Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Κύπρο

 


Nέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 23:04 το βράδυ της Τετάρτης που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Επαρχία Πάφου αλλά και σε άλλες πόλεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Γεωολογικής Επισκόπησης ο σεισμός είχε επίκεντρο στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, 53 χιλιόμετρα δυτικά -βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς και εστιακό βάθος 24 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην επαρχία Πάφου, ελαφρά αισθητός στις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας και αντιληπτός στην ανατολική Κύπρο και στα νότια παράλια της Τουρκίας. Αξιολογείται ως μετασεισμός του ισχυρού σεισμού μεγέθους σεισμικής ροπής Μw=6.5 της 11ης Ιανουαρίου 2022.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.
Ο χτεσινός σεισμός είναι ο τρίτος σεισμός που εκδηλώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στις 11/1/22 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ενώ λίγες μέρες αργότερα στις 28/1/22 σημειώθηκε σεισμός 4,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.
Όπως είχε αναφέρει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ο σεισμός της 28ης Ιανουαρίου αξιολογήθηκε ως μετασεισμός του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,5 βαθμών της 11ης Ιανουαρίου 2022.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.gsd-seismology.org.cy/en/origins/80083/event
Το φαινόμενο παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και η σχετική πληροφόρηση (σεισμικοί παράμετροι, διαδραστικοί χάρτες κτλ) δημοσιεύεται στις ιστοσελίδες του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης www.gsd-seismology.org.cy και http://www.moa.gov.cy/gsd και στο λογαριασμό Twitter του Τμήματος @CY_earthquakes.


κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: