Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Ρώσος αποφάσισε τη μεταμόσχευση του κεφαλιού του σε νέο σώμα

Για μακάβρια επέμβαση που θυμίζει κάτι από τον Φρανκενστάιν της Μαίρης Σέλεϊ κάνουν λόγο ορισμένα διεθνή ΜΜΕ, μετά την είδηση ότι ένας Ρώσος, ο οποίος πρόκειται να πεθάνει, αποφάσισε να προσφέρει το κεφάλι του προκειμένου να μεταμοσχευθεί σε ένα νέο σώμα… Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη διαδικασία που ονομάζεται HEAVEN («Παράδεισος») – ακρωνύμιο του Head Anastomosis Venture.

Ο λόγος για τον Βαλερί Σπιριντόνοφ, έναν 30χρονο προγραμματιστή που δηλώνει στη Daily Mail αποφασισμένος να εμπιστευτεί τον αμφιλεγόμενο Ιταλό χειρουργό Δρ Σέρτζιο Καναβέρο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η επιτυχημένη μεταμόσχευση κεφαλής είναι δυνατή…
“Η απόφασή μου είναι οριστική και δεν σκοπεύω να αλλάξω άποψη” ανέφερε χαρακτηριστικά στη βρετανική εφημερίδα ο Σπιριντόνοφ.
Ο Ιταλός χειρουργός, Σέρτζιο Καναβέρο
Ο Ιταλός χειρουργός, Σέρτζιο Καναβέρο
Ο Ρώσος επιστήμονας πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία (SMA), μια σοβαρή νευρομυϊκή ασθένεια που χαρακτηρίζεται από προοδευτικό εκφυλισμό των μυών των περιφερικών άκρων. Η ασθένεια έχει καταδικάσει τον Σπιριντόνοφ να ζει σε αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ το μέσο προσδόκιμο ζωής από την έναρξη των συμπτωμάτων δεν ξεπερνά τα πέντε χρόνια.
“Νομίζω ότι η επιστήμη προόδευσε χάρη σε αυτούς που είναι αφοσιωμένοι και πρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους” δήλωσε. “Αν αφήσω αυτή την ευκαιρία να περάσει, η μοίρα μου θα είναι θλιβερή. Χρόνο με το χρόνο η κατάσταση μου επιδεινώνεται «, πρόσθεσε ο 30χρονος.
Ιθύνων νους της πολύπλοκης επέμβασης, δεν είναι άλλος από τον Καναβέρο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η επιστημονική πρόοδος θα επιτρέψει, στο εγγύς μέλλον, τη μεταμόσχευση ενός κεφαλιού σε ένα νέο κορμό…
Σε ένα αμφιλεγόμενο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Surgical Neurology International το 2013, ο Ιταλός χειρουργός υποστήριξε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα «μαγικό συστατικό» για την ένωση του κομμένου νωτιαίου μυελού της κεφαλής με το νέο σώμα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNN ο Καναβέρο και ο Σπιριντόνοφ έχουν επικοινωνήσει μέσω του Skype, αλλά δεν έχουν συναντηθεί ποτέ.
Σε περίπτωση που η αμφιλεγόμενη επέμβαση τελικά πραγματοποιηθεί, ο Ρώσος θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση κεφαλής. Μια παρόμοια προσπάθεια με μια μαϊμού είχε πραγματοποιηθεί στο Case Western Reserve University School of Medicine των ΗΠΑ το 1970, από τον χειρουργό Ρόμπερ Ουάιτ (σχεδιάγραμμα κάτω), αλλά απέτυχε, με τον πίθηκο να πεθαίνει μετά οκτώ ημέρες.
Mπορεί η απόφαση του 30χρονου να προκαλεί ανατριχίλα σε πολλούς, και οι υποσχέσεις του Ιταλού γιατρού περί «μαγικού συστατικού» να αντιμετωπίζονται με δικαιολογημένη δυσπιστία, αλλά κάποιοι αντιτείνουν ότι ο Ρώσος έχει δικαίωμα δικαίωμα στη ζωή ή τουλάχιστον δικαίωμα στην ελπίδα. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση ανοίγει νέο πεδίο συζήτησης για τα όρια της ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας, όρια που με την πρόοδο της τεχνολογίας γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: