρασίες να πλήττουν το νησί αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο πυρκαγιών.

 

Παρακολουθήστε τοβίντεο της κατάσβεσηςστο YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=Pjeflxcjlww

 

Κατεβάστε το βιντεο σε πλήρη ευκρίνεια από τον πιο κάτω σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: